Reklama

Reklama

Jozef Slovák

Jozef Slovák

nar. 16.12.1953 (70 rokov)
Bratislava, Československo

Biografia

Režisér, scenárista, hudobný skladateľ a spisovateľ. Študoval na Konzervatóriu v Bratislave (1968 – 1974), neskôr na VŠMU (1974 – 1979). Počas štúdia pôsobil v umeleckom súbore Lúčnica. Po skončení štúdia pracoval v Slovenskej filmovej tvorbe ako hudobný režisér, hudobný skladateľ, neskôr ako dramaturg a filmový režisér. Popri tom zastával funkciu dramaturga Opery SND v Bratislave a externe pôsobil v Slovenskej televízii.

Počas pôsobenia na Kolibe sa venoval komponovaniu hudby k celovečerným hraným i animovaným filmom. Vydal hudobné CD ”Hudba večernej Bratislavy”, CD pre deti “Uspávanky a zobúdzanky”, knižnú verziu veršovanej hry “Ružové kráľovstvo”, zbierku básní “Výťah uprostred púšte”. Ako scenárista (spoluautor J.Heriban) napísal scenár ku koprodukčnému filmu SFT a ZDF Mníchov ku komédii “Utekajme už ide”, ktorá získala Hlavnú cenu „Zlatý Prim“ na IX.festivale v Novom Měste nad Metují (1987) a reprezentovala Slovenský film na zahraničných festivaloch v Londýne, Stockholme, Viedni, Los Angeles, Washingtone... ďalej to bol scenár k filmu “Južná pošta”, ktorý získal hlavnú cenu na XXV. festivale českých a slovenských filmov v Brne v roku 1988.

Ako scenárista a režisér (spoluautor J. Heriban) nakrútili koprodukčný slovensko-americký film “Dávajte si pozor!” (Island of Long Ears), ktorý získal viacero významných zahraničných ocenení na medzinárodných filmových festivaloch: Zvláštna cena poroty na XV.IFF Cairo 1991, Zlatá cena na IFF Houston 1992. Strieborná cena na IFF Philadelphia 1993... a úspešne reprezentoval Slovensko na festivaloch v San Franciscu, Philadelphii, Denveri, Los Angeles, San Reme, Lisabone, Kolumbii, Bangalore, atď. Ako režisér a scenárista (spoluautor Pavol Jursa) natočil krátke filmy: “I believe in EU”, “Welcome to NATO, Slovakia!” a “Genetic Congress.”

V spolupráci so Slovenskou televíziou vznikol seriál televíznych grotesiek “Bud Bindi”: ocenených na IFF v San Franciscu, Houstone, Denveri, Philadelphii..., ktoré autorsky a režijne realizovala trojica tvorcov (Slovák, Heriban, Jursa). V roku 2008 napísal libreto k opere Vladimíra Godára „Pod rozkvitnutými sakurami“ (premiéra v Opere Banská Bystrica 2008).

Z doposiaľ nerealizovaných scenárov napísal scenár k celovečernej hranej rozprávke “Šípová Ruženka” (spoluautor J. Heriban) a scenáre (spoluautor Peter Jaroš) k celovečerným hraným filmom: “Srdcové eso” a “Ja by som tiež potreboval...”

Jozef Slovák

Scenárista

Filmy
1990

Dávajte si pozor!

1987

Južná pošta

1986

Utekajme, už ide!

Seriály
1996

Bud Bindi

Skladateľ

Režisér

Filmy
1990

Dávajte si pozor!

Seriály
1996

Bud Bindi

Reklama

Reklama