Reklama

Reklama

„Pane, vy jste vdova!“

  • angličtina You Are a Widow, Sir
TV spot
Československo, 1970, 97 min

Kamera:

Václav Hanuš

Hrajú:

Iva Janžurová, Olga Schoberová, Eduard Cupák, Jiří Sovák, František Filipovský, Čestmír Řanda st., Jan Libíček, Otto Šimánek, Luděk Kopřiva, Vladimír Menšík (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Česká crazy-komédia situovaná do vymysleného štátu. Autori použili ako dejové motívy najnovšie lekárske pokusy v transplantácii ľudských orgánov. Tak vznikla komická a zároveň drastická satira, ktorá rozpráva o nebezpečenstve zneužitia vedeckých poznatkov. (RTVS)

Videá (1)

TV spot

Recenzie (428)

Renton 

všetky recenzie používateľa

Scénář: Miloš Macourek, Václav Vorlíček .. Když pominu všechny ty skvělé pohádky, je tohle nejlepší film z dílny Václava Vorlíčka a Miloše Macourka. Prapodivný mix komediálního žánru se sci-fi nápady byl silnou stránkou mnoha českých děl a tohle je jedna z nejsvětlejších ukázek skloubení těchto žánrů. S přispěním výtečného hereckého obsazení mne napadají jen samá slova chvály. Absurdita dotažená do krajnosti, dokonale skloubená s unikátním černým humorem .. vražedná kombinace! 100%. ()

Enšpígl 

všetky recenzie používateľa

No, po tom co jsem si tady přečetl tolik nadšených ovací si připadám jako bytost z jinýho vesmíru. Já se vůbec nesmál, až na každou scénu z Jiřím Sovákem a sem tam nějakou tu vyprdlou hlášku. Nezastírám, že to dílko je originální, ale k čemu to, když jsem se během film drbal a přemejšel jestli blechy psí na člověka skutečně nejdou. Nechci tady to obrovské nadšení z tohoto filmu nějak kazit, tak toho už radši nechám. Výhodou / nejen / tohoto filmu je Olga Schoberová je totiž strašně koukatelná. ()

Reklama

Slarque 

všetky recenzie používateľa

Dvojice Macourek – Vorlíček má na svědomí celou řadu populárních crazy komedií, na které byli u nás největšími odborníky. Švihlá sci-fi zápletka s výměnou mozků je výborným základem pro rozehrání originálního příběhu. Herecké obsazení v jejich filmech bývalo vždy vynikající a tohle není výjimka. Nejvíc tady zazářila Iva Janžurová, která je naprosto fenomenální ve všech třech rolích. Klasika. ()

T2 

všetky recenzie používateľa

Režisér Václav Vorlíček sa teda svojím odviazaným štýlom vymyká zaužívanému trendu Českých komédií a dokáže do nich vložiť ešte aj niečo na viac, hlavne nádych sci-fi urobí svoje čaro, aj keď príbeh nie je úplne kompaktne fungujúci(ako napríklad Což takhle dát si špenát) ale nájde sa tu hneď niekoľko odzbrojujúcich scén, ktoré spôsobia rovno gejzír zábavnosti. /videl v kine: 70%/ (videl na festivale Art Film Fest 2010) ()

Aiax 

všetky recenzie používateľa

Tenhle film miluje asi většina Čechů, ale řekl bych, že jen málokdo si doopravdy uvědomuje, jak geniální perla to je. Zatímco spousta jiných českých superoblíbených komedií jako Vesnička, Mareček apod. připomínají poctivé a výživné vepřo-knedlo-zelo, tohle je vyložená lahůdka pro opravdové gurmány, rozkoš pro všechny filmové smysly. I v kontextu celosvětové kinematografie se jen zřídkakdy vidí tak vypilovaná kombinace skvěle zamotané zápletky, absurdního, černého, suchého i mnohého jiného humoru, dokonalých hereckých výkonů (Iva Janžurová mohla konečně naplno rozvinout svůj bezbřehý komediální talent), neskutečně originálních režisérských vychytávek, legendárních hlášek a vůbec celkové "světovosti" celého filmu - kdyby jej natočili Američani nebo Francouzi, je z toho legenda. Opět si nezbývá než obligátně povzdechnout - tohle už dneska nikdo nevymyslí, a i kdyby vymyslel, nikdo to nezaplatí. ()

Galéria (7)

Zaujímavosti (46)

  • Film se také mohl jmenovat "Proboha, snědli jsme paní Kelettiovou!" nebo "Pane, vy jste dvojnásobná vdova". Pracovní název pak zněl "Kdo chce zabít krále?". (alonsanfan)
  • Film sa mal začať natáčať v novembri 1969, ale natáčanie potom prebiehalo až o pol roka neskôr, od mája do júla 1970. Na serviske premietnutej 13. júla pre riaditeľa štúdia, ústredného dramaturga a vedúceho skupiny a produkcie bol film schválený, ale odporúčané bolo niekoľko strihových úprav. Na projekcii ďalšej kópie 25. septembra bol film schválený. Riaditeľ Barrandova Miloslav Fábera mal k filmu ale ešte pripomienky, a to v októbri 1970. Podľa záznamu ich mal s Vorlíčkom prerokovať Novotný. Tieto úpravy boli pravdepodobne zanesené do filmu. Na zdržaní finálnej kópie sa čiastočne podieľali aj technické dôvody (odloženie zvukových postsynchrónov, neskoré dodanie kreslených titulkov) a zlý odhad počtu dní potrebných na dokončovacie práce. Prvá kópia tak bola vyrobená až 21. októbra 1970. Kópia bola uvedená až 3. novembra a premiéra filmu potom 17. januára 1971. (Raccoon.city)
  • Pre scénu, kde priemyselník Kelleti príde o život, bola pri vile vyhĺbená jama, do ktorej si Otto Šimánek vliezol, okolo krku mu bolo postavené debnenie a zasypané hlinou a vysadené ružami. Natáčanie niekoľkých sekúnd deja, kedy Kelletiho zoťatá hlava s vyčítavým výrazom leží v záhone, trvalo necelú polhodinu. Až pri vyhrabávaní vyšlo najavo, že v hline boli červené mravce a Otto Šimánek tak musel vydržať mnoho desiatok ich bolestivých a pálivých uhryznutí do krku, ktorý mal následkom toho celý červený. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama