Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Náboženský dokument o rôznych podobách Krížovej cesty.
Udalosti Veľkého piatka spred vyše 2000 rokov, cesta Krista na Golgotu a jeho ukrižovanie podnietili v dejinách ľudstva vznik mnohých sakrálnych a umeleckých pamiatok. A patria sem napokon aj Kalvárie a Krížové cesty, ktoré po celom svete rozprávajú v rôznych podobách príbeh cesty odsúdeného Krista. Ide zväčša o architektonické, sochárske či maliarske diela, ktoré dotvárajú interiér našich kostolov a charakter našej krajiny. My Vám však - okrem nich, v nasledujúcich minútach ukážeme aj o čosi menej tradičné poňatie Krížových ciest. (STV)

(viac)

Recenzie (3)

Hedka 

všetky recenzie používateľa

Aká škoda, že takú vzácnu tému spracovali autori tak povrchne a k tomu aj jednostranne. Ako to, že vôbec nespomenuli a nepredstavili ani jednu z našich krásnych a vzácnych historických krížových ciest?! Zamerali sa výlučne na moderné umenie a súčasné veľmi rôzne formy stvárnenia príbehu Krížovej cesty. Vrcholom filmu je tzv. ekumenická krížová cesta vo Vysokých Tatrách. Poznám túto krížovú cestu a pravdupovediac, je hrozná! Podieľali sa na nej rôzni umelci - a je to vidieť. Taký zlepenec nevkusu a exhibicionistickej originality niektorých novodobých "umelcov". Som sklamaná, nielen z tatranskej krížovej cesty, ale i z toho, ako potláčame krásu tradície vo všeobecnosti. ()

Una111

všetky recenzie používateľa

Dokumentární? Spíš taková zábavná šou, slepená dohromady bez ladu a skladu. Ty různé formy a podoby křížové cesty mají však přece jen jedno společné: V popředí je člověk se svými starostmi a bolestmi a nikoliv Pán Ježíš a jeho kříž! Nerozjímá se nad umučením našeho Spasitele, ale hledá se "fantastický zážitek" (pantomima v řeckokatolickém kostele) nebo stůj co stůj originalita (křížová cesta ve Smokovci ve Vysokých Tatrách). A co se této týče, je vidět, že ji umělci vytvořili jako poctu velehorám (!), jak se dozvídáme z úvodní informační tabule a dále jsme poučení, že "medzi sochármi sú autori roznych vier, vyznaní aj ateisti... " Pak se ovšem výsledku nemůžeme divit! A kdybyste náhodou nevěděli, proč lidé od nepaměti umísťují do krajiny kříže, moderátorka vám to obratem ruky vysvětlí: "Kríž patrí do prírody. Aj ona je totiž neraz skúšaná. Nielen človekom, počasím, ale aj prírodnými živlami..." Ach jé! - Pěkný komentář přede mnou napsala hedka. Stačil jí pouze zážitek této křížové cesty ve Smokovci zprostředkovaný mými fotografiemi. A což teprve kdyby ji viděla na vlastní oči! Asi raději nebudu ani hodnotit... http://winnifred.rajce.idnes.cz/Tatranska_krizova_cesta_ve_Starem_Smokovci ()

Reklama

Reklama