Reklama

Reklama

James Nachtwey

James Nachtwey

nar. 14.03.1948 (76 rokov)
Syracuse, New York, USA

Biografia

James Nachtwey sa narodil 14. marca 1948 v americkom meste Syracuse. Je významným, svetoznámym vojnovým fotografom a fotožurnalistom, ktorý už vyše 25 rokov mapuje ozbrojené konflikty, porušovanie ľudských práv v problémových a nedemokratických režimoch, chudobu, hladomor či odhaľovanie problémov ľudí, chorých na AIDS.

James o sebe tvrdí, že nie je len fotografom, ale hlavne človekom. Človekom, ktorý si želá, aby situácie, ktoré už roky fotografuje neboli nikdy zabudnuté, no najmä, aby sa už nikdy viac neopakovali. Veľmi často je súčasťou situácií, ktoré jeho kolegovia fotografujú jedine z diaľky alebo vôbec.

Na začiatku jeho kariéry v roku 1981 pracoval ako nezávislý fotograf, až neskôr sa stal zmluvným partnerom napr. pre noviny TIME. Zmapoval nespočetne veľa konfliktov a situácií po celej planéte (Severné Írsko, Rwanda, Palestína, Latinská Amerika, Irak, Južná Afrika, Kosovo a mnoho ďalších krajín a lokalít). Takisto bol už minimálne 5-krát zranený, no aj vďaka tomu získal veľké množstvo ocenení napr. od Medzinárodného klubu novinárov alebo ocenenie World Press Photo za rok 1994, prípadne cenu TED za rok 2007.

V spolupráci so švajčiarskym režisérom Christianom Freiom vznikol v roku 2001 dokument VOJNOVÝ FOTOGRAF, ktorý bol nominovaný Akadémiou na najlepší dokumentárny film.

Veta - „plačem, ale fotografujem“, ktorej autorom je slávny James Nachtwey, obsahuje 3 jednoduché a výstižné slová, ktoré svojho času obleteli celý svet.

M "MikaelSVK" H

Herec

Reklama

Reklama