Reklama

Reklama

Vládne nebo

(TV film)
Dokumentárny / Krátkometrážny
Slovensko, 2017, 26 min

Obsahy(1)

Exkluzívny dokument RTVS o dosluhujúcej slovenskej vládnej letke na sovietskych lietadlách TU 154m a JAK 40. Letecký útvar ministerstva vnútra zdedil sovietske lietadlá TU 154m a JAK 40 ešte v čase delenia federálneho majetku. Mnohé slúžili viac ako 35 rokov no ich čas sa naplnil. Odstavením týchto strojov však odchádza aj jedna celá generácia, ktorá na nich odslúžila celú svoju leteckú kariéru. Posádka kapitána Polnišera na nich odpracovala tisícky letových hodín. Do viac ako 120 krajín odviezla väčšinu socialistických a všetkých politických predstaviteľov samostatného Slovenska. (STV)

(viac)

Recenzie (1)

Galéria (5)

Zaujímavosti (3)

  • Presne toto lietadlo TU 154 M označené OM BYO patrilo pôvodne ešte do flotily Československej socialistickej republiky. Viezol sa ním aj prezident Gustáv Husák. Krátko po revolúcii priviezlo na žiadosť Václava Havla do Prahy aj členov kapely Rolling Stones. Po rozdelení federácie sa stalo súčasťou Leteckého útvaru Slovenskej republiky a okrem všetkých politikov tej doby (vrátane slovenských prezidentov Michala Kováča, Rudolfa Schustera, Ivana Gašparoviča a aj Andreja Kisku) odviezlo aj svätého otca pápeža Jána Pavla II. (Ivan.Janko)
  • V dokumente je zachytená jedna z posledných ciest posledného letuschopného stroja Tupolev 154 M v službách vládnej letky v niektorej z krajín EÚ. Po ceste do Tallinu absolvoval ešte let do Kazachstanu na výstavu EXPO 2017 a koncom leta 2017 absolvoval východoázijský trip hokejistov Slovana Bratislava pôsobiaceho v tom čase v nadnárodnej KHL. Hneď potom absolvoval posledný let na trase Bratislava - Košice, kde sa stal súčasťou tamojšieho leteckého múzea. (Ivan.Janko)
  • Odstavenie lietadla prišlo náhle, naplánovanie a výroba v teréne celého dokumentu sa musela stihnúť za kratučkých 6 týždňov. Problém bol v tom, že let do Tallinnu nebol oficiálne v pláne. Tam už malo cestovať nové menšie lietadlo, bola to totiž oficiálne cesta vtedajšieho ministra vnútra SR Roberta Kaliňáka. Pre potreby dokumentu však vedenie letky súhlasilo, že na túto cestu, ktorá mala iba 4 členov delegácie išlo veľké lietadlo. Štáb tak mal k dispozícii počas 2 hodinovej cesty tam a nazad k dispozícii úplne prázdne lietadlo. (Ivan.Janko)

Reklama

Reklama