Reklama

Reklama

Yellowstone

(seriál)
  • USA Yellowstone (viac)
Trailer
USA, (2018–2024), 45 h 19 min (Minutáž: 37–93 min)

Hrajú:

Kevin Costner, Kelly Reilly, Dave Annable, Kelsey Asbille, Wes Bentley, Gil Birmingham, Ian Bohen, Luke Grimes, Cole Hauser, Jill Hennessy, Danny Huston (viac)
(ďalšie profesie)

Série(5) / Epizódy(53)

John Dutton bráni svoj ranč pred nemilosrdnými developermi, indiánskou rezerváciou a inými nepriateľmi, ktorí chcú získať jeho pôdu. Toto všetko na pozadí rodiny, politiky a jeho odkazu. (SkyShowtime)

Recenzie používateľa PeteBuck k tomuto seriálu (5)

Season 1 (2018) (S01) 

Pre mňa príjemné prekvapenie. Historkami o cowboyoch som riadne prežratý už z minulosti, tentokrát som si myslel, že uvidím lepšie natočený Dallas. Ale nebolo to tak. Našťastie som ako prvý seriál od Sheridana videl 1883, takže mi tam viacero vecí dochádzalo skôr. Čo tu vidíme? Týpka, v podaní Kevina Costera, ktorý sa snaží zachrániť svoj ranč pred developermi a Indošmi, ktorí sa vďaka prachom z kasín rozhodli vziať si späť svoju pôdu, o ktorú ich bledé tváre obrali. V čom je problém? Asi v ničom, keby sa rodina Kevina Costnera  neskladala z osôb, kde je každý v podstate kriminálnik, jednotliví členovia sa nenávidia, a tak sa tam dejú veci, ktoré neuvidíte ani u rodiny Addamsovcov. Rozhodne by som nechcel pracovať na ranči, kde ak ste bývalý kriminálnik, tak si Vás označia ako dobytok, a keď máte chuť odísť, tak miesto odstupného dostanete guľku do hlavy. Každý na ranči je väčší hajzel než J. R. Ewing a zároveň s riadnou dávkou komplexov, že by na to nestačil úväzok ani celého tímu psychiatrov (či už ide o stále krásnu Kelly Reilly, ktorú tam scenáristi často vyzliekajú, alebo o Kayceho, čo sa rozhodol žiť s Indiánmi, právnika, čo vyzerá ako metrosexuál a adoptovaného Ripa, ktorý je niečo ako býk s ľudskou podobou). Ak je toto aspoň trochu realistická sonda do života bežných Američanov, tak nás Boh ochraňuj nielen od Rusov ale aj od nich. Som zvedavý na ďalšie série. Slušne napísané, dobrí herci, všetci si tam idú navzájom po krku, jeden by neveril, že seriál plný intríg a mŕtvol môže byť aj naozaj slušne napísaný. ()

Season 2 (2019) (S02) 

Dvojka pokračuje tam, kde skončila jednotka, takže je to celkom príjemný prechod. Objavujú sa noví záporáci, ktorí aj pôvodných strčia do kapsy. Tentokrát totiž rozohrajú riadne šialenú hru a pribudnú podnikatelia, ktorí zabíjajú, usekávajú ruky, unášajú decká a to už bolo na mňa moc. Ale tak Duttonovcov sa neoplatí dráždiť, a tak to dopadne, ako to dopadne. Mám ten dojem, že to bude asi viac a viac eskalovať. Tak som teda zvedavý, ako dopadne ten ich slávny ranč. Vyhrajú, či nevyhrajú korporácie, Indiáni spolu s ďalšími investormi, ktorí sa zlietajú ako supi okolo Duttonvcov? Stále výborné. A mimochodom, tušil som, že Beth dostane za svoje kecy po papuli, ale že až takto, tak to som netušil. ()

Season 3 (2020) (S03) 

Je to zaujímavé, ale ja nejaký veľký rozdiel medzi jednotlivými sériami nevidím. Vyzerá to tak, ako by to bolo vytvorené v priebehu jedného roka. A to myslím ako kompliment. Duttonovci si to iba postupne počas jednotlivých sérií rozdávajú s čoraz väčšími nepriateľmi. Niet sa čomu čudovať, čím idete vyššie, tým väčšie svinstvo. A teraz idú proti ťažkému korporátu. Keď tá CEO utrúsi, že si to s nimi rozdá a bude to vyzerať ako v zasranom Jemene, tak som vedel, že je s nimi zle. Zaujímavé, že CEO je tu černoška a ženská. Vždy kolovali vtípky, že CEO je vždy ten najbielejší chlap. Aké budú pravidlá, to je jasné, keďže korporáty a vedenie USA si robia pravidlá za pochodu. Ako to náčelníkovi vysvetlila najatá potvora (indiánsky evkivalent Beth): Oni tie pravidlá tvoria preto, aby ich porušovali. Spojené štáty porušili všetky pravidlá, ktoré kedy vytvorili. Od prvej zmluvy s Francúzskom, vrátane všetkých zmlúv s nami, až po poslednú zmluvu s Iránom. Iba ostatných nútia dodržiavať ich pravidlá. Rozpútajú vojnu, kedy chcú, kde chcú. Vezmú si, čo chcú a potom vytvoria pravidla, ktoré zabránia si to vziať späť. Vytvárajú pravidlá pre otrokov a pravidlá pre panstvo. A ty sa riadiš pravidlami pre otrokov. Už vidím, že Duttonovci to budú mať ťažšie a ťažšie. ()

Season 4 (2021) (S04) 

Yellowstone si tradične zachováva svoju štandardnú kvalitku, len ten námet naťahujú na hodne dlho. Uvidím, či si udržia dych aj cez 5. sériu. Ale tak, čo sa človek čuduje, keď si staromódni rančeri snažia držať od tela ťažké korporáty, ktoré im dýchajú na krk a je ťažké nenechať so sebou vy--bať, keď idete proti extrémne prachatým hajzlom. ()

Nůž a žádné drobné (2023) (S05E08) 

Zvláštne rozdelená sezóna. Asi Sheridanovi došli nápady. Neviem si totiž vysvetliť inak rozdelenie sezóny a zároveň to, že väčšina častí je napísaná v štýle idylky opisujúcej úžasnú prácu cowboyov za ani nie minimálnu mzdu. Príroda krásna, sem-tam nejaký dej, inak sa opájanie Yellowstonom. Inak nič zvláštne, žiadny zvláštny posun, iba to, že Jack Dutton je netradičný guvernér, Jamie sa zasa chystá zradiť, Jamieho sestra sa správa ako čistý sociopat, ak nie psychopat, Kayce nevie, čí je atď., atď., atď. Hodne spomalené, dosť to šlo dolu. Stále pekne natočené, občas nejaké prekvapko, ale mám dojem, že Sheridan si toho na plecia naložil zbytočne veľa a nestíha. Škoda. Som zvedavý, ako dorieši ten svoj konflikt s Costnerom, lebo je jasné, že Yellowstone speje ku koncu a točiť šiestu sériu by už bola blbosť. ()

Súvisiace novinky

Costner a drama kolem Yellowstoneu vysvětleno

Costner a drama kolem Yellowstoneu vysvětleno

20.09.2023

Ještě začátkem roku platil Yellowstone za jeden z nejsledovanějších a díky péči scenáristy Taylora Sheridana (Sicario, Wind River) taky nejstabilnějších seriálů v Americe. Jenže s tím, jak… (viac)

Pokračování Wind River nabírá obsazení

Pokračování Wind River nabírá obsazení

09.03.2023

Před tím, než se stal králem televize díky seriálům Yellowstone či 1883, získával si scenárista a režisér Taylor Sheridan obdiv na filmové frontě díky snímkům jako Sicario nebo Wind River. A právě… (viac)

Reklama

Reklama