Reklama

Reklama

Stanko

  • Česko Stanko (festivalový názov) (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Stanko roky prežíva na talianskych farmách. Klamstvá a nedodržané sľuby ho však dohnali do situácie, keď mu už nikto nechce požičať peniaze. Od bývalého chlebodarcu Paola dostane poslednú šancu. Previezť dievča zo Slovenska do Talianska. Stanko netuší a neskôr radšej ani nechce vedieť, ako dievča dopadne. Musí splniť úlohu. Je pevne rozhodnutý aspoň raz v živote spraviť niečo poriadne. Cesta sa mu však nečakane skomplikuje. S dievčaťom, ktoré mu malo len poslúžiť ako prostriedok ku šťastiu, sa spriatelí.
Príbeh zo súčasnosti v žánri tragikomickej roadmovie inšpirovaný životom reálnych ludí. Príbeh sa témou dotýka obchodu s dievčatami, no rozpráva v prvom rade o priateľstve, o univerzálnom pute medzi dvoma ľuďmi z okraja spoločnosti. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Zaujímavosti (16)

  • Legendárne BMW E12 sa po nakrútení slovenskej časti filmu neopraviteľne pokazilo. Štábu sa podarilo zohnať takmer rovnaké BMW. Aby sa nepokazilo aj to, pri presunoch bolo prevážané na vlečke a štartovalo sa len pri nakrúcaní. Napriek tomu sa aj to pokazilo a žiaden miestny servis nemal k dispozícii potrebné súčiastky na opravu. Nakrúcanie zachránili nadšenci z českého BMW klubu, ktorí pricestovali do Talianska s chýbajúcou súčiastkou. (Zdroj: filmstanko.sk)
  • Okrem hlavného hrdinu boli všetky ostatné postavy neherci, pričom nikto z účinkujúcich nečítal scenár. Niektoré scény boli dokonca nakrúcané skrytou kamerou. Vďaka tejto koncepcii sa podarilo zaznamenať mnohé neopakovateľné situácie, aj keď o to náročnejšie to mali potom tvorcovia v postprodukcii. (Zdroj: filmstanko.sk)
  • Od obeda približne do 16-tej hodiny nebolo možné v Taliansku nič vybaviť, pretože bola siesta. (Zdroj: filmstanko.sk)
  • Peter Kočan – predstaviteľ hlavnej postavy vo filme rozpráva plynulo po taliansky, v skutočnosti však po taliansky vôbec nevie. (Zdroj: filmstanko.sk)
  • Nakrútilo sa 60 hodín materiálu a v priebehu 3 rokov vzniklo viac než 30 verzií strihu filmu. (Zdroj: filmstanko.sk)
  • Vo filme vystupujú postavy rôznych národností: Slovák, Talian, Maročan, Juhoafričan, Ukrajinec, Francúz aj Angličan. (Zdroj: filmstanko.sk)
  • Vo filme sa hovorí po slovensky, po taliansky, po francúzsky a po anglicky. (Zdroj: filmstanko.sk)
  • Asistentka pre nakrúcanie v Taliansku vedela len po anglicky a po taliansky. Keďže Taliani zväčša komunikovali len v taliančine, celá komunikácia pri nakrúcaní prebiehala zo slovenčiny cez angličtinu do taliančiny a naspäť. (Zdroj: filmstanko.sk)
  • Jedného rána štáb na parkovisku v Taliansku nenašiel filmové auto, vlečku ani ťahacie auto. Celú súpravu polícia odtiahla do vyše 100 km vzdialeného mesta. Dôvod: každý utorok doobeda sa na parkovisku organizoval miestny trh. (Zdroj: filmstanko.sk)
  • Štáb nakrúcal na vlastnú zodpovednosť aj v "meste duchov" L'Aquila alebo Santo Stefano di Sessanio – mestách silno zasiahnutých zemetrasením. Štvrte boli opustené a budovy spevnené skrz-naskrz obrovským lešením. (Zdroj: filmstanko.sk)
  • Len v talianskej časti nakrúcania precestoval štáb vyše 5000 kilometrov. (Zdroj: filmstanko.sk)
  • Okrem hercov a epizódnych postáv tvorilo štáb len 9 ľudí, ktorí mali okrem svojich profesií rôzne kumulované funkcie. (Zdroj: filmstanko.sk)
  • Na Slovensku sa nakrúcalo 15 dní, v Taliansku 30 dní. (Zdroj: filmstanko.sk)
  • Štáb sa presúval od severu Talianska cez mestá a územia Pontebba, Fossalon di Grado, Sistiana, Terst, L'Aquileia, Grand Sasso, L'Aquila, Avezzano, Santo Stefano di Sessanio, Národný park Grand Sasso a Monti Della Laga, Celano, Castel del Monte, Paterno, Marina di San Vito Chietino (až po stred Talianska), a regióny Friuli Venezzia Giulia a Abruzzo. (Zdroj: filmstanko.sk)
  • Talianska časť sa nakrúcala v rôznych prírodných parkoch, pohoriach a chránených územiach. Boli to desiatky destinácií, pričom na každú bolo treba vybaviť špeciálne povolenie. (Zdroj: filmstanko.sk)
  • Slovenská časť sa nakrúcala v Rimavskej Sobote, Poltári, Lučenci, Hnúšti a v okolí týchto miest. (Zdroj: filmstanko.sk)

Súvisiace novinky

Nelítejte za filmem, zůstaňte v Praze!

Nelítejte za filmem, zůstaňte v Praze!

23.10.2016

3 kinosály, 4 země, 5 workshopů, 5 dní, 18 hostů, 40 filmů. MFF 3Kino – Praha 2016 proběhne ve dnech 2. až 6. listopadu ve dvou sálech kina Atlas, ale nově i v kině Evald. Festival se i letos… (viac)

Reklama

Reklama