Reklama

Reklama

Nemocnica Parkland: Atentát na Kennedyho

  • Slovensko Parkland (festivalový názov) (viac)
Trailer 1

VOD (1)

História ľudstva je nielen históriou prevratných objavov a pokroku, ale i históriou bezbrehého násilia, z ktorého sa tým, čo prežili, i po rokoch či desaťročiach tají dych. Pribúda dátumov spojených s tragédiami, ktoré hlboko otriasli vierou celého sveta v ľudskosť a ktoré nám rok čo rok znova pripomínajú, akých zverstiev je, žiaľ, schopný druh, ktorý sám seba hrdo a z viacerých dôvodov naozaj nepatrične označuje prívlastkom „pán tvorstva“. Jedným z týchto dátumov je i dvadsiaty druhý november 1963 – deň, keď počas návštevy Dallasu došlo k dodnes mnohými konšpiračnými teóriami opradenej streľbe, pri ktorej vyhasol život tridsiateho piateho prezidenta Spojených štátov Johna Fitzgeralda Kennedyho (Brett Stimely). No ten deň sa krvavými písmenami navždy nezmazateľne zapísal nielen do dejín, ale i do sŕdc a pamäti tých, ktorých sa tento incident bezprostredne dotkol – príslušníkov tajných služieb, ktorí nedokázali ochrániť svojho najvyššieho veliteľa; majiteľa odevnej továrne (Paul Giamatti), ktorý ako jediný zachytil atentát na videu; staršieho brata (James Badge Dale) údajného strelca (Jeremy Strong) či lekárov a sestier v Nemocnici Parkland, ktorí horúčkovito, no neúspešne bojovali o prezidentov život... (TV Markíza)

(viac)

Videá (12)

Trailer 1

Recenzie (72)

emma53 

všetky recenzie používateľa

I když na prvotinu Petera Landesmana se jedná téměř o kaskadérský kousek, protože to vyžaduje notnou dávku odvahy, vybrat si jako námět atentát na prezidenta JFK, jednu nejen z největších ikon USA, ale téměř celého světa. Ale proč ne a když je to podané z trochu jiné perspektivy, než jsme normálně zvyklí, tak to je potom plusovým bonusem navíc. Třeba otázka, kam dát v letadle rakev s prezidentem, tak ta by mě snad ani nenapadla. A je tam víc takových situací, které se skutečně staly a možná se o nich až tak moc nevědělo. Určitě Parkland považuji za velmi dobrý počin, kde oceňuji i autentické záběry a závěrečné info těsně před koncem. ()

kaylin 

všetky recenzie používateľa

No, jestli Zac Efron zachraňoval Kennedyho, asi je jasné, kde se stala chyba. Ale vážně. Po padesáti letech si Američané připomínají smrt muže, jehož přežití by asi podle všeho mohlo změnit svět. Nevíme, nedošlo k tomu. JFK bude věčným tématem. Film má skvělé obsazení a místy výborné herecké výkony, ale když se podívám na záznam, který se v podstatě náhodou podařilo zachytit Abrahamu Zapruderovi, záznam, který zachycuje to, jak byl JFK postřelen, mrazí mě mnohem víc z toho, jak jsou lidé bestiální a co jsou schopni udělat. Film vyniká snahou zachytit události, které normálně lidé vidět nemohli. To se mu daří, ale je to vlastně jen vzpomínka na děsivý čin. ()

Reklama

Madsbender odpad!

všetky recenzie používateľa

Už keď som videl v úvodných titulkoch znak American Film Company, vyplnený vlajúcou vlajkou a stopáž filmu, tušil som, že bude zle. A potom prišlo na radu obsadenie. Nič proti Giamattimu a Hanksovi juniorovi (ktorý dostal angažmá buďto z politických dôvodov alebo preto, že si tatka Toma nemohli dovoliť - a že vraj pravý Američan, a chýba v takomto filme!), ale 99% hercov je za a) totálne nevýrazných alebo za b) jednoducho nemá čo hrať (jedno sa s druhým nevylučuje)... no a potom je tu Zac Efron (no comment). Názov zavádza, keďže sa film odohráva na viacerých miestach a zachytáva dianie cez osobné výpovede bez preháňania dvoch desiatok postáv (čiže je divák zahltený menami a informáciami, ktoré sú z veľkej časti úplne zbytočné) od zamestnancov nemocnice cez svedkov a tajnú službu až po FBI atď. Navyše je to asi najpatetickejší film, aký som videl, čo je pre takmer greengrassovkú kameru a ladenie celého snímku asi najväčšia rana pod pás. A aby toho nebolo dosť, je to otravné, plytké, lineárne, trochu nudné a plné pátosu. Chlapci, nabudúce radšej oslovte HBO, či vám to nenatočí ako televízny film. Možnože by to potom aj celkom fungovalo. 0% ()

Morholt 

všetky recenzie používateľa

Kennedyovka, která nespekuluje nad tím, jak to vlastně s vraždou Kennedyho bylo, ale věnuje se pouze dostupným informacím a to velmi detailně. Ačkoliv se svým způsobem jedná o formát hraného dokumentu, film nepostrádá výborné herce a perfektní dramatické sekvence. Za všechny bych jmenoval snahu lékařů udržet prezidenta Kennedyho při životě či hádku mezi texaským koronerem a tajnou službou o jeho tělo. Dále se mi líbil i prostor, který dostala Oswaldova rodina, přičemž dojem udělal zejména atentátníkův pohřeb. Landesman si ukousl pro svůj debut velké sousto, ale z mého pohledu obstál znamenitě. 80% ()

Lokutus 

všetky recenzie používateľa

ubulená a nadmíru hysterická slátanina, o událostech, který zná každý malý děcko. přínos filmu tedy naprosto nulovej, jen znudeně předkládá známý fakta, aniž by s nimi jakkoliv nakládal či přinášel cokoliv novýho - a to i navzdory 150 hlavním postavám. Pozice JFK jako nejpůsobivějšího filmu o tomto tématu a epizody Červenýho trpaslíka coby nejinvenčnějšího pojetí zůstává neotřesena. ()

Galéria (16)

Zaujímavosti (6)

  • Tvorcom sa pred natáčaním podarilo nahliadnuť a preštudovať policajné záznamy, aby sa im podarilo čo najvierohodnejšie zachytiť atmosféru a policajné vyšetrovanie bezprostredne po spáchaní atentátu. (peiton)
  • Nemocničné scény pre drámu Parkland boli natočené v nemocnici v Austine, ktorý bol akoby "dvojčaťom" Parkland Memorial Hospital. (peiton)
  • Ochranka JFK (Brett Stimely) používá útočné puška M1A1, ale tyto byly poprvé nasazeny v boji až v roce 1965. Vzhledem k tomu, že takové zbraňe se nejprve zkouší v armádě a až poté u ostatních složek. Je tak nepravděpodobné, že by je používali již v roce 1963. (JohnSmith)

Reklama

Reklama