Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Londýn 1884. Populární komické opery dvojice autorů - libretisty Gilberta a hudebního skladatele Sullivana - nebyly nikdy propadákem, ba právě naopak. Avšak zřejmě všeho do času. Jejich poslední dílko - Princezna Ida - bylo přijato víc než vlažně. A Arthur Sullivan, nedávno královnou Viktorií povýšený do šlechtického stavu, cítí, že nadešla chvíle pro změnu. Od tohoto okamžiku by se chtěl věnovat pouze a jedině skládání vážné hudby. Ostatně byl to stejně svého druhu div, že jejich spolupráce vydržela tak dlouho. Neboť ti dva muži nemohou být rozdílnější. Sullivan je sukničkář a dandy, Gilbert každým coulem byznysmen a puntičkář. Jenomže přání je jedna věc, tvrdá realita - neboli podepsaná smlouva s impresáriem divadla Savoy D'Oyly Cartem - druhá. Jak však dál, když poslední Gilbertovo libreto připadá Sullivanovi tak prostoduché a prázdné, že si neumí představit, jak by na ně komponoval hudbu? Musel by se stát zázrak, aby se ti dva ještě na něčem shodli. A zázrak se, kupodivu, koná. Jmenuje se japonské divadlo Kabuki a právě hostuje v Londýně... Jedním z posledních svých filmů dokazuje Mike Leigh, že není jen mistrem současných psychologických a sociálně-kritických sond, ale že dokáže natočit i výpravnou, velkolepou podívanou, zasvěcenou tentokrát oboru lehké můzy. Hrdiny tohoto snímku jsou dva klasikové anglického divadla - William Gilbert a Arthur Sullivan - kteří si získali věhlas a lásku celého národa svými - dnešní terminologií asi nejspíš řečeno - muzikály. Leigh se věnuje tomu období jejich života, v němž prochází jejich spolupráce krizí, hrozící dokonce rozpadem tvůrčí dvojice. Jeho nesmírně barvitá, zajímavá filmová freska získala dva Oscary (za kostýmy a masky) ze čtyř nominací i řadu dalších mezinárodních cen. Jim Broadbent, představitel Gillberta, pak získal na MFF v Benátkách 1999 Volpiho pohár za herecký výkon. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Zaujímavosti (18)

  • Grosssmithovo (Martin Savage) užívanie drog nebolo trvalou závislosťou. Historické a biografické informácie o ňom naznačujú, že trpel strašnou úzkosťou, ale len okolo otváracích večerov užíval "podporné prostriedky". (Arsenal83)
  • Zatiaľ čo moderné publikum môže vidieť Mikado ako rasovo necitlivé, publikum v tom čase jasne videlo, ako tento príbeh skutočne satirizuje britskú spoločnosť, najmä byrokraciu. Gilbert (Jim Broadbent) a Sullivan (Allan Corduner) v skutočnosti len zabalili okázalú satiru viktoriánskej spoločnosti do povrchného japonského obalu. Napriek tomu, že sa pokúšali urobiť kostýmy autentickými a prinášali aj skutočnú japonskosť, urobili čo najviac preto, aby sa predstavenie dištancovalo od všetkého „autenticky“ japonského a japonskú kultúru neurazilo. (Arsenal83)
  • Niektorí diváci nesprávne pochopili, že keď Carte (Ron Cook) hovorí o zrušení zmluvy s Leonorou Braham (Shirley Henderson) pre jej „malý problém“, netýka sa to jej syna, o ktorom ona sama predtým hovorila ako o svojom „malom probléme“. Carte mal v skutočnosti na mysli Brahamovej dlhý boj s alkoholizmom po samovražde/nehode jej manžela. (Arsenal83)
  • Tridsaťdvaročná Leonora Braham (Shirley Henderson) poznamenáva, že bude požiadaná, aby hrala 14-ročnú školáčku. V skutočnosti sa to tejto herečke aj stalo, keď tri roky po tomto filme bola, vtedy 36-ročná, sama obsadená ako 14-ročná školáčka Moaning Myrtle vo filme Harry Potter a tajomná komnata (2002) – túto rolu hrala až do svojich 40 rokov. (Arsenal83)
  • V jednej chvíli postava hovorí o tom, že ide von na „Italian hokey pokey“. To bol v tom čase slang pre zmrzlinu, najmä od pouličných predavačov. (Arsenal83)
  • Divadlo Savoy bolo prvou verejnou budovou na svete, ktorá bola úplne osvetlená elektrinou. V skutočnosti mala asi 1 200 žiaroviek, v priemeru jednu na návštevníka. Bolo však aj vychýrené svojím zmiešaným zápachom - jeho susedmi boli obchod s vôňami a obchod s rybami. (Arsenal83)
  • Mike Leigh si počas strihu všimol, že jeden z huslistov v popredí kľúčovej scény má na sebe novodobé hodinky, ktoré pri nakrúcaní nikto nezachytil. Boli následne digitálne vymazané, no vtedy za značné dodatočné náklady. (Arsenal83)
  • Andy Serkis sa naučil hrať na husle pre scénu, ktorá sa nakoniec ani nedostala do finálneho zostrihu. (Arsenal83)
  • Veľká časť šesťmesačného skúšobného procesu pozostávala z toho, že herci diskutovali a robili podrobný výskum viktoriánskych spoločenských a osobných návykov, vzorcov rozprávania, spravodajských udalostí a mechanizmov divadelnej produkcie počas tejto éry. (Arsenal83)
  • Mike Leigh bol frustrovaný z toho, že jeho tvorba bola vždy odsúvaná do artových kín, a preto zažartoval, že keby mal dostatočný rozpočet, tak by do oboch hlavných úloh obsadil Arnolda Schwarzeneggera len nech jeho snímok uvidí viac divákov. (Arsenal83)
  • Nielenže všetci herci spievali sami, ale každý v obsadení, vrátane jamového orchestra a hercov, ktorí vo filme hrajú na nástroje, skutočne hrali na dané nástroje, ako ich vidíme hrať. (Arsenal83)
  • Časopis Time opísal film ako „jedno z najočarujúcejších prekvapení roka“. (Arsenal83)
  • Filmový profesor Wheeler Winston Dixon napísal, že „Film využíva konvencie biografického naratívneho filmu na odhalenie bezohľadnosti a ostrovtipu viktoriánskej éry a zároveň s veľkou vernosťou zaznamenáva ťažkosti pracovného vzťahu v kreatívnom umenie... Topsy-Turvy je výskum sociálnej, politickej, sexuálnej a divadelnej ekonomiky viktoriánskej éry.“ (Arsenal83)
  • Natáčanie sa konalo v 3 Mills Studios v Londýne od 29. júna 1998 do 24. októbra 1998. Vonkajšie scény sa točili v Londýne a Hertfordshire a scény, ktoré sa odohrali v divadle Savoy, boli natočené v Richmond Theatre v Richmonde v Londýne. (Arsenal83)
  • V žargonu divadelní, televizní a filmové produkce se vyskytuje slovo blocking ve smyslu základního postavení herců na scéně. Původ tohoto termínu se připisuje W. S. Gilbertovi, který při přípravě scény pracoval na zmenšeném jevišti s kostkami (blocks) představující jednotlivé protagonisty. Ve filmu Gilbertovo 'blokování' vidíme přibližně v 101. minutě. (kriplozoik)

Reklama

Reklama