Reklama

Reklama

Shônen

  • USA Boy
Japonsko, 1969, 105 min

Réžia:

Nagisa Óšima

Scenár:

Cutomu Tamura

Hrajú:

Fumio Watanabe

Obsahy(1)

Slobodný pár Takeo Omura a Takeko Kaniguchi cestuje po celom Japonsku so svojimi dvoma synmi, z nich najstarším Toshiom, ktorý je biologicky jeho, ale nie jej. Táto rodinka sa však živí podvodom - žena skáče pod autá a predstiera zrazenie a zranenie, zatiaľ čo muž, hrajúc pohoršeného manžela, rokuje s ustaraným šoférom o neoficiálnom finančnom vyrovnaní. Žena často utŕži drobné zranenia, ale verí, že bude aj naďalej robiť túto prácu, kým nebudú mať dosť peňazí na usadenie sa. Muž však tvrdí, že s podvodmi treba pokračovať na dobu neurčitú, pretože on, veterán, utrpel vo vojne zranenia, ktoré mu bránia získať normálnu prácu. Po dosiahnutí desiateho roku života Toshio preberá rolu obete nehody a Takeko sa ujíma úlohy dotknutej matky. (muti)

(viac)

Recenzie (5)

stub 

všetky recenzie používateľa

Tak konečně je to tady, můj první pětihvězdičkový Oshima. Po všech stránkách skvělý film podle skutečné události. Geniální téma a scénář, skvělí protagonisté hlavních rolí, nádherná vizuální stránka snímaná ve všech koutech Japonska (dokonalá je výrazná, nikdy však rušivá, barevná kompozice) i vražedně funkční hudba. Já bych si ale dovolil polemizovat s Artranem o formulaci "Analýza rozkladu rodinných hodnot..." - myslím si, že Oshima se snaží tvrdit v podstatě spíše opak, podobně jako později v In the Realm of the Senses, jenž prezentoval nikoli jako příběh perverze, ale příběh lásky (k čemuž bych já měl pár výhrad, ale o to teď vůbec nejde). Zajímavé právě je, že přes sinusoidu rodinných krizí i neobhajitelnost jednání rodičů, přichází trest pouze(!) zvenku, Oshima de facto stále nenápadně zdůrazňuje, že se štěstí v životě (a dětství) nedá definovat podle žádné normy a o kolik je rodinné pouto silnější, než naše představy o tom, co je přijatelné a co už nikoli... ()

rivah 

všetky recenzie používateľa

Režisér vychází z události, která otřásla Japonskem roku 1966. Manželé nutí desetiletého chlapce, aby se vrhal pod auta a oni mohl vyžadovat ze šokovaných řidičů výkupné....Drsný a otřesný film.(90%) ()

Reklama

Artran 

všetky recenzie používateľa

Analýza rozkladu rodinných hodnot nahlížená z větší části očima desetiletého chlapce. Otec svého syna i svou ženu nutí k tomu, aby předstírali srážky s automobily. Vyděšené řidiče potom vydírá. Takovéto jednání nutně vede k deformaci chlapcova citového vývoje a vzahu k druhým lidem, nemluvě o neustálém ohrožení života. Záchrana může přijít jen z venčí. Ale chlapci se zdá, že podobný hrdina by musel pocházet až z Andromedy. - - - Óšima sice někdy tlačí na pilu více než je zdrávo, ale i tak je tento film velice silný a znepokojivý zážitek srovnatelný s Truffautovým NIkdo mne nemá rád. ()

muti 

všetky recenzie používateľa

85% cleeh filmu sa deje to iste - falosne zrazenia, premiestnovanie na ine miesta, uvahy nad buducnostou. a stale dokola. tak nezazivny pribeh, aj ked podla skutocnosti, som uz dlho nevidel. cista uspavacka s mnohymi hluchymi miestami. pribehu by urcite nevadilo skratenie na 90min ()

Galéria (17)

Reklama

Reklama