Reklama

Reklama

Jimmyho tančiareň

  • Česko Jimmyho tančírna (viac)
Trailer 4

Obsahy(1)

Pred vypuknutím občianskej vojny otvoril írsky ľavicový aktivista Jimmy Gralton na vidieku tančiareň, kde sa ľudia okrem tanca mohli aj vzdelávať, diskutovať, či športovať. Jej popularita postupne rástla a čoskoro sa stala centrom živej komunity, ktorá dávala svojim členom príležitosť rozvíjať svoj talent, ale aj túžbu po slobode a lepšom svete prostredníctvom revolučných myšlienok. To však upútalo pozornosť štátu a cirkvi... (RTVS)

(viac)

Videá (6)

Trailer 4

Recenzie (19)

David.Darco 

všetky recenzie používateľa

Nikdy som nebol sympatizantom marxistického zmýšľania. V krajine v ktorej dostali komunisti priestor dodnes môžeme pozorovať dopady na niekoľko generácií a preto sa Loachovo slepé sympatizovanie a (súdim podľa náznakov z filmu) popieranie určitých historických skutočností absolútne míňa účinku. Nie že by postavy a ich zámery neboli z časti sympatické, hrá sa tu na dobrých a zlých a len ťažko sa zariadiť inak, ako to autor chcel. Splošťovanie a ohýbanie názorov a tápanie v akýchsi nekonfliktných vodách taktiež ničomu nepomáhajú a film sa zasekáva niekde medzi sympatickým hlavným hercom, pomerne zaujímavým antagonistom, z ktorého sa dalo určite "vytrieskať" viac a nedotiahnutými a nezaujímavými motívmi romantického vzťahu, či načrtnutému, no nedotiahnutému vzťahu k matke... Napriek tomu v pomerne rozumnej stopáži film nenudí, sem-tam dokonca nadchne nádhernými výjavmi tamojšej prírody, či čarom scény osvetlenej iba prirodzeným svetlom. ()

progression 

všetky recenzie používateľa

Zajímavý komorní film z irského venkova před vypuknutím irské občanské války. Hlavní postava Jimmy Gralton byla opravdu skutečná postava a jeho myšlenka "tančírny" pro zábavu, vzdělání, diskutování a samozřejmě i tanec byla pro tehdejší irský venkov opravdu něčím revolučním. Tančírna dokázala místní chudé lidi semknout a v jejich nelehkém boji za důstojné přežití alespoň částečně odreagovat a potěšit. U bohatší (vládnoucí) třídy včetně církve byla ale přesně naopak absolutně nepřijatelná. Je důležité ovládat stádo "poslušných ovcí" a chraňbůh kdyby snad chtěli být aktivnější či vzdělanější, proto to samozřejmě dopadlo jak dopadlo. Co mi to sakra jen připomíná :-( Při sledování snímku (obzvláště tanečních scén) se mi brzy vybavila slavná Scolova "Tančírna", která mistrným způsobem a beze slov mapovala historické dějiny i osobní život návštěvníků pařížské tančírny pomocí hudby a tance. Tady jsme měli místo toho pro změnu hudbu irskou/keltskou (mimochodem výbornou) a navíc i trošku toho "revolucionářství" a samozřejmě i "nástroji a prostředky moci". Přesto podle mne nadprůměrný film, který stojí za to vidět a raději nemyslet na to, že ty historické milníky se podezřele často opakují ... ()

Reklama

mawria 

všetky recenzie používateľa

Pravdivy pribeh o tom, jak se jeden cirkevni hodnostar zase jednou sral do neceho, co se ho vubec netykalo. Tentokrate na malebnem irskem venkove, s neokoukanymi herci a ta irstina! Citim onu nespravedlnost a rozhorceni, preju si, at to s hrdinou dobre dopadne, ale oni ti fanatici maji svoje staletimi overene prostredky, na ktere je maly clovek proste kratky! ()

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $4,085,000▐ Po otváracej ceremónii na Art Film Feste 2014, prišiel na radu snímok z výberovej sekcie nominovaných filmov festivalu Cannes a to Jimmyho tančiareň(Jimmy's Hall,2014) veľa krát oceneného významného tvorcu Ken-a Loach-a. Samotný film prišli uviesť dvaja hlavný protagonisti Barry Ward(ako James Gralton) a Simone Kirby(ako Oonagh). Po skončení filmu a následujúcom večierku pre pozvaných hostí, boli obaja herci prívetivý pre množstvo záujemcov o rozhovor, bol o nich veľký záujem, radi rozobrali tému filmu, ktorá bola založená na skutočných udalostiach odohrávajúcich sa v Írsku v období 20.-30.rokov minulého storočia. Príjemne vystupujúci komunikatívny Barry Ward sa dokonca pochválil svojim ďalším projektom ako Blood Cells(2014), ktorý bude mať premiéru na filmovom festivale Venice v Auguste tohto roku. Jimmyho tančiareň pre tunajšieho diváka ponúka u nás neznámu tému, keď sledujeme zaujímavé udalosti počnúc rokom 1921, tesne pred vypuknutím občianskej vojny, keď postavil írsky ľavicový aktivista Jimmy Gralton tanečnú sálu na vidieku a pri nevôli komunity zloženej z významných ľudí v zákryte za cirkevným hodnostárom, takto musí prekusnúť útoky na svoju osobu a ľudí ktorý chcú žiť pokojným životom a občas sa trošku uvoľniť, zabaviť v jeho tančiarni. /videl v kine na filmovom festivale Art Film Fest 2014: 60%/ ()

kaylin 

všetky recenzie používateľa

Na snímku "Jimmyho tančírna" je zajímavé hlavně to, jak je také možné se podívat na historické události, v tomhle případě prostřednictvím jedné tančírny, u které byste si řekli, že není nijak důležitá. A přesto byla. Děj mě ale nedokázal zaujmout, jak by bylo asi záhodno pro film o událostech, které mi nejsou tolik známé. ()

Galéria (22)

Reklama

Reklama