Reklama

Reklama

Vražda na objednávku

  • Česko Vražda na objednávku (viac)
Trailer

Americký spisovateľ Mark Halliday navštívi v Londýne čerstvo vydatú Margot Wendice. Jej manžel Tony si všimne, že jeho mladej žene spisovateľ nie je ľahostajný a začne sa obávať rozvodu a s tým spojeného vydedenia. Naplánuje preto jej vraždu, ktorú má vykonať jeho bývalý spolužiak Lesgate. Margot ho však v sebaobrane zabije, čo chce Tony využiť na jej obvinenie z úkladnej vraždy. Halliday musí začať konať... (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (277)

Matty 

všetky recenzie používateľa

S přesností švýcarských hodinek fungující thriller. Vše v něm do sebe perfektně zapadá, vše je jasné a srozumitelné, nic nenadbývá. 90% filmu spočívá v dialogu dvou osob v jedné místnosti. Dílem Hitchcockovou precizní režii, dílem skvělého scénáře, jsem hltal každé slovo a toužil se dovědět detaily plánu dokonalé vraždy (jak zní název remaku z roku 1998), čekaje, zda-li vše vyjde podle plánu. Vývoj situace byl poměrně nečekaný a stejně jako v jiných mistrových filmech jsem ani zde nevěděl, komu fandit (znáte to: mozek velí jedno, srdce druhé). Ke konci bylo těch řečí možná zbytečně moc a prapodivně vykonstruovaná pointa (klíčem ke všemu je klíč) zchladila mé prvotní nadšení. Přesto, když vezmu v potaz svůj vztah k filmům od Hitchcocka v globále, byl tohle vysoký nadstandard. (Hitchcockovu tvář můžete spatřit na fotografii ze studentského večírku, kterou Tony ukazuje Charlesovi) 80% Zajímavé komentáře: Radek99, Anderas ()

lamps 

všetky recenzie používateľa

Tohle přesně Hitchcock uměl jako nikdo jiný. S minimem technických prostředků, s jednoduchým motivem a s několika málo excelentními herci dokázal zplodit mistrovský psychologický thriller, který si své mohutné tempo pramenící již v úvodním rozhovoru drží bez jakýchkoli režisérských nebo scénáristických výkyvů. Přestože film musí skončit jediným možným způsobem, Hitch dokázal nemožné - strhnout diváka do takové míry, že na nějaké chystané finále až do jeho nástupu ani nepomyslel. Kdo by také chtěl, aby taková nádhera někdy skončila? :)) 95% ()

Reklama

Falko 

všetky recenzie používateľa

Vo chvili, ked Ray Milland vysvetloval plan vrazdy svojej manzelky, sa mi vybavil podobny film s Michaelom Douglasom DOKONALA VRAZDA (1998), len tam bol trosku pozmeneny scenar, ale myslim, ze tam tiez dolezitu ulohu zohral kluc, ako aj v tomto filme. Avsak vrazda s Douglasom sa mi zdala byt o nieco temnejsia, za to Hitchcockova mala dokonaly scenar a niektore sceny som si musel pretacat, aby som stihal vsetko vnimat tak, ako mi to pan Hitchcock naserviroval. A nakoniec z toho vzisiel genialny kriminalny film, pri ktorom i samotny inspektor mal co robit, aby prisiel na to, co sa to tam vlastne deje. Jeden z najlepsich Hitchcockovych filmov... 02.09.2010 _______ Ray Milland - (Tony Wendice) +++ Grace Kelly - (Margot Mary Wendice) +++ Robert Cummings - (Mark Halliday) +++ John Williams - (Inspektor Hubbard) +++ Anthony Dawson - (Lesgate / Charles Alexander Swann) +++ Patrick Allen - (Detektiv Pearson) +++ Produkcia: Alfred Hitchcock +++ Hudba: Dimitri Tiomkin +++ Nemecka Cinema - 100% ()

Aluska88 

všetky recenzie používateľa

Vražda na objednávku je tak neskutečně promyšlená a inteligentní, až mi vedle toho případy novodobého Sherlocka připadaly jako lehce čitelné pohádky:) A to Sherlocka miluju. Vymyslet něco takového, klobouk dolů. Hitchcock je mistr. V tomto filmu je všechno na svém místě a funguje přesně jako hodinky, dokonce i ta vražda:) Ray Milland je coby dokonale uhlazený, vyrovnaný a chladnokrevný manžel perfektní. A Grace Kelly je kráska. Závěr filmu je dokonalost. I po tom všem zůstává stále sebejistým parchantem:) P.S.: Kdo z vás stejně pořád nechápe, jak to s těma klíčema vlastně bylo? :D ()

Madsbender 

všetky recenzie používateľa

"Všetko čo sa môže pokaziť, sa pokazí." - Murphyho zákony. Hra s príbehom, hra s napätím, hra s postavami, hra s prostredím, hra s divákom. Hra s prekvapením. Hra s rozuzlením. Hra so záhadou. Hra s kľúčom. Adaptácia divadelnej hry. Malý hitchcockovský minimalistický experiment, ktorý je viac než filmom perfektným, precíznym, absolútne presnou thrillerovou inscenáciou. A to je problém filmu - všetko je tak premyslené, sofistikované, dokonalé a geniálne, až je to sčasti nezrozumiteľné a vo výsledku nereálne. Umelo vypointovaná schéma vedie diváka k vyústeniu, ktoré ohromuje myšlienkovými schopnosťami a mozgovou kapacitou postáv. Musí nám Hitchcock svoje majstrovstvo strkať pod nos práve týmto spôsobom? Podľa mňa to vie spraviť úhľadnejšie, rafinovanejšie a zábavnejšie. Omnoho viac ma na filme bavilo, že je to vlastne brilantná konverzačná prechcávačka v štýle Mankiewiczovho Slídila s bravúrnym využitím svetla a tieňa, a farebných filtrov. Mimo tej prehnanej perfekcie dokonalé. 85% ()

Galéria (48)

Zaujímavosti (17)

  • Natáčelo se pouze v kalifornském městě Burbank. (Varan)
  • Film byl natočen za 36 dní. Natáčelo se od středy 5. srpna do pátku 25. září 1953. Natáčení probíhalo pouze ve všední dny. (Kulmon)
  • Film byl natáčen stereoskopickou 3D kamerou, ale uvedení ve třetím rozměru se s výjimkou premiéry dočkal až v 80. letech. Alfred Hitchcock se domníval, že třetí rozměr je nejvhodnější právě pro adaptace divadelních her. (filip.novak)

Reklama

Reklama