Reklama

Reklama

Hudobné štúdio M: Autorský recitál Mariána Vargu

(relácia)
  • Československo Marián Varga a jeho hostia
všetky plagáty
Hudobný
Československo, 1982, 31 min

Obsahy(1)

Hudobné návraty Mariana Vargu a jeho hostí. (STV)

Diskusia

bloke

bloke (hodnotenie, recenzie)

   ...povedať niečo zásadne nové o Mariánovi Vargovi je dnes už praktiky nemožné. Je všeobecne známe, že patrí medzi najvýraznejšie a najosobitejšie autorské a interpretačné osobnosti slovenskej modernej populárnej hudby, ktorú neustále obohacuje svojimi dielami už takmer 15 rokov. Väčšina odborníkov sa zhoduje v názore, že v osobnosti Mariána Vargu ako skladateľa sa snúbia dve autorské kvality, ktoré sa u jedného človeka naraz neobjavujú často: originalita jeho hudobného myslenia, dotovaná zriedkavou nápaditosťou a široký syntetizujúci - ak sa odvážime toto silné slovo použiť - štýlový a žánrový kompozičný záber...

 

Tak takéto bývali perly jazyka, akým sa dobovo bežne prihovárali k národu nielen stranícki súdruhovia, ale aj neznámi redaktori v tejto snímke, prekladanými úryvkami bežiaceho textu. Alebo bol autorom scenárista Július Kinček? To záverečné súvetie je úplne, že najviac... Ak by ho niekto pochopil na prvý raz, nech si dá za odmenu trebárs jednu mozartovu kugel. Strašná reč - taká syntetická. Nikto ma nepresvedčí, že išlo o jazyk, ktorým by sa normálny človek cítil oslovený.

Program bol v originále nazvaný: Hudobné štúdio MM, Autorský recitál Mariána Vargu. v programovom sprievodcovi z 27.1.2017 zas ako: Marián Varga jubiluje. Marián Varga a jeho hostia. Hudobné návraty Mariána Vargu a jeho hostí.
(Kto to tak zbytočne zložito vytvára - premenováva dnes?)

Reklama

Reklama