Reklama

Reklama

Farba víťazstva

  • Česko Barva vítězství (viac)
Trailer 3

Sú tridsiate roky 20. storočia a mladý Afroameričan Jesse Owens (Stephan James) ako prvý v rodine ide na vysokú školu. V Ohiu sa zaradí do atletického tímu a trénuje pod vedením Larryho Snydera (Jason Sudeikis). Svojím obrovským bežeckým potenciálom rýchlo zapôsobí a je vhodným kandidátom na Olympijské hry. Je tu však otázka, či sa má Amerika zúčastniť Olympiády 1936 v nacistickom Nemecku. Keď americký vyslanec nájde s Treťou ríšou presvedčivý kompromis, aby odvrátil bojkot, Owens zvádza vlastný morálny zápas. Ísť alebo neísť... (TV JOJ)

(viac)

Videá (20)

Trailer 3

Recenzie (186)

silentname 

všetky recenzie používateľa

"Race" je rozhodne zaujímavým filmovým počinom. Myslím si, že v rámci histórie to podáva veľmi zaujímavú tému a rozhodne tu sú aj skvelé momenty, ktoré stoja za to. Stephan James je v role J.C.-ho skvelý a rovnako skvelý je podľa mňa aj Jason Sudeikis. Myslím, že zo súčasných hercov, ktorí vyšli v podstate z americkej komédie patrí medzi vtipných, no súčasne aj talentovaných ľudí. Je tu aj dosť historických postáv, ktoré sa mi páčia a film je rozhodne dostatočne pútavý na to, aby nás celý čas udržal. Mám ale trošku pocit, že je to skôr druhá polovica filmu, ktorú chceme reálne vidieť a film sa nezaobíde bez niektorých amerických klišé v prvej časti. A myslím si, že film by bol lepší, keby to urobili v prvej hodinke trošku viac realistickejšie bez amerických prifarbovaní. Keď sa ale dostaneme na olympiádu, vtedy sa dočkáme všetkého čo sme chceli vidieť. A je to veľmi dobre zvládnuté. Myslím si, že fanúšikovia životopisných aj športových a historických filmov si prídu na svoje. "Race" podľa mňa stojí za to vidieť. Takže osobne môžem za seba povedať, čeknite si ho. Hodnotenie: B+ ()

evulienka3 

všetky recenzie používateľa

Race je filmom, ktorý dovolím si smelo tvrdiť ma milo prekvapil. Napriek tomu, že životopisné príbehy mám veľmi rada, narážam na ne vo väčšine prípadov na rovnaký problém, ktorý som už vo svojich komentároch niekoľkokrát spomínala. Životný príbeh Jesseho Owensa a jeho spracovanie v tomto filme je tiež typickým príkladom vypreparovaného príbehu (rozumej: na povrchu pôvodný vo vnútri však prázdny a bez života). To čo tento film v mojich očiach dvíha z fádnej priemernosti, je všetko to ostatné okolo Jesseho príbehu. Veľmi kvalitné vykreslenie vtedajšej politickej situácie. A to nielen čachrov vo vnútri amerického olympijského výboru, ale aj na strane nacistického Nemecka. Vidno, že film nie je americkým produktom vlastenectva. Vo výsledku teda veľmi zaujímavý pohľad na Olympijské hry v Berlíne 1936. ()

Reklama

Fiftis 

všetky recenzie používateľa

Pôsobivá snímka je inšpirovaná neuveriteľným pravdivým príbehom legendárnej bežeckej hviezdy Jesseho Owensa, ktorý sa ako prvý z rodiny dostal na vysokú školu. Svojím obrovským bežeckým potenciálom rýchlo zapôsobí a je vhodným kandidátom na Olympijské hry. Je tu však otázka, či sa má Amerika zúčastniť Olympiády 1936 v nacistickom Nemecku. Keď americký vyslanec nájde s Treťou ríšou presvedčivý kompromis, aby odvrátil bojkot, Owens zvádza vlastný morálny zápas. Ísť alebo neísť. A nakoniec kvôli týmto udalostiam sa stalo to, čo nik nečakal. A to že po výhre v nacistickom Nemecku Owensovi samotný Hitler podal ruku a zablahoželal a keď sa vrátil domov, do milovanej Ameriky, nikto ho na letisku nečakal a dokonca mu ani Roosevelt nepodal ruku ani nenapísal dopis. Toto všetko sa môžete dozvedieť aj v Owensovej knihe, ktorú napísal o svojom živote. ()

rt12 

všetky recenzie používateľa

Jesse Owens pro mne od malička sportovní ikona a jeden z nejlepších sportovců světa (ne jen proto vysoké hodnocení ), Bohužel je klasickým příkladem rčení ,,Světská sláva – polní tráva“: vybojoval pro USA čtyři zlaté Olympijské medaile, přesto musel chodit zadními vchody určené pro černé a celý život pracoval jako školník. Film má několik rovin. Sportovně historickou. Rasovou politiku v Americe a v Hitlerově Německu, opět bohužel téměř srovnatelnou. Zároveň upozornění na politickou manipulaci, která ovlivňuje a přímo zasahuje do světa sportu, (vědy,umění ) je úplně jedno jestli se píše rok 1936 , 1980,1984 nebo …, protože platí, že politická manipulace ze strany mocných a bohatých je konstantní - čili neměnná . ()

Superpero 

všetky recenzie používateľa

Načančaná dobová atmosféra mě nadchla, ale bohužel se to dost vleče a těch dilemat jestli má, nebo nemá závodit bylo moc. Druhá půlka na olympiádě je rozhodně lepší. Nacistická monumentálnost funguje a bavil mě ten Goebbels. Šla z něj mrazivost. Kontrasty mezi rasismem v Německu a Americe nebyly špatně podané, ale bohužel je ten film moc dlouhý a používá všechny propriety cukrkandlového životopisného filmu. ()

Galéria (78)

Zaujímavosti (14)

  • Snyder (Jason Sudeikis) kúpi Owensovi (Stephan James) nové topánky od istého Adolfa "Adiho" Dasslera. Tento človek v roku 1924 založil firmu Gebrüder Dassler Schuhfabrik, ktorá od roku 1949 funguje pod názvom Adidas. (m.a.t.o.)
  • Doma v USA sa ovácie ako štvornásobného olympijského šampióna, nekonali. Vtedajší americký prezident Franklin Delano Roosevelt si uprostred predvolebnej kampane na Owensa (Stephan James) nenašiel čas a nepozval ho do Bieleho domu. Až v roku 1973 mu nemecký generálny konzul v Los Angeles udelil Spolkový kríž za zásluhy. Až v roku 1976 od vtedajšej hlavy štátu Geralda Forda sa mu ušla Prezidentská medaila slobody. George Bush mu v roku 1990 venoval Zlatú medailu kongresu za "Humanitárne zásluhy pre ľudskú rasu." To už bol Owens 10 rokov po smrti. Tuhý fajčiar zomrel vo veku 66 rokov na rakovinu pľúc. (Raccoon.city)
  • Nie je náhoda, že film vyšiel takmer identicky s 80-tym výročím LOH v Berlíne. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama