Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tento film je neobvyklou novinkou, ktorá ponúka divákom tri pútavé príbehy s dramatickými rozuzleniami, ako aj s početnými komediálnymi a milostnými zápletkami na pobavenie publika rôzneho veku a záujmov.
1. poviedka "Filipovna" sa odohráva v 18. stor. v malebnom prostredí dobového zámku (hradu Červený Kameň), kde sa grófka Filipovna vysporiadava s intrigou mladého šľachtica Nikolajeviča, ktorý "spája príjemné s užitočným" a pokúša sa získať náklonnosť šľachtičnej a zároveň si prisvojiť aj jej majetok. Dejová línia je spestrená lukostreleckými pretekmi, dostihmi, či dynamickými nočnými jazdami kočom v hradných nádvoriach. Divák s citom pre detaily ocení aj filmové obrazy plné estetických empírových kostýmov, dobového muzeálneho nábytku a dekoru.
2. poviedka "Moja dcéra" je voľná filmová adaptácia diela poľského autora Tadeusza Róžewicza, držiteľa literárnej ceny Niké 2000. Príbeh sa odohráva v 20. rokoch 20. stor. vo Varšave: Otec - vidiečan hľadá svoju nezvestnú dcéru v poľskom veľkomeste poznačenom ľudskými neresťami a nedbalým bohémskym životom vtedajšej avantgardy. Poviedka dojme rozuzlením, teda rozčarovaním otca z dospievajúcej dcéry a jej nepriaznivého osudu a zároveň pobaví komickým počínaním vidieckeho "slona v porceláne" na večierkoch ješitných varšavských bon-vivantov.
3. poviedka "Guvernantka" je situovaná do prostredia Uhorska pred prvou svetovou vojnou, kde hlavná ženská postava stretáva po desiatich rokoch odlúčenia svoju starú lásku a dozvedá sa o intrigách, ktoré zmarili ich vzťah v mladosti. Príbeh dezilúcie, ale aj nádeje je spestrený komediálnymi zápletkami infantky s anjelskou tvárou, ktorá trápi guvernantku, príbuzných a hostí s veľmi vynaliezavou zlomyseľnosťou. K pobaveniu diváka prispeje aj počínanie rozvášneného starého veľkostatkára, ktorý sa márne pokúša získať náklonnosť mladej guvernantky. Príbehu zároveň nechýba ani napätie, ktoré je intrigami vystupňované až k súboju znepriateľených rivalov... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (2)

Havenohome odpad!

všetky recenzie používateľa

Hodnotím len prvé dve poviedky. Viac som to nedokázal pozerať. Chápem, že to je projekt na vycucnutie peňazí z rôznych fondov a štipendií. Ešte by som dokázal prehliadnúť, že Banská Štviavnica má predstavovať Varšavu. Ale tie divadelné megaukecané ako rohypnol účinkujúce scenáre, absenciu jedného jediného réžijného nápadu, kostýmovú preplácanosť, amatérsku scénografiu, tríznivé herecké obsadenie a nezvládnutie základných filmových postupov ťažko prehliadnuť. S lupou som hľadal niečo na jednu hviezdičku. Bohužiaľ. ()

Reklama

Reklama