Reklama

Reklama

Kangta

Kangta

nar. 10.10.1979 (44 rokov)
Soul, Južná Kórea

Biografia

Ahn Chil-hyun, známy pod umeleckým menom Kangta, je juhokórejský spevák, skladateľ, hudobný producent, herec. Preslávil sa ako spevák skupiny H.O.T. (High-five Of Teenagers) a ako sólový spevák od rozpadu skupiny v roku 2001.

Kangta bol objavený v zábavnom parku Lotte World, keď mal iba 13 rokov. Debutoval ako pomocný tanečník pre speváka Yoo Young-jin, spolu so svojím budúcim členom skupiny, Moonom Hee Junom. Kangta sa nakoniec rozhodol pre spevácku kariéru a spolu s Moonom Hee Junom a tromi ďalšími členmi – Jang Woo Hyuk, Tony An a Lee Jae Won, utvorili s producentom Lee Soo-manom, skupinu H.O.T. v roku 1996.

H.O.T. vládla svojho času populárnej scéne a bola jednou z prvých kórejských skupín, ktorá rozrástla svoje aktivity v zahraničí, vďaka hitom ako "Candy", "Warrior's Descent" a "We Are the Future".

Kangta je nadaný spisovateľ a skladateľ piesní, ktorých pre svoju skupinu aj pre iných (napr. pre skupiny NRG a Fly to the Sky) napísal viac ako 100. Keď sa skupina H.O.T. rozpadla, Kangta bol jej prvým členom, ktorý debutoval sólovo. Vydal svoj prvý album "Polaris", ktorý sa stal veľkým hitom. Budúci rok nasledoval druhý album "Pinetree". Kangta dostal viaceré ponuky na hereckú kariéru. V roku 2002 prijal malé roly vo filmoch Emergency Act 19 a Resurrection of the Little Match Girl.

Po rokoch plánovania, Kangta spolu s kamarátmi Shinom Hye-sungom (zo skupiny Shinhwa) a Leeom Ji Hoonom založili v roku 2003 skupinu "S" ("Supreme"). Ich prvý album bol vydaný pod názvom "Fr. In. Cl." (Friends in Classic), pieseň "I Swear" napísal a zložil Kangta a Shin Hye Sun napísal anglický text.

V roku 2004 si zahral v čínskej dráme "Magic Touch of Fate", rolu diabolského kúzelníka Jin-Xiu. Čoskoro sa však vrátil do Kórei a v roku 2005 vydal svoj tretí, dlho očakávaný, album "Persona", ktorý bol odlišný od jeho predošlých dvoch albumov. V tom istom roku si zahral v juhokórejskej dráme, "Loveholic", produkovanej televíziou KBS.

Začiatkom roku 2006 spolupracoval s taiwanským spevákom, hercom, producentom, režisérom Vanessom Wu (zo skupiny F4) a spolu utvorili spevácke duo Kangta & Vanness. Ich album "Scandal" bol veľmi úspešný. V roku 2007 účinkoval v druhej čínskej drame, "Love In The City 2", kde si zahral rolu úspešného riaditeľa.

Kangta bol v apríli 2008 povolaný vykonať povinnú vojenskú službu na 21 mesiacov. No predtým ešte stihol vydať svoj štvrtý sólový album, "Eternity". Počas výkonu služby si zahral vo vojenskom muzikáli Mine, s rapperom Yangom Dong-geunom. Je to príbeh o skutočnom živote poručníka Leea Jong-myunga, ktorý stratil svoje nohy kvôli mínovej explózii v roku 2000, keď zachraňoval vojaka, Suna Dong-seoba z mínovej oblasti. Po vojenskej službe sa Kangta vracia na scénu so svojím prvým čínskym mini albumom "Breaka Shaka (Love, Frequency).

V roku 2011 účinkoval v čínskych drámach "Pepper and Kimchi" a "Di Jin". V nasledujúcom roku si zahral v ďalšej juhokórejskej dráme "Happy Ending" a v čínskom filmovom remaku juhokórejskej drámy "Secret Garden". Taktiež zasadol za porotcovskú stoličku v speváckej súťaži "The Voice of Korea", spolu s Gilom Seong-joonom (z dua Leessang), Baek Ji-young a Shinom Seung-hunom.

Roku 2013 spolupracoval na soundtracku ku kórejskej dráme "That Winter, The Wind Blows". V decembri oznámil, že pracuje na novom albume.

ChArLeNe

Herec

Filmy
2002

Gimgeubjochi 19ho

 

Zabij systém

Seriály
2012

Haepiending

2005

Leobeuhollik

 

Episode 16 (E16)

 

Episode 15 (E15)

 

Episode 14 (E14)

  viac epizód (13)
 

Mo shu qi yuan

Dokumentárne
2021

K-Pop Evolution (seriál)

2015

에스엠타운 더 스테이지

2012

Aiem

Hosť

Reklama

Reklama