Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Film sa odohráva v dobe druhej svetovej vojny. Nemecký Wehrmacht v útoku na Francúzsko pohltil aj malé pobrežné štáty terajšieho Beneluxu. Holandsko kapitulovalo. 15. mája 1940 sa ale život sa v tomto malom štáte nezastavil. Nie každý bol spokojný so životom pod nadvládou nepriateľa. Títo ľudia sa pripájali k odporu v boji proti nacistom. Aj bankári bratia Walraven (Barry Atsma) a Gijsom (Jacob Derwig) van Hallovci sa rozhodli pomôcť financovať hnutie odporu počas vojny. Všetci boli neustále vo vážnom smrteľnom nebezpečenstve. Podarí sa im odolávať konfigentom a zradcom a tak okupáciu prežiť? (Volodimir2)

(viac)

Recenzie (7)

chelseaman22 

všetky recenzie používateľa

Být bankéřem za protektorátu Régione Wallonne nebyl med, ale aspoň jste neměl hluboko do kapsy a mohl jste si tykat s nacistickými oficíry obdivujícími gratinované čekankové puky, vařené slávky či tomatte-crevette s majonézou vložených do vydlabaného rajčete. A když vás výše uvedené omrzí, tak se můžete postavit do čela finančního odboje a dostat kulku do čela. 62 % ()

goauld 

všetky recenzie používateľa

Filmy z WW2 hlavně co se týče příběhů ze zázemí nejsou tak časté a proto rád se podívám okem nezaujatým na každé dílo. A pokud to navíc točí evropská produkce, tak se téměř vždy trefa do černého (tedy - pokud to není parodie na válečný filmy, jako třeba ten s tím naším "žabákem" (prý režisérem...)). Ani tento snímek nebyl špatný. Celý děj byl skvěle natočen a co se týče hlavních postav - byly zahrány velmi uvěřitelně. Ocenuji taktéž zanechání původní holandské zvukové stopy a to včetně německy mluvících osob, což dodává na autenticitě velký PLUS. (osobně nesnáším, když SSman mluví plynule anglicky tak jako všichni ostatní bezohledu na národnost osob v daném filmu). I zde se ukazuje temná stránka udavačů a kolaborantů, kteří dokáží i dokonalý plán celkem snadno zlikvidovat. Bohužel se mezi kolaboranty najde i pár "odbojářů", avšak.... zase nutno mít na paměti, že ze strachu z bolesti a mučení mohou slabší jedinci udat kohokoliv, jen aby daný člověk přežil.. (to, že většinou to bylo naopak t.j. nepřežil - to už je věc jiná) ()

Reklama

Marze 

všetky recenzie používateľa

Hrůzné, strhující a robustní drama o holandských penězích jako prostředku odporu vůči nacistům během druhé světové války. Bankéř Walraven van Hall (Barry Atsma) je během druhé světové války požádán, jestli by využil své finanční kontakty k odboji . Neváhá dlouho. Společně s bratrem Gijs van Hall (Jacob Derwig) vytvoří riskantní systém půjček. A pokud by to nebylo dost, bratři přemýšlí o nevětším podvodu v Holandské historii. Ale čím větší operace, tím více lidí o ní ví... ()

brumbrum 

všetky recenzie používateľa

Wow, to tu este nikto nehodnotil? To sa mi este teda tiez nestalo ;o)! Prave sme dokukali, velice vydareny filmik - a navyse zivotopisny, zial to tu na csfd tak neoznacili. Proti-fasiticky odboj bolo treba financovat a za dve hodinky sa dozvieme, kto a s akym rizikom za tou operaciou stal: zohnali vyse 100mil Guldenov toho casu, cize dnesnych vyse pol miliardy USD, zadna sranda, ked za uspech bolo mucenie a gulka do gebule.. Kolko krvi a zivotov na sabotovanie hajzlov fasistickych. Ze sa to cele porucalo, sposobila samozrejme kolaborantska svina a nie dobre zohrani hrdinovia a dobre planovanie. Super zahrane, zostrihane, zrezirovane, co chce clovek viac? Dve hodiny prebehli jak nic: 4* v pohode, dal by som aj 4.5, keby by sa dalo. ()

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Film hovorí skutočný príbeh, ktorý sa ale v mnohých prípadoch odkláňa od historickej podstaty. Scenár bol písaný podľa dokladov a spomienok pozostalých členov rodiny Van Hall. Snaha bola aby sa umelecká fikcia čo najviac približovala realite. Nakoniec sa to podarilo skĺbiť a tak mohol vzniknúť tento veľmi pekný film. Dostali sme sa ku všetkému, čo sa v okupovanom Holandsku odohrávalo počas 4 ročnej nacistickej okupácie. Neutrálne Holandsko deportovalo viac ako 100 000 svojich Židov (ktorých predávali za jedného v hodnote 7 holandských zlatých), v ich bytoch sa usadili informátori, ktorí to dostali za odmenu, v každom holandskom meste bola nemecká veliteľská kancelária, ktorá mala okruh platených informátorov, Holandsko na počet obyvateľov mal najviac informátorov v západnej Európe (každý druhý Holanďan bol spolupracovníkom alebo zradcom). Film hovorí o katastrofálnom bombardovaní prístavného mesta Rotterdam, o sto tisícoch Holanďanov na nútených prácach v Tretej ríši, ale hovorí aj o holandskom odboji aj o tých, ktorí padli do rúk okupantom aj vďaka už spomínaným konfidentom. A v tomto prostredí sa pripojili k domácemu odporu bratia von Hall, bankári ktorí systémom komplexného úverového systému, cez svoje tajné kanály získavali peniaze na financovanie celého systému odboja. ()

Reklama

Reklama