Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Šerif malého mesta na juhozápade Texasu drží za mrežami vraha, ktorého brat - mocný a vplyvný rančer - sa mu snaží pomôcť utiecť. Po tom, čo zabijú jedného zo šerifových priateľov, šerif so svojimi dvoma zástupcami - jedným opilcom a jedným starcom - musia odolať skupine najatých rančerov - kým nepríde marshallova pomoc. (RTVS)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (198)

Mariin 

všetky recenzie používateľa

Westernová klasika. Kdo neviděl, nemůže se považovat za znalce westernu. Nádherný příběh, v němž na straně zákona stojí kladné postavy, byť se svými lidskými slabostmi. Chlapský John Wayne jako šerif má za své pomocníky alkoholika a kulhavého staříka. Přesto se jim podaří zvítězit nad přesilou namachrovaných darebáků. A herečka A. Dickinsonová (na níž Wayne nakonec zabere) je opravdu nádherná ženuška. Příběh je sice delší, dosti konverzační, ale vedle "Sedmi statečných" řadím tento Hawksův film k nejlepším americkým westernům. Zde je ještě dobře rozlišeno dobro a zlo, zákon a bezpráví.--------------Viděno znovu 21. 8. 2014 (tentokrát s cz dabingem): Ono je to vlastně spíš takové melodrama, americký "heimatfilm" s westernovými prvky a s morální a uměleckou kvalitou. Třeba pasáž, kdy si zazpívají tři outsaidři v předvečer závěrečného střetnutí s přesilou gaunerů, je moc pěkná.: song Just my rifle... https://www.youtube.com/watch?v=v2ssbgThljU Znovu musím konstatovat, že Vladimír Brabec dabuje Johna Waynea skvěle, většina konverzace je zajímavá a vtipná. Vedle Rostera Cogburna a Malých kovbojů můj nejoblíbenější western s Johnem Waynem. ()

Matty 

všetky recenzie používateľa

Hawksova reakce na Hign Noon. Interiérový western o postavách, nikoli o akci. Přesvědčivě sťatý Dean Martin a konstantně prkenný John "kdonaměmá" Wayne jsou dvěmi pilíři, na jejichž (ne)stálém přátelství skvěle vygradovaný film stojí. 80% Zajímavé komentáře: Cival, Pohrobek, T2, Falcor, Artran, RAiken, YURAyura, Lavran, ()

Reklama

rikitiki 

všetky recenzie používateľa

John Wayne v typické roli chlapáka, který si stojí za svým, i kdyby ho to mělo stát krk a v netypické roli stydlína, kterého uhání jedna pohledná, ale i dost neodbytná, hazardní hráčka. Tentokrát vsadila na divokou kartu, protože Wayne se coby objekt milostné vášně pod jejími ataky téměř červená, ale, jak se říká: Kdo nehraje, nevyhraje. _____ Western stojí na dialozích, nevtíravém humoru i na nenápadných gestech a náznacích. Deanu Martinovi jsem těžkou kocovinu a bolestivé střízlivění po dvouleté chlastací jízdě uvěřila do posledního zachvění jeho alkoholem roztřesených rukou. /25. 8. 14./ ()

YURAyura 

všetky recenzie používateľa

John Wayne uz tu neni zadni klucina a nemozne se obleka, ale ze sveho ostrovtipu a presne musky nic neztratil. Prestoze se snad ani nejedna o cisokrevny western, ale spis o komroni westernove melodrama odehravajici se v 85% v inerieru, kde kulky svisti velmi sporadicky. Taktez ostatni zucastneni maji zivotni stavy na rozdavani - pres akcniho opilce, mexickeho majitele hotelu, tajemne karbanicky az po toho zkripleneho dedu. Zkratka sestava na vybornou koverzacku s par zvraty a ani se nenadejete a skoro dve a pul hodiny je pryc. Super podivana. ()

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $-miliónovTržby USA $5,800,000Tržby Celosvetovo $5,800,000║ Prestrelka sa môže začať - postarší Šerif v podaní Johna Wayne a s pomocníkmi ako Dean Martin hrajúci osobu v určitom po alkoholickom delíriu s výbornou streleckou muškou a s kulhavím starcom s strieľajúcim navôkol na všetko čo sa len pohne, podporovaní výborným strelcom Colorado Ryanom v podobe herca Ricky Nelsona, doprovádzaní sú krásnou strážkyňou dverí Angie Dickinson a proti ním je hromada poštvaných cowboyov s klanu zbohatlíka Nathana Burdetta, je jedným z najlepšie zahraných westernov, ktorému nechýba dobrí príbeh, správne hlášky s odľahčenými vtípkami. Film natočil vtedajší priekupník filmu režisér Howard Hawks. /90%/ ()

Galéria (91)

Zaujímavosti (28)

  • Scény v Old Tucson byly postaveny v měřítku 7:8, postavy tak vypadají větší než ve skutečnosti. (džanik)
  • Celosvětová premiéra proběhla 18. března 1959 v New York City. (BMW12)
  • Vo filme zaznie skladba „Deguello“, o ktorej Colorado (Ricky Nelson) povie, že ju hrali Mexičania Texasanom, ktorých obkľúčili v Alame. O rok neskôr si John Wayne (tu hrajúci šerifa) zahral jednu z hlavných postáv vo filme Alamo (1960), ktoré pojednáva o tejto udalosti a mimo iné v ňom zaznie aj spomínaná pieseň. (ČSFD)

Reklama

Reklama