Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Farmář Matt Calder společně se synem zachrání Harryho a půvabnou zpěvačku Kay z rozbouřených peřejí. Vidina zlata ale vede sobeckého Harryho k tomu, že ukradne Mattova koně a zanechá všechny ostatní, včetně své snoubenky, na pospas nepřátelským indiánům. Ti se blíží a hrdinové musí rychle jednat. Jednou z možností je prchnout po řece. Přestože byli Marilyn Monroe a režisér Otto Preminger donuceni pracovat na filmu proti své vůli, stal se film nakonec kasovním trhákem a dodnes je považován za klasickou ukázku westernového filmu. Snímek má na svou dobu velmi svižné tempo a jako šťastná volba se ukázalo obsazení Marilyn Monroe a Roberta Mitchuma. Střet jejich odlišného projevu i sexappealu dodává filmu zvláštní napětí. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Zaujímavosti (21)

  • Marilyn Monroe sa počas natáčania takmer utopila. Robert Mitchum a niektorí ďalší ľudia zo štábu skočili do rieky, aby ju zachránili, ale v dôsledku toho si vyvrtla členok. (westerns)
  • Priemerná dĺžka záberu = 20 sekúnd. (westerns)
  • Podľa TCM časté a vážne meškanie Marilyn Monroe spôsobilo oneskorenie filmu. Robert Mitchum mal určitý vplyv na to, aby sa Marilyn dostavila na natáčania načas. (westerns)
  • Počas natáčania v Jasper National Park sledovali niektoré scény dvaja miestni obyvatelia, ktorí pozvali do svojho auta Roberta Mitchuma cez prestávku na pivo. Mitchum prijal ich pozvanie a vypil si s nimi v aute pivo. Následne vystúpil z auta, hodil fľašu po zemi a povedal: "Bola to najlepšia prestávka, akú som kedy mal!" (westerns)
  • Počas náročného natáčania musel režisér Otto Preminger bojovať s častým dažďom, nadmerným pitím Roberta Mitchuma a zranením členka Marilyn Monroe, ktoré ju odradilo od natáčania na niekoľko dní a nakoniec mala nohu v sadre. Zdá sa, že jediným zdrojom útechy režiséra bol mladý Tommy Rettig. Rešpektoval chlapcovu profesionalitu a ocenil ich kamarátsky vzťah, ktorý si vytvoril s Marilyn Monroe. (westerns)
  • Film sa po vydaní stal kasovým trhákom a zostáva jedným z najobľúbenejších klasických westernov. (westerns)
  • Marilyn Monroe (Kay Weston) mala počas natáčania postupne na sebe oblečené troje modrých riflí. Všetky tieto rifle v roku 1999 odkúpil na aukcii známi majiteľ svetoznámej značky Tommy Hilfiger za sumu 42 550 dolárov. Postupom času dvoje daroval. Jedny Britney Spears a druhé Naomi Campbell. Posledný tretí vzácny kúsok týchto riflí dal Tommy v roku 2017 do aukcie, kde ich vyvolávacia cena bola 40 000 dolárov. (Raccoon.city)
  • Natáčalo sa v národnom parku Banff, ďaľej v Jasper National Parks a v Lake Louise v kanadskej provincii Alberta. A tá slávna rieka, od ktorej je odvodený aj názov filmu, sa v skutočnosti volá Salmon River a nachádza sa v štáte Idaho. Veľká časť filmu bola natáčaná práve na tejto rieke. (westerns)
  • Asi v piatej minúte filmu, môžeme vidieť, ako sa Robert Mitchum rozpráva s iným kovbojom a v pozadí sa medzitým do vody prevráti kočiar. V skutočnosti to bola nehoda, ale režisér neskôr usúdil, že to vo filme môže ostať. (AdamCritic)
  • Marilyn Monroe (Kay Weston) po ukončení natáčania odišla ďaleko od Hollywoodu. Štúdio s ňou ale muselo natočiť k tomuto filmu ešte niekoľko scén, a preto sa musela vrátiť. (AdamCritic)
  • Film nemal po premiére žiaden úspech a Marilyn Monroe (Kay Weston) o ňom prehlásila, že nikdy v horšom nehrala. Nakoniec prinútilo štúdio Otta Premingerra, aby ukončil zmluvu. (AdamCritic)
  • Režisér Otto Preminger Marilyn Monroe často při natáčení nadával a opakoval jí, že nemá talent a měla radši zůstat u svého původního "povolání". Za to se mu MM pomstila. Vymyslela si, že si při natáčení zlomila nohu a přestože doktoři oznámili, že je to nejspíše "pouze výron", nechala si dát sádru a berle. Tím se natáčení prodloužilo a prodražilo. (Pavlínka9)
  • Ve filmu došlo k velkému množství zranění, jelikož režisér Otto Preminger nechtěl používat dubléry. Např. Marilyn uklouzla ve vysokých holínkách ve vodě, spolu s Mitchumem uvízli ve voru na kameni ve vodě, odkud je museli složitě dostávat. (Pavlínka9)
  • Robert Mitchum pracoval s prvním mužem Marilyn - Doughertym za 2. světové války v továrně na pásu. Tudíž o Marilyn už něco slyšel. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama