Reklama

Reklama

Město lží

  • Veľká Británia City of Lies (viac)
Trailer 2

Detektiv losangeleské policie Russell Poole (Johnny Depp) nedokáže vyřešit svůj největší případ - vraždy hudebních legend Tupaca Shakura a Christophera Wallace přezdívaného Notorious B.I.G. Případ zůstává i po dvaceti letech otevřený. Reportér Jack Jackson (Forest Whitaker), který se zoufale snaží zachránit svou pověst a kariéru, je odhodlán zjistit proč. Spojí síly s Poolem, aby případ konečně uzavřeli. Poole odhaluje neuvěřitelný příběh o moci, korupci a zločinu a Jackson rozplétá síť skandálů a podvodů. Oba muži neúnavně pátrají po pravdě. Podaří se jim rozbít základy losangeleské policie? (HBO Europe)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (60)

Real Tom Hardy 

všetky recenzie používateľa

Ťažko bádam, kedy naposledy (a či vôbec) som videl počin s takou vysokou mierou opatere o technickú & formálnu stránku a s tak intenzívnou starostlivosťou a pozornosťou smerovanou na celkovú štylizáciu diela, od otváracej scény až po záverečné titulky. Minúta po minúte vymaznaná, vycibrená a vyšperkovaná. Od kamery a príhodných farebných filtrov cez strih, veľmi dynamickú réžiu a dôkladnú selekciu scén a zvolených udalostí až po hereckú exhibíciu dvojice Depp–Whitaker a absolútne podmaňujúcu a krk-lámajúcu použitú hudobnú knižnicu (pre film vytvorené remixy známych skladieb, ale aj novo-vytvorené, sú skutočne "inde") a spletitý scenár, ktorý sa pokúša divákovi načrtnúť doslova, ako už aj pracovný názov napovedá, labyrint korupcie a sprisahaní v Los Angeles na konci 90. rokov, frekventovane spracovaných v dokumentárnych dielach, no tu spracovaných svojsky a unikátne. Prepletené odkazmi na rôzne súvisiace udalosti, kde mnohé z nich sú divákovi dávkované značne nenápadne (niekedy len jednou vetou, inokedy len jedným záberom). Scénografia a celkový "detailing" predmetnej doby v rámci daného tematického zasadenia je iná galaxia. City of Lies je strhujúca odysea o obsesii hľadania pravdy naprieč kultúrou korupcie a gangov Mesta anjelov, o chápadlách moci a magnete ulice. Pre záujemcov témy (Death Row Records, Rampart, Tupac & Biggie) povinnosť. Za mňa totálna extáza... "I was the only idiot thinking otherwise." (x / x / x) (x / x) (x) (15.6.2019) (1.5.2022) (2x15.1.2024) ()

Morholt 

všetky recenzie používateľa

Co se Shakura a toho druhého týče, tak jejich hudba mi nic neříká a o jejich osudu vím jen to, že byli zavražděni. Ale nevědomost tady zase není na škodu, protože primárním tématem je propojení LAPD a vlivného černošského gangu a to by mě bavilo i kdyby se jednalo o fikci. Pokud bych měl film charakterizovat jedním slovem, bylo by to "rozvážný". Furman klade velký důraz na detail, vzdor poněkud nepřehlednému námětu se mu daří spojovat všechny nitky do smysluplného celku a případná bílá místa mu vypomáhá zakrýt berlička v podobě novinářské linky. Své si odvedli i Depp s Whitakerem a fajn byli i herci ve vedlejších rolích. Slušná práce. 80% ()

Reklama

xLIGHTx 

všetky recenzie používateľa

Primárne sa snímka venuje okolnostiam a vyšetrovaniu smrti v zámorí vtedy dosť známeho rappera - Notorious B.I.G. (Zosnulý rapper 2Pac je tu vlastne viackrát spomínaný tiež, ale dominuje Biggie. *2Pacov hit song-Changes bol dosť hrávaný aj u nás alebo na MTV.) Násilné úmrtia rapperov v rokoch 1996-97 dosť otriasli vtedajším hudobným svetom, najmä v USA. Kto sa dostal vtedy do Death Row Records (ktoré nemalo dobrú povesť), mohol skončiť nedobre. (U nás to médiá sem tam tiež riešili, len bolo to vlastne celé dosť zahmlené, vidieť, že určití ľudia to zámerne aj chceli zamiesť pod koberec, nebol záujem to poriadne vyšetriť a snímka sa týmto taktiež zaoberá.) J. Depp a F. Whitaker štandardne kvalitní. Polícia, ako inak, je tu opäť skorumpovaná. Silnejšie chvíle v Meste lží sa striedajú so slabšími. Niektoré songy v City of Lies sú pomerne fajn (Colin Smith-Bleed Out). Tak za tri a pol hviezdy. (Možno aj na štvrtú by to bolo, ktorú som pôvodne dal. Tú možno prihodia fanúšikovia hip hop scény, prípadne fans spomenutých rapperov.) ()

Lukoboss 

všetky recenzie používateľa

Hvězdný herecký obsazení, který si rozhodně zasloužilo lepší scénář. Je to totiž neskutečná nuda, vlastně tam nenastal moment, kterej by byl nějak napínavej. Sice jde samozřejmě o známej případ a zase tady vychází na světlo světa rasová problematika, která v Americe trvá dodnes, nicméně na tohle téma jsou k vidění určitě lepší filmy. Čekal jsem od toho určitě víc, zvlášť s touto ústřední dvojicí. Ale jak jsem už psal, není to jejich chyba. Když nemají co hrát, film nezachrání. ()

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Dokumentárne natočená kriminálka o stále nevyriešených vraždách Tupaca Shakura a Notoriousa B.I.G., ktorá prináša vlastnú teóriu o tom, kto za vraždami stál. V tomto ohľade mi to dosť pripomenulo Stoneov JFK, ale napriek kratšej stopáži nie je City of Lies ani zďaleka tak strhujúci. Celý film sa odvíja na základe rozhovorov policajta s detektívom, ktorý vraždy vyšetroval. Deep v civilnej úlohe je pre mňa nudný ako vždy a môj obľúbenec Whitaker ma tentoraz svojou namyslenosťou a zbrklosťou štval. Film má príliš pomalé tempo, bez poriadnej gradácie a pri finálnom vyústení mi bolo vlastne jedno, kto za všetkým stál. Je to film vhodný hlavne pre ľudí, ktorý sa o túto problematiku zaujímajú. Pokiaľ vám všetci tí motherfuckujúci negri splývajú, tak vás film príliš nezaujme. Ja patrím skôr do tej druhej skupiny aj keď Tupaka som mal rád ako herca. 5/10. ()

Galéria (15)

Zaujímavosti (10)

  • Dodatočnú hudbu k filmu zložil samotný režisér Brad Furman. Figuroval tu tiež na poste hudobného dozoru, rovnako ako v jeho ďalšom filme Infiltrátor (2016). (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama