Reklama

Reklama

Súmrak dňa

  • Česko Soumrak dne (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Pan Stevens (Anthony Hopkins), dlouholetý majordomus na panství Darlington, je mužem, který celý život zasvětil službě svému pánovi. Když panství získá nový majitel, řeší Stevens problém nedostatku personálu tím, že se rozejde za ženou, která dlouhá léta na Darlingtonu pracovala a s níž ho pojil zvláštní vztah... Slečna Kentonová (Emma Thompson) vstoupila do služeb lorda Darlingtona počátkem 30. let s nejlepším doporučením. Hierarchie vztahů mezi služebnictvem i dokonalá rezervovanost pana Stevense zabránily jakýmkoliv důvěrnostem, ale jejich vztah během let prošel zvláštním vývojem a dospěl až k vzájemné, byť nikdy nepřiznané lásce. Naprostá oddanost zájmům služby byla vždycky přednější. Přesto spolu pan Stevens a slečna Kentonová prožili léta v nejlepší shodě, byli svědky toho, jak jejich domem prochází historie - to když lord Darlington svolal mezinárodní konferenci o postavení Německa. Byli i svědky toho, jak se jejich pán, aniž to věděl, pomalu stával "zrádcem" Anglie. Pak se ale slečna Kentonová vdala a z Darlington Hallu odešla. Pan Stevens však na tuto výjimečnou ženu svého života nikdy nezapomněl a když bohatý Američan Scott koupil panství lorda Darlingtona, rozjel se přímo za ní... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (2)

Trailer

Recenzie (264)

bublajsa 

všetky recenzie používateľa

Krásná anglická atmosféra. Úžasně suše britský sir Hopkins(!), kterému role padla na holé tělo. Komorní, romantickej, ale přesto né kýčovitej milostnej příběh. Tísnivý pocit jiskření a očekávání mě provází celým filmem. U závěrečných titulků jsem vždy plná pocitů a je jedno, po kolikátý film vidím. A to je u mě jedno ze zásadních kritérií hodnocení filmů. ()

Phobia 

všetky recenzie používateľa

Je to dávno, co jsem tenhle film viděla - dávala jsem tehdy přednost akčním filmům, přesto mě "Soumrak dne" navzdory pomalému tempu oslovil: pamatuji si pořád tu zvláštní melancholickou atmosféru, fenomenální výkon Anthony Hopkinse (kdyby nebyl geniální herec, byl by z něj skvělý komorník:-)) i sympaticky sekundující Emmu Thompson. Někdy to budu muset zkouknout znova z perspektivy dospělé ženy a nejspíš hvězdičku přihodím;-). Momentálně paměť tvrdí, že to byla trošku nuda, takže 75%. ()

Reklama

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Kazua Ishigura mám rád. Jeho nedôveryhodný rozprávač pre mňa významovo a dejovo veľmi obohatil fikčné historické udalosti do ktorých spadá aj román Súmrak dňa. Rovnaký pocit aký som mal z knihy som mal aj z Ivoryho filmu. Málokedy sa stáva, že adaptácia je tak presná a rovnako významovo bohatá. Tá plejáda emocionálnych detailov skrytých za maskou profesionality rezonuje veľmi výrazne. Ťažko by som mohol vypichnúť jednu vec ktorá ma ako fanúšika potešila. Je ich tu veľa. A spolu tvoria výrazné a komplexné memento s morálnym presahom a láskavým jadrom. Herecky, hudobne a formálne bezchybné. Pri tomto filme kupodivu zabolí, že sme prišli o takú ikonu, akou bol Chris Reeve. Je to skvelá pripomienka sily vizuálneho média a toho, ako kedysi filmy túžili a potrebovali rezonovať v divákovi aj po dopozeraní. ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Krásna ukážka toho, že upútať divákovu pozornosť nedokáže iba film s úžasne zaujímavým príbehom, alebo super filmovou formou. Niekedy ku šťastiu stačia len skvelí herci a podmanivá atmosféra, ktorá dokáže vyťažiť to najlepšie z hercov a prostredia, ktoré ich obklopuje. To je presne tento prípad. Dejová linka je hrozne jednoduchá - jeden muž skalopevných zásad s jediným životným poslaním (slúžiť pánovi) a jedna žena podobných hodnôt, ktorá však zatúži vyskúšať aj niečo iné... Od hereckého koncertu oboch postáv nešlo odtrhnúť oči. Pre mňa jednoznačne najlepšia postava A. Hopkinsa, hotové majstrovské stelesnenie anglického gentlemana. Tu sa tento herec našiel. 85/100 ()

Rocky62 

všetky recenzie používateľa

Evidentně jsem něco nepochopil, nicméně mi to nebrání prohlásit, že tento velenudný paskvil je typickým příkladem akademického srance, který krom solidního Hopkinse nemůže zaujmout prakticky ničím. Totální nulové dějství a častování slovy "thank you" mezi těmi všemi lokaji mě iritovalo nevídaným způsobem. Děkuji pane Ivory, bylo to dobré. ()

Galéria (16)

Zaujímavosti (14)

  • Alan Rickman si k filmu 29. ledna 1994 poznamenal: „Pak se díváme na Soumrak dne – nádherně udělaný film s báječným Anthony Hopkinsem. Poučení. Emma Thompson potřebuje pracovat s někým, kdo ji přinutí jít do hloubky, nezůstat jen na povrchu.“ (Nach)
  • Navzdory tomu, že se jedná o romantický snímek, tak se ve filmu neobjeví jediná romantická scéna. První a poslední pokus slečny Kentonové (Emma Thompson) o sblížení byl majordomem (Anthony Hopkins) rázně odmítnut. (chelseaman22)

Reklama

Reklama