Reklama

Reklama

Země nikoho

(seriál)
  • Francúzsko No Man's Land (viac)
Trailer

Epizódy(8)

Obsahy(1)

Seriál Země nikoho sleduje hrůzy syrské občanské války očima francouzského mladíka Antoineho, pátrajícího po své odcizené sestře, která je považována za mrtvou. Zatímco se krůček po krůčku snaží přijít temné záhadě na kloub, spojí síly s jednou z kurdských ženských jednotek, kterých se obávali i členové teroristické organizace ISIS, a vydává se na území okupované Islámským státem. Jeho cesta, na které potkává řadu dobrodruhů, anarchistů, špionů i nevinných obětí, skýtá jedinečný pohled na tragické události v Sýrii a jejich vliv na celý svět. (HBO Europe)

(viac)

Recenzie používateľa classic k tomuto seriálu (9)

Země nikoho (2020) 

„Krajina nikoho” by mohla zaujať najmä tých divákov, ktorým sa súčasne pozdával i seriál Kalifat, ale namiesto švédskych lokácií, som tentokrát priamym účastníkom sýrskych nepokojov v priamom prenose, čiže problematika okolo ISIS ostáva znovu zachovaná, len sa samozrejme menia postavy a prostredie. Vo väčšine z celkovo ôsmich epizód, teda okrem jednej, kde sa vôbec nevyskytla, sledujem jednu z hlavných postáv, Francúza Antoina, mimoriadne výčitkami sužovaného jedinca, pretože si skrátka myslí, je o tom strašne presvedčený, že má na svedomí svoju sestru Annu, ktorá potom údajne zahynula počas teroristického útoku v egyptskej Káhire. Predtým sa odohrala istá, kľúčová udalosť, ktorá následne rozvášnila vzťahy v rodine, vrátane ich úzkostlivých rodičov. Jedného dňa si ale uvedomí, a to na základe videného videa, že by nemusela byť tak celkom mŕtva, ako sa na prvý pohľad môže zdať, a tak opúšťa svoju súčasnú priateľku Lorraine, kedy sa vydáva po nejakých stopách do Sýrie, kde čochvíľa natrafí i na kurdských bojovníkov, medzi ktorými sa nachádza i sympatická Sarja. To je jedna stránka mince. Na tej druhej, totižto naprosto exkluzívnym spôsobom nakuknem do zákulisia samých džihádistov, kde by som našiel aj trojicu kamarátov z Anglicka - Paula, Ijáda, a Nássera, pričom jeden z nich zároveň skrýva i veľké tajomstvo, ktoré sa mu neskoršie asi vymkne z rúk...? Zo začiatku sa ponúkajú aj (do)vysvetľujúce "flashbacky" , aby sme sa o trochu bližšie zoznámili s jednotlivými protagonistami a antagonistami. V podstate sú popretkávané so súčasnou prítomnosťou, kde medzi nimi neustále skáčeme v čase, sem a tam, no našťastie to nemá príliš rušivý charakter, dá sa na to zvyknúť. Zatiaľ, čo už spomínaný Kalifat riešil hrozbu potenciálnych teroristických útokov vo Švédsku, No Man's Land je toho pravým opakom. Zväčša sa rovnako zaoberá medziľudskými vzťahmi, ale i extra k tomu naviac dáva pocítiť na vlastnej koži, aké je to byť vlastne v bode epicentra ? Niektoré scény ma normálne vyviedli z rovnováhy, tak boli realisticky nakrútené, až sa mi pri nich zvieral celý žalúdok ! Nadštandardná úroveň, ktorú si udržal po celý čas, asi aj možno kvôli tomu, že za režisérskym kormidlom stál (sedel) Oded Ruskin, ktorý kráľoval úplne všetkým epizódam. Teším sa na pokračovanie. ()

Epizoda 1 (2020) (E01) 

„Krajina nikoho” (prvá epizóda), teda aby som to následne i trochu viac konkretizoval, tak sa konkrétne v tomto prípade jedná o štát na Blízkom východe, čiže Sýriu, kde v marci 2011 došlo k tzv. „Arabskej jari” , čo vlastne odkazuje k vlne protestov, civilných nepokojov, povstaní, či najmä občianskych vojen, na základe čoho sa vykryštalizovalo ISIS, proti ktorému sa postavili medzinárodné ženské milície YPJ, lepšie povedané „kurdské bojovníčky” , čím sa už oveľa bližšie dostávam k jadru danej veci. Na okamih sa ale ešte prenesiem na malú vzdialenosť od bodu epicentra, a to do 4200 km vzdialeného Paríža, za Francúzom Antoinom Habertom, od ktorého sa to v podstate začína (scenáristicky) odvíjať. Ako sa dozvedám, jeho sestra Anna mala údajne zahynúť počas teroristického útoku v Káhire, čo asi nie je úplne pravda, keďže ani on sám o tom nie je stopercentne presvedčený, inak by sa zrejme nerozhodol podniknúť takúto riskantnú cestu, s prestupom v Istanbule. Čo sa medzitým všetko potrebné udialo, sa dozviete pekne sami. Ak si teraz pozorne všimnete, tak sa to už medzi sebou trochu prelína, kedy som načrtol niekoľko naprosto zásadných súvislostí, ktoré splývajú do jedného celku, pričom zatiaľ ešte nie do konečného, pretože v ďalších častiach budú postavy postupne pribúdať, a niektoré možno i ubúdať, uvidíme... ? / Objavil som novú, koprodukčnú minisériu, podobajúcu sa svojim zovretím na práve úspešný seriál Kalifat zo Švédska, no tentokrát je viacej sofistikovanejšia, než bolo tomu trebárs predtým, t. j. očakávať by som mal predovšetkým autenticitu prostredia, či realistické bojové sekvencie, ktorých budeže dostatok pre ďalší vývoj udalostí. Najviac hereckého priestoru si doposiaľ „uchmatol” Félix Moati, s ktorým mám ináč spoločné - deň a mesiac narodenia, rok už nie, i keď mi vskutku k nemu veľa nechýba ? A odteraz mi je jeden z protagonistov o čosi sympatickejším, než som si pôvodne vôbec myslel. ()

Epizoda 2 (2020) (E02) 

„Krajina nikoho” (druhá epizóda), predstavuje niekoľko ďalších, pre nasledujúci vývin udalostí, kľúčových postáv, napríklad, najprv stojace na opačnej strane barikády, oddaní radikáli ISIS, t. j. Ijád Bel Tagi, Násser Al-Shammri a Paul Wilkins. / Antoina som už minule spomenul, momentálne sa nachádza obklopený kurdskými bojovníkmi, nielen bojovníčkami, medzi ktorými by som trebárs našiel aj takú Sarju, či snipera Ryana Carsona. Režisér Oded Ruskin súčasne ponúka i možnosť nahliadnutia do flashbackov, kde sa taktiež čosi zaujímavé (po)dozvedám z protagonistovej minulosti. Pozorujem naprosto nevšedný jav seriálu. Totižto 43 minút naozaj nie je veľa, pretože akonáhle sa divák do nich zapozerá, utečú ako voda, a už je razom koniec, že netrpezlivo chcete vidieť, čo bude potom ? ()

Epizoda 3 (2020) (E03) 

„Krajina nikoho” (tretia epizóda), v ktorej sa Antoine svojim spôsobom vypracuje, čo vám neskoršie pripomenie jednu slávnu sekvenciu z legendárneho filmu - Most cez rieku Kwai, to by som hádam mohol prezradiť ? Určite sa máte na čo tešiť... ()

Epizoda 4 (2020) (E04) 

„Krajina nikoho” (štvrtá epizóda), konkrétne sa nachádzam niekde uprostred, kde sa už konečne ujasnia nejaké súvislosti ohľadom Antoinovej sestry Anny, ktorá sa ocitla na križovatke osudu. Jedná sa o zaujímavé flashbacky okorenené hutnou atmosférou, pričom ani v prítomnosti nie je núdza o napätie. ()

Epizoda 5 (2020) (E05) 

„Krajina nikoho” (piata epizóda), kde dôjde i na predchádzajúci dejový obsah sympatickej kurdskej bojovníčky Sarji, v hereckom stvárnení švajčiarskej rodáčky Souheily Yacoubovej, alebo „džihádista Násser” , sa ocitne v ozaj mimoriadne komplikovanej a nezávideniahodnej situácii. ()

Epizoda 6 (2020) (E06) 

„Krajina nikoho” (šiesta epizóda), sa väčšinou niesla v takom atmosferickom a retrospektívnom duchu, totižto je celá sprostredkovaná výhradne skrz optiku „záhadnej” Anny, ktorá jednak absolvovala "(ne)povinnú" misiu v Iráne, ďalej i návštevu v Anglicku, či sa zároveň zhostila aj čohosi strašne odvážneho, a tak sa dá navrch dodať aj to, že bola doslova na roztrhanie. PS: Asi som práve teraz dostal nenormálnu chuť na Babu Ghanoush...? ()

Epizoda 7 (2020) (E07) 

„Krajina nikoho” (siedma epizóda), konečne rozpolila orech na dve polovice, to jest priniesla dlho očakávanú konfrontáciu súrodencov, pričom Antoine, a ani Anna, už dávno nie sú tými, ktorými bývali predtým. A dôjde aj na ďalšiu tragickú udalosť, počas ktorej jednak zahynie i jedna z kľúčových postáv, ktorá si v podstate o to už nejaký čas dlhšie koledovala...? ()

Epizoda 8 (2020) (E08) 

„Krajina nikoho” (ôsma epizóda), predstavila dve znepriatelené postavy, t. j. Annu a Nássera (ešte sa medzi sebou zatiaľ vôbec nepoznajú), ktorí pociťujú istú zodpovednosť za udalosti, ktoré sa už medzitým stali, ktorým buď nechceli, alebo už skrátka nedokázali zabrániť, a tým pádom to budú chcieť následne i nejakým, podľa nich, rozumným spôsobom i odčiniť, a ešte sa rysuje potenciálna možnosť, že sa títo dvaja dokonca aj stretnú, a to za mimoriadne vybičovanej situácie, ktorá má otvorený koniec, to jest, malo by sa opäť pokračovať v riešení delikátnych záležitostí, že si túto príležitosť určite nenechám ujsť... ()

Reklama

Reklama