Reklama

Reklama

Film inšpirovaný skutočnými udalosťami brutálnej občianskej vojny v Sudáne, ktorá sa začala v r. 1983. Po vražednom vojenskom útoku na dedinu v Južnom Sudáne sa zachránilo len šesť detí. Najstarší z nich, Theo, musí na seba prevziať bremeno vodcu a zaviesť deti, vrátane svojej sestry Abital, do bezpečia. Prekonali stovky míľ naprieč Afrikou, prešli cez tri nehostinné krajiny, bez vody a jedla, aby sa dostali do utečeneckého tábora v Keni - do  Kakumy. No čas plynul a nádej na lepší život pomaly bledla. Až po trinástich rokoch dostali novú možnosť opustiť tabor a usídliť sa v Amerike. V Kansase sa stretnú s Carrie Davisovou (Reese Witherspoonová) , ktorá im pomôže nielen začať život v nových podmienkach, ale otvorí im aj svoj domov. (TV JOJ)

(viac)

Videá (2)

Trailer

Recenzie (194)

U_S_O 

všetky recenzie používateľa

"I don't want this! I don't want to work so I can be, what...? Be alone? Be nobody?" Film plný posolstiev a nádeje ale za akú cenu. Zachránia vás z pazúrov smrti, biedy a utrpenia, aby vás potom hodili do sveta kapitalizmu, byrokracie a pretvárky. Iste, človek si zvykne na mnohé ale musí pri tom veľa obetovať. Niekedy bohužiaľ aj šancu na lepší život. "What the hell are you doing?" – "It is a sin not to give to those in need." – "According to who?" – "Jeremiah." – "And who's that?" – "Me. My name is Jeremiah." ()

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $20miliónovTržby USA $2,722,209Tržby Celosvetovo $3,391,000Tržby za predaj Blu-ray v USA $723,929 //počet predaných kusov ?║ zas tip filmu zo silnou nosnou témou, s niekoľkými silnými scénami ale ako celok to nezapôsobí ako by malo /60%/ ()

Reklama

baribal 

všetky recenzie používateľa

Na tomhle filmu není k obdivu nic jiného než silný příběh. Poměrně zajímavý úvod s útěkem do Keni je následován přesunem do států, kde se naše partička afričanů ne a ne začlenit. Doufal jsem v nějaké drama, které někam povede, ale nic takového jsem nedostal. Spíš naopak, pár příběhů o tom jak je nikdo nechce zaměstnat, mají problémy s prací a nikdo jim nerozumí.. tedy dokud nepozná jejich smutný osud. Žádná katarze, zvrat či vývoj. Zapomenutelný film, který selhává absolutně ve všem. ()

cheyene 

všetky recenzie používateľa

Opravdu silné drama po všech směrech. Přiznám se, že úvodní část, jež se odehrávala v Africe, mě až tak nebavila, avšak jakmile se utečenci dostali do tábora a následně do USA, začal mě jejich příběh patřičně bavit. Cena svobody má v sobě řadu lidských hodnot, na které se v západní civilizaci plné shonu zapomíná. Snímek není prost moudrosti a emocí, což umocňuje výsledný dojem, který by byl za 5* i bez Reese Witherspoon. Abych pravdu řekl, nejlepší herecké výkony tu stejně pro mě podávali neznámí herci černé pleti. ()

misulka03 

všetky recenzie používateľa

Příběhově je tento film opravdu silný a těžko se divák ubrání nejen dojetí, ale především soucitu s osudy lidí. Co oceňuji nejvíce je to, že si tento snímek nestojí jen na účelovém omotání si diváka kolem prstu. Skutečně zajímavá podívaná, která u mě atakuje nejvyšší hodnocení, ale přeci jen určité rezervy ve vizuální stránce jsou. A možná taky jedna poznámka. Celou dobu v Súdánu film apeluje na mezilidské vztahy, ukazuje jak jsou lidé krutí. A na druhé straně je tu pomoc přátel, kteří ví, že jim nikdo nepomůže a přesto dělají, co mohou. A najednou děj filmu přejde z Afriky do Ameriky a v cenru pozornosti jsou je materiální věci. Možná to byl účel, ale ty mezilidské vztahy v této části mi vážně chyběly. ()

Galéria (42)

Zaujímavosti (8)

  • Okrem amerického štátu Georgia prebiehalo natáčanie aj v Kanade, Keni a Juhoafrickej republike. (MikaelSVK)
  • Sudánsky herec Ger Duany (Jeremiah) bol ako malý chlapec utečencom a taktiež skutočným detským vojakom, než mu bol udelený azyl na pobyt v USA. (MikaelSVK)
  • Roku 1987 se tisíce osiřelých dětí z občanskou válkou sužovaného jižního Súdánu vydaly pěšky na pochod napříč subsaharskou Afrikou, který je po tisících ušlých mil dovedl přes Etiopii do Keni. O třináct let později bylo 3 600 z těchto uprchlíků přesídleno do USA. Jsou známí jako "Ztracení hoši ze Súdánu." (mac000)

Reklama

Reklama