Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Všetko začína vo vojenskom výcvikovom priestore, kde Danny (Lukáš Vaculík)  vo chvíľach voľna sníva o svojej neprístupnej pražskej priateľke Lizetke (Ivana Velichová). Relatívny pokoj zavčas rána naruší príchod obávaného majora Borovičku (Roman Skamene), ktorý dá lekciu najskôr  veliteľovi tankového oddielu, kapitánovi Matkovi (Vítězslav Jandák), potom ostatným dôstojníkom a vojakom. Jediný, kto si vyslúži pochvalu je Danny poverený majorom Borovičkom a novým snaživým poručíkom Prouzom organizáciou Fučíkovho odznaku. Vojakom sa samozrejme nechce, preto  musí  zasiahnuť kapitán Matka, po ktorého napomenutí je síce účasť hojná, výsledky sú však viac ako žalostné. Na skúškach dôstojníkov a ich manželiek Dannyho zaujme sympatická Janinka (Simona Chytrová), manželka náčelníka štábu, nadporučíka Pinkasa (Jiří Kodeš). Po skúškach ju odprevadí domov a po romantickom rozhovore sa s ňou pomiluje. V priebehu Dannyho služby v posádkovej väznici dôjde k problémom. Na potrestanie však nie je čas, pretože oddiel sa pripravuje na významnú udalosť, ktorou je príchod sovietskeho poradcu, plukovníka Nikitičenka. Praktická ukážka pripravenosti oddielu skončí pohromou, keď krátkozraký rotný Maňas začne z tanku páliť rovno na tribúnu, kde popíja vodku dôstojnícky zbor... (TV Markíza)

(viac)

Zaujímavosti (34)

  • Martina Adamcová (Babinčáková) prejavila záujem hrať vo filme u asistenta réžie. Nato ju v dabingovom štúdiu navštívil režisér Olmer a povedal jej: „Hledáme ženskou s velkýma ňadrama. Asi byste to mohla hrát, ale musím si sáhnout, abych měl jistotu." Režisér si ich ohmatal, povedal, že je to v poriadku a za desať minút už herečke volali z produkcie, že má rolu. (Raccoon.city)
  • Nálada Vlastimila Zavřela (Malina) a Vítězslava Jandáka (kapitán Matka) bola dosť bojovná, lebo práve v čase nakrúcania Jandák prebral priateľku kolegovi. (Raccoon.city)
  • Erotické scény Lukáša Vaculíka (Danny) a Simony Chytrovej (Janinka) sa natáčali v byte na sídlisku. Keď sa dotočili, ozval sa búrlivý potlesk a piskot. Štáb pozabudol na to, že na sídliskách je všetko vidieť a susedia si pozerajú do okien. (Raccoon.city)
  • Režisér Vít Olmer na vojne nikdy nebol, mal modrú knižku. (Raccoon.city)
  • Na objednávku prišlo 15 tankov zo Slovenska a všetky boli takmer nepojazdné, takže si ich museli svojpomocne opraviť. (Raccoon.city)
  • Režisér Vít Olmer sa počas natáčania zoznámil so svojou manželkou Simonou Chytrovou (Janinka). (Raccoon.city)
  • S použitím armádnej techniky bol problém, nakoľko sa parlament uzniesol, že armáda nesmie za peniaze robiť žiadne aktivity, až pokiaľ nepovolil výnimku samotný generál štábu. (Raccoon.city)
  • Radek John napísal scenár k filmu za neuveriteľných 14 dní. (Raccoon.city)
  • Napriek tomu, že sa film odohráva v dobe najtvrdšej komunistickej diktatúry, sa nadriadení prevážajú na amerických vozidlách typu Willys MB 'Jeep'. (Raccoon.city)
  • Film sa natáčal v Podbořanech na tankodrome, kde ešte v tej dobe učili vojakov základnej služby jazdiť na ruských stredných tankoch T-34/85, ktoré vo filme účinkovali. (andykovac)
  • Film vznikl nelegálně. Při natáčení společnost Bonton totiž porušila starý, ale stále platný zákon o znárodnění a monopolu kinematografie. Šlo o to, že výrobu všech filmů mělo pod palcem pouze filmové studio Barrandov. Když se objevil první snímek ze soukromého sektoru, začalo filmařům vedení Barrandovu vyhrožovat. Během natáčení tak panovala důvodná obava, že by si pro všechny mohla přijít policie. [Zdroj: Česká televize] (rublik05)
  • Píseň, kterou vojáci zpívají ve scéně, kdy se připravují na příjezd sovětského vojenského poradce plk. Nikitičenka, je vojenský pochod, který nese má název „Směr Praha“, jehož autory jsou Ervín Toman a Jan Mareš. Jednalo se o „pochod československé vojenské jednotky v SSSR“. (majky19)
  • Do postavy Dannyho Smiřického vtělil Škvorecký sám sebe. Skutečné vzory měli také major Borovička, přezdívaný Malinkatý ďábel, nebo iniciativní poručík Hezký. Naproti tomu chlípná četařka Babinčáková je smyšlená. [Zdroj: Super.cz] (majky19)
  • Skladba, která zazní při praktické ukázce připravenosti praporu, nese název „The Song of Allied Forces“ – „Píseň spojeneckých armád“. (majky19)
  • Ve filmu je řečeno, že nadporučík Pinkas byl proletář a bojoval jako důstojník v Anglii. V knize je však jeho osud popsán takto: „Nadporučík Pinkas se kdysi dopustil té chyby, že jako mladý zámečnický tovaryš utekl z Protektorátu směrem na západ. Zažil tam dobrodružství, po kterých netoužil a která mu nikdo nezáviděl (kromě pošetilých mladíků). Nějaký čas pobýval v československé uniformě na neokupovaném území Francie, odkud se mu podařilo utéct na motorovém člunu. V bouři však ztroskotal, byl zachráněn portugalskou obchodní lodí a ta ho dopravila na území Spojených států amerických. Tam byl zprvu internován pro podezření ze špionáže, takže mu nebylo dovoleno odejít k československým jednotkám do Anglie, ale když Japonci napadli Pearl Harbor, ocitl se, a ani nevěděl jak, v americké uniformě na ostřelovaných plážích ostrova Okinawy. Zraněn a vyznamenán několika americkými řády se dostal ke konci války do československých jednotek v Anglii a poté na západní frontě působil jako řidič tanku typu Cromwell, ze kterého se ovšem dalo vylézt jen při určitém natočení věže a tudíž byl zcela důmyslnou kremační pecí na lidi. (Jan.Kanak)
  • Režisér Olmer navzdory velké divácké úspěšnosti na filmu prakticky nic nevydělal, protože podepsal nevýhodnou smlouvu a nakonec inkasoval jen asi 7 500 korun. (raininface)
  • Martina Adamcová vzala roli Babinčákové původně jako záskok. (hippyman)
  • Po dvě desetiletí od uvedení byl snímek nejnavštěvovanějším českým filmem. Zhlédlo jej přes 2 miliony diváků, což je o 550 tisíc více než druhý v pořadí, kterým byl titul Černí baroni (1992). V kinech utržil na tu dobu astronomických 55 milionů korun. (hippyman)

Súvisiace novinky

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

12.01.2017

Na prvního Anděla Páně vyrazilo do kin 188 138 diváků, takže Jiří Strach rozhodně nečekal, že jeho pokračování rychle zaútočí na milion. Právě tahle cifra ale padla v šestém týdnu promítání, čímž se… (viac)

Reklama

Reklama