Reklama

Reklama

Jim Carroll

Jim Carroll

nar. 01.08.1949
Manhattan, New York City, New York, USA

zom. 11.09.2009 (60 rokov)
Manhattan, New York City, New York, USA

Biografia

James Dennis Carroll bol americký básnik, spisovateľ a hudobník. Vystupoval pod pseudonymom Jim Carroll. Narodil sa 1. augusta 1949 v New Yorku. Pochádzal z írskej robotníckej rodiny a bol dobrý študent. Vyštudoval prestížnu strednú školu Trinity School. Vysokú školu nedokončil. Vtedy sa už plne prejavila jeho túžba umelecky tvoriť.

Písal básne, ktoré publikoval vo viacerých časopisoch. Neskôr vyšli aj jeho samostatné knižné zbierky poézie. Venoval sa i próze, je autorom troch románov. Jeho najúspešnejšie dielo je autobiografická kniha „Basketbalistov denník“. Opisuje v nej svoje autentické zážitky, keď bol členom partie mladistvých násilníkov a jeho prvé kontakty s tvrdými drogami. Už v trinástich rokoch si vypestoval silný návyk na heroín. Toto literárne dielo bolo v roku 1995 sfilmované. Popri literárnej tvorbe sa aktívne venoval aj hudobnej činnosti. V roku 1978 sa presťahoval do Kalifornie, kde založil hudobnú skupinu Jim Carroll Band. Hrali punk rock a nahrali sedem oficiálnych albumov.

Jim Carroll mal po celý život problém s drogami. Neustále bojoval so závislosťou na heroíne. Zomrel 11. septembra roku 2009, vo svojom byte na Manhattane. Príčinou jeho smrti bol infarkt. Mal šesťdesiat rokov.

Michael "MM_Ramone" M. Marky

Spisovateľská filmografia

Filmy
1995

Basketbalistov denník - kniha

Herec

Reklama

Reklama