Reklama

Reklama

Epizódy(5)

Obsahy(1)

Antologický seriál Sekerka od oscarového režiséra Steva McQueena (12 let v řetězech) vypráví příběhy odehrávající se v komunitě londýnských imigrantů z Karibiku od konce 60. do poloviny 80. let minulého století. Název vychází z jamajského přísloví, které je v Karibiku hojně používáno: "Pokud jste velkým stromem, jsme malou sekerou." Stejný titul nese i známá píseň Boba Marleyho, vydaná v roce 1973 na albu Burnin' legendární skupiny The Wailers. Znamená to, že i upozaďované a umlčované hlasy opozice mohou úspěšně vzdorovat těm silnějším. Steve McQueen říká: "Cítil jsem, že je potřeba tyto příběhy sdílet. Chtěl jsem znovu prožít, přehodnotit a prozkoumat cesty, které byli moji rodiče i celá první generace přistěhovalců z Karibiku nuceni podstoupit, abych se dnes mohl nazývat černým Britem." (HBO Europe)

(viac)

Recenzie používateľa Rozjimatel k tomuto seriálu (6)

Sekerka (2020) 

Miniseriál vychádzajúci zo skutočných príbehov členov komunity karibského pôvodu v Londýne, ktorí museli čeliť nestálemu útlaku zo strany väčšiny (najmä zo strany polície). Je to určite chvályhodný počin, hlavne pre svoj osvetový charakter. Svojou kvalitou jasne vyčnievajú prvé dva diely, najzaujímavejšia jednotka a silne atmosferická dvojka. Škoda len, že ostatné diely už potom výraznejšie zaostávajú. ()

Mangrove (2020) (E01) 

3,5  Veľmi pútavo nakrútený skutočný príbeh o primitívnych arogantných hovädách (inak sa tí členovia metropolitnej polície nazvať nedajú), ktorých "svätým poslaním" bolo ukázať tým "čiernym hubám", kde je ich pravé miesto v spoločnosti. Lenže sa tak trochu prerátali (žiaľ, nejaký čas to trvalo), keďže narazili na inteligentnejších protivníkov, ako boli oni sami. Súdne drámy sú pre mňa zvyčajne ťažko stráviteľné, hlavne kvôli obvyklému vysokému obsahu pátosu a násilnému sentimentu, ale scény zo súdnej siene v tomto filme sú jednou z mála svetlých výnimiek, spravené sú veľmi realisticky a tiež pútavo. ()

Lovers Rock (2020) (E02) 

Toto nesmierne atmosferické dielo je niečo celkom ojedinelé, tuším som nič podobného ešte nevidel. Je to takmer bezdejové, iba s pár náznakmi zápletky, v podstate celé to prebieha na jednej diskotékovej párty, kde sa hraje černošská hudba. No a tá tu hraje veľmi významnú rolu, pričom je prekvapivo rozmanitá (nečakajte žiaden rap). Nikdy by ma nenapadlo, že by záznam z nejakej diskotéky mohol byť taký podmanivý. ()

Red, White and Blue (2020) (E03) 

2,5  Epizóda o poznanie slabšia ako predchádzajúce dve. Príbeh čierneho policajta (presvedčivý John Boyega), ktorý chce zlepšiť postavenie ľudí zo svojej komunity, plynie akosi nezúčastnene, nemá žiadnu šťavu. Navyše jeho pohľad je značne zjednodušujúci, často až naivný. Je to síce krásne nakrútené, príjemne sa na to pozerá, ale čo z toho, keď som mal neustále pocit, akoby sa nič nedialo. ()

Alex Wheatle (2020) (E04) 

2,5  Životný príbeh budúceho spisovateľa Alexa Wheatleho, retrospektívne vyrozprávaný z väznice samotným Alexom. S hlavným hrdinom sa život vôbec nemaznal, takže je to príbeh depresívny, plný beznádeje, v ktorom významné úlohy hrajú rasizmus, zločin, drogy a reggae hudba, ktorá jediná ho aspoň trochu oživuje. Pozitívny obrat v jeho živote nastáva až po návrate z väzenia. Najsilnejším momentom filmu je dokumentárna vsuvka o tragickej udalosti (13 uhorených mladých černochov v Londýne (New Cross) v roku 1981) a následných nepokojoch. ()

Education (2020) (E05) 

Zaujímavý príbeh, ktorý odhaľuje šokujúce praktiky britského výučbového systému, najmä smerom k žiakom karibského pôvodu. Do veci sa obuli angažované bojovníčky, ktoré si posvietili na tzv. školy pre edukatívne podpriemerných a snažili sa v komunite šíriť osvetu. Celkový dojem mierne kazí tá nevierohodná premena matky, ktorá na syna najskôr zvysoka kašle a odrazu sa zmení na milujúcu a obetavú matku, ktorá chce pre syna len to najlepšie. ()

Súvisiace novinky

46. ceny LAFCA byly rozdány

46. ceny LAFCA byly rozdány

21.12.2020

Včera proběhl 46. ročník předávání cen Asociace losangeleských filmových kritiků (Los Angeles Film Critics Association - LAFCA). Ta již od roku 1975 vybírá nejlepší filmy uplynulého roku z pohledu… (viac)

Reklama

Reklama