Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televízna inscenácia zobrazujúca slovenskú dedinu v jej neidylickej, spoločensky až nepatriarchálnej podobe. Jadrom diela je postava Maťa Horoňa, človeka z Kysúc, ktorý prešiel vojnovou i revolučnou skúsenosťou v sovietskom Rusku a Maďarsku. Doma, kde nachádza nesmiernu biedu, rozpráva svoje zážitky z frontu. Žandári na Maťa striehnu a hrozia mu žalárom za šírenie boľševických ideí. K tejto téme sa pojí aj osobná línia - láska Maťa k chudobnej Magde Kotryzovej. (PatoP)

(viac)

Recenzie (3)

Snorlax 

všetky recenzie používateľa

Montekové a Kapuleti na slovenský způsob v hávu nepovedeného sociálního dramatu mohou zaujmout mladičkým Kramárem, opilým Michalem v podání Dibarbory, nebo Brezanského pokusy o dynamickou kameru. Pálkovi se daří hledat neotřelé úhly pohledu pro kameru, ale to je bohužel vše, co je na této inscenaci zajímavé. Vladovi role zřejmě příliš nesedla, rozhodně nehraje na 100% a k mému zděšení mne místy i nudí. ()

vox_populi 

všetky recenzie používateľa

tento inscenačný klenot som až do tejto chvíle nepoznal (ďakujem PatoP) a je to veľká škoda - lebo taký herecký koncert, aký predviedol Vlado Muller, Ondriš Jariabek, Hana Meličková a ostatní sa len tak ľahko nevidí. Podotýkam, že to nie je žiadna agitka, je to dráma o kysuckej biede a kysuckej kráse a je tu istá paralela s osudom večných milencov - Rómea a Júlie. Keby bol film nakrútený vo farbe, bolo by to na päť hviezdičiek, takto štyri a pol. ()

javlapippi 

všetky recenzie používateľa

"Mladý má úctu ak má starý rozum!" Vojnový veterán Müller sa trochu oneskorene navracia z prvej svetovej, plný revolučnej nabrúsenosti nachytanej v sovietskej revolúcii. Na rodných Kysuciach sa s koncom rakúsko-uhorskej monarchie a vznikom Československa až tak veľa nezmenilo, chudoba a alkoholizmus prekvitajú ďalej. Návratu k starej frajerke Rapaičovej neprajú okolnosti, četníkom sa nepozdáva ako si púšťa hubu na špacír o pomeroch v ZSSR, otcovi Adamčíkovi stúpajú do hlavy pozemky a tých pár peňazí, čo má, strýko Dibarbora často a rád prezentuje nepriaznivé astrologické veštby, židovský krčmár Gregor naháňa kšefty. V takejto utešenej atmosfére nie je ďaleko k zločinu a tragédii. Veľmi dobre zahraná dramatická inscenácia. ()

Reklama

Reklama