Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sirotek Jirka žije se svým dědečkem na samotě u řeky. Všechen volný čas tráví u vody a s ostatními dětmi se nedruží. Jeho největším snem je chytit velkou štiku, což se mu podaří, až když pozná, že bez kamarádů to nejde.

► Medzinárodný filmový festival dokumentárnych a experimentálnych filmov Montevideo - 1956 - 1. hlavná cena (oficiálny text distribútora)

(viac)

Zaujímavosti (8)

  • Šťuku, ktorú vo filme použili, bola živá a taká veľká, že ju na natáčanie niesli dvaja chlapi a pred natáčaním ju museli strážiť, aby ju nikto neukradol. (Raccoon.city)
  • So stravovaním štábu bol počas natáčania problém. Scénograf Jaroslav Krška trpel na žalúdočné vredy a potreboval domácu stravu, ktorú mu museli zabezpečovať obyvatelia Rájova. Kvôli hlavnému hrdinovi Jirkovi, ktorého hral Ilja Černohorský, sa vozili do dediny denne čerstvé rožky na raňajky. To v dobe vzniku filmu bolo neobvyklé. (Raccoon.city)
  • S komparzom nebol žiadny problém. Filmári si ho vybrali priamo v Rájově a Zlaté Koruně. Detský komparzisti sa tešili, že nemusia byť v škole, ale nebolo to vždy príjemné, nakoľko sa zábery pri vode natáčali na Jeseň a bolo už dosť chladno. Aj obyčajné zakopnutie museli natáčať na niekoľko krát, pokiaľ nebol režisér spokojný. Kvôli natáčaniu boli namazaní dohneda, aby vyzerali ako opálení. (Raccoon.city)
  • Natáčalo sa pri Vltave v Rájově, okolo ústia Jíleckého potoka, ale tiež na zátoke k Bechyni na rieke Lužnici a aj v kaňonovitom údolí Židovy strouhy. Na Rájově nechal filmový architekt vystavať chalupu prievozníka, ktorá bola po natáčaní demontovaná. Interiérové dekorácie vznikli v pražských hostivařských ateliéroch. (Raccoon.city)
  • Snímek se natáčel v okolí Českého Krumlova. (JARDAHONDA)

Reklama

Reklama