Reklama

Reklama

Reefer Madness

(festivalový názov)
  • Česko Mařena šlukuje (festivalový názov) (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Ak sa za základnú hodnotu dokumentu považuje objektivita, tak propagandistický príbeh o marihuane, nenapĺňa toto základné kritérium. Naopak neškodná manipulatívnosť je tu devízou. Film o šialených „vyhulencoch“ bol najskôr natočení pre cirkevnú organizáciu, ale jeho humorný potenciál v ňom objavil producent George Hirliman, ktorého exploatačná distribučná spoločnosť ho odkúpila. No s úspechom sa nakoniec nestretol. „Huličský“ hit sa z neho stal až v sedemdesiatych rokoch, paradoxne medzi užívateľmi marihuany. Prosté vysvetlenie poskytuje dobový kontext. Práve porovnanie našich súčasných znalostí o marihuane (aktívne overených, alebo pasívne naštudovaných) s premrštenosťou a naliehavosťou, ktorú vidíme na plátne, sú tvorcom a ťažiskom vtipu. Naivita, či zámerná prehnanosť, s akou sú tu líčené účinky drogy a smrteľné následky, ktoré spôsobí väčšine postáv, dnes akoby reprodukovali predstavy našich starých mám o nebezpečnej marihuane. Z tohto pohľadu by azda humornejšie bolo už len, keby si ju postavy aplikovali vnútrožilne. Avšak diváci nemusia byť sklamaní, kolorovaná verzia z roku 2004 ponúka inú invenciu spojenú s fajčením (farebný dym), ktorej by možno staré mamy uverili. (Academia Film Olomouc)

(viac)

Zaujímavosti (7)

  • Film si vedl dobře v malých klubech a nezávislých kinech, kde se objevovaly různé zkrácené verze filmu. Od roku 1972 pak byl ve videopůjčovnách. Premiérová kina však zájem neprojevila. (Zetwenka)
  • Úplná verze filmu ležela ladem až do roku 1972, kdy byla opět uvedena pod záštitou Národní organizace pro reformu zákonů o marihuaně, aby ho využila při kampaňi na dekriminalizaci marihuany, (Zetwenka)
  • Film v kinech nevydržel ani rok a pak byl stažen, protože nebyl schválen Produkčním kodexem. A nebyla šance na schválení, neboť zobrazoval pomůcky k užívání drog a jejich metody, což byl v Kodexu jeden ze zákazů. (Zetwenka)
  • Krátce po dokončení film koupil nechvalně známý producent Dwain Esper, který do snímku doplnil několik oplzlých scén, přejmenoval ho na Reefer Madness a pustil ho do oběhu v kinech uvádějících nízkorozpočtové bulvární filmy. (raininface)

Reklama

Reklama