Reklama

Reklama

Dr. Stone

(seriál)
  • Japonsko Dokutasuton (viac)
Trailer 3
Japonsko, (2019–2025), 27 h 12 min (Minutáž: 24 min)

Predloha:

Riičiró Inagaki (komiks)

Scenár:

Júičiró Kido

Hrajú:

Júsuke Kobajaši, Gen Sató, Makoto Furukawa, Kana Ičinose, Júiči Nakamura, Ajumu Murase, Kengo Kawaniši, Manami Numakura, Mugihito, Reina Ueda, Tomoaki Maeno (viac)
(ďalšie profesie)

Série(4) / Epizódy(68)

Obsahy(1)

Je to již několik tisíciletí, co lidstvo zasáhl neznámý záblesk světla a proměnil všechno v kámen. Mladý, po celou dobu zkamenělý středoškolák Taiju Oki se probouzí do pustého světa a nechce věřit svým očím. Je snad jediný naživu? Omyl! Jeho kdysi dávný, do vědy zapálený kamarád Senku se probudil o několik měsíců před ním a spřádá víc než ambiciózní plán: Vybudovat od základu pomocí vědy novou lidskou civilizaci. (Scalpelexis)

(viac)

Recenzie používateľa Hees k tomuto seriálu (4)

Dr. Stone (2019) 

Dr. Stone je cool a takto by malo vyzerať nápadité a moderné anime, ktoré svojim divákom poskytne niečo nové a neokukané inde. Základný nápad anime je o tom, že sa civilizácia vyskytla na rázcestí a musí či môže si vybrať akým smerom pôjde znova. Lenže pokrok nie vždy znamená naozajstný pokrok niekedy to znamená nové otázky. Žiaľ je pravda, že kvalita anime na začiatku je rozhodne lepšia ako kvalita anime ku koncu celej série, ale rozhodne sa to oplatí pozerať. Postavy okrem hlavného hrdinu sú trocha bez svojho vlastného rozhodovania a bez nejakých citov. Vo svojom princípe je to One Man Show pána Senkuu. ()

Season 1 (2019) (S01) 

Prvá séria začala veľkolepo a to tým, že sme sa ocitli v novom neobjavenom svete. Ok chápem je to ten istý svet, ale je ako keby po veľkom reštarte za to čo sa stalo s ľuďmi. Hlavný hrdina Senkuu, ktorý nastupuje na scénu je naozaj veľmi zaujímavý a vedecky rozmýšľajúci človek, ale nie je stroj, ako by ho dokázal vykresliť niekto iný. Nerozhoduje sa čisto len vedecky, ale niekedy robí aj kompromisy a vo svojej podstate je to dobrák. Problém tohto anime je ten, že nápad je silnejší, ako niektoré jeho neskoršie diely a udržať wau moment, je to najdôležitejšie a v tomto prípade sa udržať wau moment bohužiaľ nepodarilo, do úplne posledného dielu, lebo postupom času dostávame vlastne diely o tom istom dokola, ale napriek tomu naozaj veľmi zábavné diely. Postavy okrem Senkuua nemajú skoro žiadny reálny impact, skoro nič neznamenajú teda, ešte okrem otca hlavného hrdinu, je vlastne jedno kto iný tam je a postupom času sa dané postavy ešte viac splošťujú a robia krovie hlavnému hrdinovi. Čo je dôležité spomenúť toto anime má aj vzdelávací charakter, že čo z čoho sa dá vyrobiť, aj keď jednotlivé procesy sú niekomu chémie neznalému šum a fuk, tak teoreticky to môže veľa ľudí hravou formou naučiť nové veci. Za celkový koncept, nápad a príbeh musím uznať, že Dr. Stone je výborné anime. ()

Stone Wars (2021) (S02) 

Signifikantne horšie ako ako prvá séria, ale zas vo svojej podstate stále kvalitné anime v tomto prípade mierne zrýchlené, lebo 11 dielov bolo fakt málo. S možno lepším charakter developmentom pri niektorých záporných postavách a vysvetlením ich reálnych pohnútok a pozadia toho všetkého prečo vlastne konajú ako konajú sa nám skôr do úzadia dostáva nejaký reálne vylepšovanie hlavných záporných postáv, ale ako sa hovorí, keď chceš niečo dostať musíš niečo rovnaké obetovať na druhej strane (áno hovorí sa to vo Full Metal Alchemistovy). Záporné postavy sú teda naozaj kvalitnejšie, ale čo je zhoršené a to výrazne je bádanie po nových prvkoch, ktoré potrebuje naša hlavná kladná postava získať a tak teda tu aplikujeme to čo som hovoril a teda v 11 dieloch nesmie byť výskum, niečoho taký dlhý ako v predošlej dlhšej sérii. Tu v tejto Stone Wars máme skoro všetky výdobytky, ak nie všetky len veľmi zjednodušene vysvetlené a teda otázka znie jednoducho, nebola prvá séria vlastne iná jedine tým, že sa tam veľmi dlho skúmali veci potrebné k tomu, aby Senkuu dosiahol to čo chce a táto cesta nebola náhodou tým čo toto anime robilo iným oproti už tak zaužívaným anime? Ja si myslím, že dosť áno a tým pádom strácame to čo najviac odlišovalo toto anime od tých bežnejších anime a to je v zásade chyba. ()

New World (2023) (S03) 

Dr. Stone: New World je kvalitou na podobnej úrovni ako najlepšie diely prvej série, ale bohužiaľ chýba konzistencia. Part jedna bol pre mňa signifikantne lepší ako part dva a tak isto tu máme nejaké jemné odklony, od už zaužívaných konvencií (zaužívaných tradícií) tohto anime. Zmena je markantná (veľká) a smeruje hlavne k vyššiemu napätiu a vyššiemu súboju dvoch "kráľovstiev". Tak ak ste si zvykli, že Dr. Stone bolo anime, kde vidíte nejaké informácie ako sa získajú suroviny, či rôzne výdobytky modernej doby hlavným hrdinom Senkuu, tak tu to takmer vôbec nebude a všetky možné vynálezy budú takmer okamžite.  Nemusíte byť príliš smutný, lebo namiesto toho dostanete svižné anime, ktoré sa viac sústredí na zápletku a jednotlivé charaktery a postavy a tých začína byť už naozaj dosť, lebo pribudli aj nové. Tak isto uvidíte to, ako jednotlivý hrdinovia, čo predtým boli len do počtu a počúvali nášho geniálneho chlapca dostávajú svoju vlastnú neopísateľnú rolu. Je super, že New World dokázal priniesť veľmi šikovných záporných hrdinov a tak isto, že tu máme nie obyčajnú bitku medzi dvoma stranami, ale je tu strán viac a to prináša zaujímavé elementy do príbehu. Áno dozvieme sa oveľa viac informácii čo patria do hlavnej príbehovej linky a tak táto časť pôsobí po Stone Wars (druhej sérii) dôležitejšie a to náš čaká ešte zrejme výprava vesmírnou loďou na mesiac možno v poslednej sérii Science Future (plánovaná je na rok 2025). ()

Reklama

Reklama