Reklama

Reklama

Snímek sleduje osudy J.R.R. Tolkiena (Nicholas Hoult) dávno před tím, něž se z něj stal slavný spisovatel. Dospívající Tolkien, obklopen spolužáky, objevuje sílu přátelství, odvahy a odhodlání. Společné pouto je časem stále pevnější, první světová válka však může jejich přátelství rozbít. A právě tyto zážitky se později staly Tolkienovi inspirací při psaní slavných románů ze Středozemě. (Bontonfilm)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (170)

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Tolkien ako osobnosť ma nezaujíma a Pána prsteňov vôbec nemusím, ale trailer vyzeral celkom zaujímavo a mám rád Houlta, takže som to riskol. Výsledkom je taký štandardný životopis v ktorom sledujeme aké udalosti formovali Tolkienovu fantáziu popri jeho peripetiách v súkromnom živote. Nie je to zlé ale pre mňa ani nič skutočne pútavé. Fanúšikovia ságy o chodiacich stromoch asi budú o stupeň spokojnejší. Nejaké fantasy výjavy si neodpustili ani v tomto filme a po vizuálnej stránke je to fakt nádhera s lepšími trikmi ako kdejaký čistokrvný blockbuster. 5/10. ()

silentname 

všetky recenzie používateľa

"Tolkien" som veril, že bude fenomenálnym filmom. Rozpráva to príbeh jedného z najväčších spisovateľov fantasy, veľkého génia a v hlavnej role máme talentovaného Nicholasa Houlta. Ako sa môže stať, aby toto nedopadlo na výbornú? Nuž, stačí do toho nedať žiadne výrazne zaujímavé scénky, motáme sa v histórii, ktorá nám toho moc nepovie a akosi film v ničom výrazne nevyniká. Aby som neklamal, vo filme je niekoľko skvelých scénok, výprava je vynikajúca a okrem toho by som povedal, že film má skvelý a mohutný soundtrack, ktorý človeka nepustí. Nicholas Hoult je podľa mňa ideálnou voľbou do hlavnej role. A dáva do toho najviac čo môže. Len mám pocit, že aj keď nemôžem film ohodnotiť ako nezaujímavý, nemám pocit, že by sme sa toho o Tolkienovi ako autorovi toho veľa dozvedeli. Páči sa mi romantická linka. Vizuálna stránka filmu (ako som povedal) je super. Priateľstvo medzi našimi hrdinami je super stvárnené. A vojnové časti... nuž... popravde nemám pocit, že sme nimi museli film takto pretkávať. Mám hlavne ale pocit, že z filmu som ostal akosi nenaplnený. Je to viac-menej predvídateľné, nemá to nejaké výrazné prekvapivé momenty. Neviem ani čo viac k filmu reálne povedať. Akosi by som si prial, aby sme videli viac z jeho literárneho života a menej z jeho študentských čias. Viem, že to bolo podstatné, no nie som si istý, že toto boli časti Ronaldovho života, na ktoré som bol výrazne zvedavý. Ak ste zvedaví, nebudem vás presviedčať, no jednoznačne je to pre mňa filmové sklamanie. A film si nevedel udržať moju pozornosť. Hodnotenie: C ()

Reklama

applause 

všetky recenzie používateľa

Pozoruhodný příběh, který vypráví o Tolkienově životě od mládí až do počátku psaní jeho vekolepého díla, nesoucí jmeno "Hobit". Ukazuje veškeré životní příhody, kterými se nechal spisovatel inspirovat pro sepsání svého románu.Bohužel mě film začal bavit až spíše ve druhé polovině, kdy jsem prožívala útrapy s hlavním hrdinou. Kdyby byl o něco kratší, nezlobila bych se, přidalo by to mu to na dynamičnosti. Hlavní hrdinové se svých rolí zhostili skvěle a jejich výkony podtrhovala příjemná hudba. Krásné a kouzelné bylo přátelství a láska protagonistů. Doporučuji. ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Tolkien je bezpochyby najvýznamnejší autor fantasy žánru aký kedy žil. Jeho kolosálne dielo príbehov zo Stredozeme je nesmrteľné a ovplyvnilo mnohých. Už len z toho pohľadu je to dostačujúce, aby si človek, najmä fanúšik tohto žánru, tento životopisný film pozrel. Treba uznať, že Tolkien viedol zaujímavý život, pričom sa mi tu veľa vecí, čo sa týka jeho písania a tvorby, vyjasnilo. Len škoda, že tempo bolo dosť lenivé, čo môže mnohých odradiť. Taktiež je škoda, že sa celá tá jeho epopeja životného príbehu scvrkla iba na pár rokov, čo je dosť málo, pokiaľ uvážime, že svet Stredozeme tvoril prakticky celý život. Chcelo to dotiahnuť až po starobu, alebo aspoň po Hobita. Nadpriemer. 75/100 ()

Pavlínka9 

všetky recenzie používateľa

Film, který za mě neurazí ani extrémně nenadchne....Je to taková "mystické", "éterické" - za mě zajímavé, jelikož symbolika, kterou u Tolkiena ti, kteří ho znají, znají - je tu krásně lehce naznačena, ztvárněna. Houlta mám ráda, u Collins je to za mě horší, ale zde mi šlo spíše o to "představení" prostředí, ve kterém vznikaly příběhy, které poté obletěly celý svět.. Moc hezky znázorněné, zahrané a něčím mi to utkvělo v srdci...Děkuji - s takovou lehkostí a jemností jsem dlouho nic neshlédla. ()

Galéria (233)

Zaujímavosti (9)

  • Před uvedením filmu do kin se rodina J.R.R. Tolkiena a lidé řídící jeho pozůstalost od filmu distancovala a přála si na pravou míru uvést, že film neschválili a nepodíleli se na jeho tvorbě žádným způsobem. (Pajky3)

Reklama

Reklama