Reklama

Reklama

Čierny panter

  • Česko Black Panther (viac)
Trailer 10
USA, 2018, 134 min

Po udalostiach, opísaných vo filme Captain America: Občianska vojna, sa bojovník T'Challa po smrti svojho otca, vládcu Wakandy, vracia domov, aby sa stal novým kráľom tejto skrytej, avšak technologicky vyspelej africkej krajiny. Objavuje sa však dávny nepriateľ a tak musí T'Challa zmobilizovať svojich spojencov a ako Čierny Panter využiť všetky schopnosti, aby zabránil vojne, ktorá by ohrozila Wakandu aj celý svet... (Saturn)

(viac)

Videá (19)

Trailer 10

Recenzie (1 119)

tron 

všetky recenzie používateľa

„Otec, ktorý syna nepripravil na svoju smrť, zlyhal.“ Boli sme na tom s pani manželkou v kine a hodnotím to bohužiaľ ako vyhodené peniaze. Takmer som tomu dal len 2*. Nevie sa to rozbehnúť... a nakoniec je... koniec. Black Panther sa síce neradí medzi najhoršie marvelovky (Thor 2, Captain 1), ale pravudpovediac veľa mu k tomu nechýbalo. Dokonca i stokrát skromnejší a "obyčajnejší" Ant-Man mi pripadal poctivejší a vynaliezavejší. Každopádne, Chadwick Boseman je dobrá voľba. Má v sebe autoritu, akú kráľ musí mať, no zároveň sa nespráva povýšenecký. Africké ingrediencie (interiéry, exteriéry, kostýmy, masky, zvyky) sú spracované pútavo a to hovorím ako niekto, kto africkú výpravu vo filmoch a seriáloch nikdy nemal v láske. Andy Serkis a Michael B. Jordan sú vydarené záporácke duo, Serkis si to šťavnato užíva a Jordan do toho vnáša realistickú rodinnú tragédiu. Dlhá scéna z Kórei OK, rovnako tak viacero sviežich nápadov (rozhovory s mŕtvymi otcami). Martin Freeman dostal nečakane veľký priestor, porovnateľný s Nickom Furym v Captainovi 2 (ale bohužiaľ ani zďaleka nie je taký charizmatický, ako riaditeľ Shieldu). Výborný je nápad holohlavej ženskej ochranky, v praxi to však nanešťastie nie je spracované tak skvele, ako mohlo (a malo) byť. Palec dole za akciu, ktorá občas použije pôsobivý nápad/záber, ale ako celok je slabá a (pod)priemerná. Scenár predvídateľný (nepresvedčenie sa, že som zabil svojho súpera, ktorého som celý život z duše nenávidel a nakoniec sa uspokojím s tým, že ho nudne zhodím z vodopádu?) a plný klišé (skutočne niekoho prekvapí, keď do boja zasiahne horský národ?). Tešil som sa na vysvetlenie toho, ako je možné, že sa revolučne pokrokovaná Wakanda úspešne ukrýva pred svetom a bol som sklamaný (čo tak dať na začiatok vtipnú scénu s čínskymi turistami v Afrike, ktorí zavítali do Potemkinovej dediny, ktorú má Wakanda vybudovanú pre podobné účely, vrátane komparzistov hrajúcich jednoduchých a megachudobných sedliakov?). Za najhoršiu časť snímky by som označil predtitulkovú pasáž (ktorá je pre dej kľúčová, ale skoro som pri nej umrel od nudy, manželka mi to dosvedčí) a finále ako zo zlého sna SPOILERY pozostávajúce z toho, že sa skupinka desiatich žien mláti na lúke s dvadsiatimi polonahými týpkami, ktorých vodca jazdí na obrnenom CGI nosorožcovi a vyzerá ako Chris Tucker. Nepomáha ani nedovysvetlenie drobností (mám tomu chápať tak, že za posledných 10 rokov nebol Black Panther ani raz v akcii? Lebo neviem si toho starého pána predstaviť v kostýme.) SPOILERY. Cinemax TN 2018 ()

Jhershaw 

všetky recenzie používateľa

Jak psal Červeňák, Panter má dvě velká pozitiva: zajímavý design (a celé to roubování futuristických prvků na africkou půdu a s ní spjatými tradicemi) a pak lidského záporáka s lidskými pohnutkami, žádné to "priletel som z vesmíru a musím získať blikajúci bazmeg, aby som ovládol galaxiu, tak vám zvalím mrakodrap". V rámci MCU lehký nadprůměr, ve kterém mně hlavně chybělo víc akce. 75 % ()

Reklama

Eliott 

všetky recenzie používateľa

Nezáživný příběh a ubozí záporáci, tak by se dal ve zkratce popsat tento zatím nejslabší výtvor superhrdinské ságy. Ve filmu byla jediná scéna, která mne doopravdy bavila a ta byla docela krátká. Nelze se tak ubránit srovnání s ostatními filmy tohoto žánru jako je například Thor, v jejichž stínu je film tak slabý, že jsem chtěl dát pouze hvězdy 2, ale chci zachovat objektivnost a 2 jsou možná příliš málo. Za mě 55% edit 05.06.2021: Vracím se ke dvoum hvězdám. Druhá šance, když dílo právě běželo v televizi můj celkový dojem ještě zhoršilo. Hlavně že produkce zaměstnala každého černocha v galaxii a obdrželi (nespravedlivě) několik Oskarových sošek! 43% ()

Pepinec 

všetky recenzie používateľa

A to zase co bylo toto? Radši budu v kině čuchat popcorn a smradlavý ponožky než prachy. Mně vůbec nevadí, že Marvel vrhá superhrdiny jako kočka koťata nebo že jediná bílá postava tady byl nosorožec. Mně vadí třeba to, že zábavu jsem během filmu nenašel ani pod sedačkou, že příběh měl míň nápadů než kolik má žížala nohou a že závěrečná bitka byla asi tak o hodinu delší, než by bývalo bylo zdrávo. Až doma najdu pastelky a ořezávátko, namaluju si taky komiks. (Banff, Kanada) ()

Fr 

všetky recenzie používateľa

„WAKANDA NECHŤ ŽIJE…“ /// Wakanda je pro mě nový téma, proto se bavím při představování týhle bájný země. To ostatní je takový jako vždycky, takže další klasická Marvelovská pohádka, jen tentokrát z černýho kontinentu. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Vobčas mě ve vesnici zaházej antukou. 2.) Myslím, že mým králem je Akeem, král Zamundy. 3.) Thx za titule „urotundy@cbox.cz“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ ne ()

Galéria (101)

Zaujímavosti (79)

  • Když agent Ross (Martin Freeman) vejde do výslechové místnosti, má na levém rameni odposlouchávací zařízení. Když místnost opouští, zařízení zmizí, v dalším záběru se zase (mimo zaostření) opět objeví. (LaserJet)
  • Black Panther bola prvá postava Marvelu, ktorého filmové práva sa vrátili späť do Marvelu. Predtým boli vlastnené spoločnosťami Artisan Entertainment a Columbia Pictures. Marvel získal práva späť v roku 2005. (zajo91)
  • Killmongerovo (Michael B. Jordan) brnění nemá symbolizovat pantera, ale geparda. Můžeme si toho všimnout především ve vzoru jeho obleku, který má typické „flekaté“ zbarvení kůže, jako má právě gepard. (UncleMorty)

Súvisiace novinky

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

14.11.2022

Přestože z druhého Black Panthera s podnázvem Wakanda nechť žije již není taková masivní společenská událost, jako kdysi při premiéře jedničky, diváci si na pokračování jedné z nejúspěšnějších… (viac)

Black Panther: Kina nechť žijí

Black Panther: Kina nechť žijí

13.11.2022

První Black Panther si získal nejen status významné kulturní události jako blockbuster, kde většinu rolí ztvárnili afroameričané, ale také vydělal hromadu peněz. Druhý to přesto neměl tak docela… (viac)

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

25.04.2022

Co si fanoušci mohli už dávno domyslet, nyní potvrdila nejnovější studia. Jedním z největších témat moderního Hollywoodu je v posledních letech tlak na smysluplnější rozmanitost ve filmovém průmyslu.… (viac)

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

07.10.2021

Pandemie Covidu-19 nadále způsobuje potíže v celé řadě odvětví, a to filmové není výjimkou. Jediným efektivním bojem proti nemoci a jejímu šíření je zatím očkování, a tak je naprosto logické, že čím… (viac)

Reklama

Reklama