Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Akčný
  • Dráma
  • Animovaný
  • Dobrodružný
  • Komédia

Obsahy (4)

Admirál

Admirál (2015)

"Vo vojnách bojujú mnohí, históriu však píšu iba niekoľkí."
Film o sprisahaniach a veľkolepých námorných bitkách proti Angličanom s Michielom de Ruyterom (Frank Lammers) ako veliteľom holandského loďstva. Michiel de Ruyter (1607-1676) bol jedným z najväčších a nadšených inovátorov bojovej techniky a aj preto sa stal holandským vojnovým hrdinom. Holandsko sa otriasa pod útokmi zo všetkých strán a stojí na pokraji občianskej vojny, ale Michiel de Ruyter sa snaží bojovať za záujmy krajiny. V očiach tých, ktorí sú pri moci, sú však jeho úspechy príliš obľúbené, preto je Michiel vyslaný na smrtiacu misiu...

Príšera z Nixu

Príšera z Nixu (2011)

Malý chlapec Willy zápasí s ničivou silou všežravej beštie sužujúcej dedinku Nix. Existenciálna rozprávka je podaná formou podmanivej a vizuálne pôsobivej animácie.

Patrol Boat

Patrol Boat (1979) (seriál)

V roku 1979 vznikla v produkcii austrálskej televíznej spoločnosti ABC a v spolupráci s austrálskym kráľovským námorníctvom (RAN - Royal Australian Navy) 13-dielna televízna séria popisujúca život a službu na hliadkovej lodi austrálskeho vojnového námorníctva patrolujúcej pozdĺž austrálskeho pobrežia a v jeho výsostných vodách. Každý z dielov tvorí uzavretú epizódu. Poznávacím znamením seriálu je začiatočná, mimoriadne rezká znelka, ktorá hrá, zatiaľ čo kamera predstavuje jednotlivé postavy - členov posádky, resp. rýchlo krúži vysoko nad uháňajúcou loďou. Titulnú loď samozrejme "hrali" skutočné plavidlá austrálskeho námorníctva - konkrétne to boli HMAS (Her Majesty Australian Ship) Advance a HMAS Bombard patriace do triedy veľkých hliadkových plavidiel "Attack".

V druhej sérii (takisto 13-dielnej), ktorá nasledovala v r. 1983, prešla posádka na väčšiu loď - ktorú predstavovalo až päť skutočných vojnových lodí RAN, patriacich do modernejšej triedy veľkých hliadkových plavidiel "Fremantle". Filmové lode niesli mená HMAS Ambush (v 1. sérii) a HMAS Defiance (v druhej sérii). Zaujímavosťou je, že v roku 2007 vznikol veľmi podobný seriál s názvom Sea Patrol (u nás ho vysiela TV stanica Hallmark) - takisto hodinové epizódy, 13 dielov, taká istá loď, tiež kooperácia s RAN - ktorý však inak na svojho predchodcu nijako nenadväzuje.

Poklady sveta

Poklady sveta (1995) (seriál)

Rozsiahly cyklus krátkych dokumentárnych filmov nemeckých televíznych staníc o pokladoch sveta - dedičstve ľudstva, teda o kultúrnych a prírodných pamiatkach z celého sveta zaraďovaných organizáciou UNESCO na svoj zoznam od roku 1972. Filmy sa, napriek rôznosti svojich tvorcov, vyznačujú umeleckejším spracovaním, podmanivou kamerou, vždy originálnou a zaujímavou hudbou a napriek svojej zjavnej krátkosti dostatočnou výstižnosťou. Z českých a slovenských pamiatok, ktoré sú zaradené do svetového dedičstva UNESCO, boli zatiaľ tvorcami tohto seriálu spracované dve: skanzen ľudovej architektúry Vlkolínec a Spišský hrad.

Reklama