Reklama

Reklama

Neon Demon

  • Francúzsko The Neon Demon (viac)
Trailer 1

VOD (1)

Jesse (Elle Fanning) je mladá, krásna a má onú tajomnú esenciu, ktorá ju vyčleňuje zo zástupu dokonalých krások uchádzajúcich sa o svojich pár rokov slávy na módnych mólach v Los Angeles. „Kto by chcel kyslú smotanu, keď môže mať čerstvé mäso", poznamená na jej adresu jedna zo závistlivých kolegýň, ktoré ju sprevádzajú po márnivých zákutiach fashion sveta. Neónový pulz večierkov a sektárská atmosféra fotografických seáns začínajú mladé dievča natoľko pohlcovať, že prehliada varovné signály – prostredie plné odleskov a luxusného pozlátka totiž ukrýva zlo, ktoré sprevádza kult krásy od pradávna. Pre naivnú Jesse v ríši divov už ale môže byť neskoro. Zatiaľčo prežíva svoj neonový sen, v diaľke sa prebúdzajú prízraky vrážd, nekrofílie a kanibalizmu. Farboslepý dánsky provokatér Nicolas Winding Refn vyzýva diváka, aby s ním vstúpil do pestrofarevného prázdna, ktoré požiera pôvab a nevinnosť. Horor o kráse a ničote i o kráse ničoty – Neon Demon vťahuje diváka do zvodnej čiernej diery módneho priemyslu i Mesta anjelov. (Film Europe)

(viac)

Videá (5)

Trailer 1

Recenzie (339)

pan Hnědý 

všetky recenzie používateľa

Hypnotický, extatický, neonový Refn tvořící vizuální estetiku - tak vtahující, tak prozářenou, pomalu plynoucí, snově vyváženou, barevnou kompozicí abstraktní. Hudebně geniálně sugestivní, temný, až pod kůži pronikavý - v žilách kolující [Cliff Martinez, Julian Winding]. Atmosferově nadpozemský s pod-tónem démonicky elektrizující. Dějově stylisticky kontroverzní, okrajový. it's beautiful. [Film Europe, Bratislava 2016] ()

JohnnyD 

všetky recenzie používateľa

Film roka! Ako by to asi vyzeralo, keby Suzy z Suspirie šla miesto tanečnej školy do Hollywoodu skúsiť svet modelingu? Ultimatívna atmosferická pocta Argentovi, giallo hororom, noirovkám, Hollywoodu, Los Angeles, showbiznisu a modelingu. Vizuálna stránka s neónovo nasvietenými a dôsledne vyskladanými zábermi snímanými nádhernou kamerou ako aj dunivý elektronický soundtrack Cliffa Martineza sú pohlcujúce. Ten inak skladal hudbu aj k podobne ponurému atmosferickému Spring Breakers, s ktorým má Neon Demon mnoho spoločné - tiež je to sugestívny film, kde je príbeh druhoradý a dôraz je kladený na atmosféru a dojem z vyštylizovaných scén. Napriek tomu by som raz chcel vidieť Refna nakrútiť niečo, čo bude mať tak solídny scenár ako aj precíznu atmosféru. Záverečná polhodinka Neon Demon sa tomu blížila, čo je po jeho dvoch predošlých opusoch celkom posun. ()

Reklama

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Vedel som, že to raz príde. Nicolas Winding Refn sa v posledných rokoch našiel a tak vlastne od Valhalla Rising točí jeden vydarený film za druhým, ktorým nechýba nielen perfektný audiovizuál, ale aj zaujímavá umelecká vložka a nejaké tie amorálnosti, ako brutálne násilie, alebo aj trochu tej zvrátenosti, ale vždy len v inteligentnej podobe. No predsa len ani z jedného som nebol úplne nadšený, každému k dokonalosti chýbalo niečo, čo som napríklad našiel v niektorom z tých ďalších a tak som len čakal, kedy sa dočkám toho dokonalo vyváženého filmu a stalo sa to práve teraz. Tématika modelingu ma síce vôbec nezaujíma, ale už som sa dávno presvedčil, že aj tá najmenej atraktívna téma dokáže v rukách schopných tvorcov vyniknúť, takže som sa jej vôbec neobával Prvá polovica ešte pôsobí tak relatívne nevinne, ale na moje prekvapenie mi to prišlo dejovo dosť zaujímavé, ten rýchly postup hlavnej hrdinky a zároveň závisť konkurencie ma bavil, no a následne sa začne do popredia viac dostávať tá falošnosť a plochosť, aká funguje v tejto oblasti, no Refn sa očakávane nezastavil len pri nej a dokáže teda poriadne prekvapiť, akých úchylných zvráteností sa tu dá dočkať, ale keďže je to očakávane podané tým rozumným spôsobom, tak mi to určite nevadí, práve naopak a až do konca to už len graduje. Takže tentoraz som si dostatočne užil aj príbeh, ktorý by mi aj sám o sebe vystačil na nadpriemerný film. Ale nezostane len pri ňom, forma je dokonalá a tak som si neustále užíval ten fantastický vizuál, perfektnú hudbu a vynikajúcu hypnotickú atmosféru, hlavne tie vystúpenia mi svojou pôsobivosťou až brali dych. Obsadenie ma len príjemne prekvapilo, Elle Fanning to zvládla výborne a sedela mi nielen v tej naivnejšej, ale aj suverénnejšej polohe, zvyšné ženské zloženie je atraktívne a charizmatické, bavili ma hlavne Jena Malone a Bella Heathcote a medzi mužmi, ktorí tu ale nemajú výrazný účel zase vynikajú Keanu Reeves, ktorý akoby pokračoval hrať Johna Wicka, ale aj Desmond Harrington, v ktorom som ale vôbec nespoznal toho sympaťáka z niekoľkých hororov zo začiatku tisícročia. Takže očakávania som mal vysoké, no Nicolas Winding Refn ich ešte o dosť prekonal, pre mňa je Neon demon jednoznačne jeho najlepší film, bavil ma po úplne každej stránke, nemám tu absolútne čo vytknúť. Opakované pozretia sú samozrejmosťou. 90% ()

Slasher 

všetky recenzie používateľa

Filmařská orgie nad nepřejícností, závistí, prchavostí, prázdnotou, prokletím a vůbec hnusem co je spojený s krásou. Refn zůstává věrný svému vyzrálému hypnostylu, jen se bohužel po vězení, Valhalle a nočních ulicích LA, což mi všechno sedlo, Bangkok nikoli, opřel do světa modelek což je mi taky cizí. Ten film vlastně znásilňuje "krásu" jako průmysl, celý to povrchní pojetí, připomná to starý artový euro-horory a je to celkem silně abstraktní, posedlý samo sebou, soundtrack opět klíčem. Mno, NWR je prostě výjimečný tvůrce, ale poslední dva filmy se míjíme. "And so I said I want to make a movie about the insanity of beauty." ()

Happens 

všetky recenzie používateľa

Něco mezi třemi až čtyřmi hvězdami. Refn se nechal unést lyrikou do absolutna - přílišná snaha hudbou, barvami a nekonečně dlouhými záběry vynést atmosféru filmu skrze oblaka do vesmírných výšin. Ale i tak se podařilo dostat do jádra ženské mysli a ponořit se na dno světa krásy. Ani se mi nechce věřit, že to točil muž. .. Věřím, že pro muže snímek není tak jedlý jako pro ženy. (Beauty isn't everything. It's the only thing.) ()

Galéria (55)

Zaujímavosti (16)

  • Během natáčení režisér Nicolas Winding Refn namísto klasického "Akce!" křičel "Násilí, zkur*****i!". (Hal_Moore)

Súvisiace novinky

Be2Can: Filmy z Berlinále, Benátek a Cannes

Be2Can: Filmy z Berlinále, Benátek a Cannes

30.09.2016

Festival Be2Can, který se uskuteční v kinech v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci a Zlíně od 6. do 12. října 2016, zveřejňuje kompletní program, jehož ozdobou bude čerstvá držitelka Ceny poroty z Cannes,… (viac)

Po kom půjde Neonový démon?

Po kom půjde Neonový démon?

06.02.2015

Dánský režisér Nicolas Winding Refn (Bronson, Barbar) si řádně nakopnul kariéru s Drive. Jeho předloňský film Jen Bůh odpouští ale naopak všude vyhořel, takže Refn o mainstreamovější pozornost opět… (viac)

Refn si vyjde s mrtvými

Refn si vyjde s mrtvými

16.06.2014

Nicolas Winding Refn si po rozporuplně přijatém thajském výletu Jen Bůh odpouští vybíral mezi několika projekty a teprve před pár dny došlo k oficiálnímu potvrzení, že jeho následujícím filmem bude I… (viac)

Reklama

Reklama