Reklama

Reklama

Tulák

(festivalový názov)
  • Česko Cesta (viac)
Trailer 1

Obsahy(1)

Děj se odehrá v blízké budoucnosti, kdy už svět jako takový trošku přestává zvládat všechen ten civilizační nepořádek a každý kope sám za sebe. Drsňák Eric v tom má jasno a kašle na všechno, na všechny i na svou minulost. Jediné, co mu zbylo, je auto. Když mu ho ale parta zlodějů ukradne, rozhodne se je v australské pustině vypátrat a zlikvidovat. Překvapivě na to však nebude sám. Pomůže mu totiž Reynolds, trochu naivní a ne zrovna inteligentní člen onoho gangu, kterého parťáci nechali ve štychu. (valmez79)

(viac)

Videá (5)

Trailer 1

Recenzie (217)

genetique 

všetky recenzie používateľa

Atypický portrét rýdzej bezútešnej postapokalyptickej drámy s prekvapujúcim rozuzlením. Napohľad ponurý a drsný snímok, plný krutosti a násilia si záverečnou pointou získal moje sympatie. Austrálska púšť je ako stvorená na takýto typ skľučujúcich filmov a nejeden film vďaka kulisám tejto časti zeme pôsobí hodnovernejšie. Melancholický revenge movie postupom času plynie dosť monotónne, kamera je zaujímavo statická a vďaka hereckým výkonom sa mi nepodarilo pristihnúť sa nudiť. Obzvlášť sa čudujem, že alergické reakcie na Pattisonove výkony sa vôbec neprejavili a jeho herecké kreácie prekvapivo konkurovali Pearceovi. 80%. ()

Zeck 

všetky recenzie používateľa

Utahaný postapokalyptický road trip po australském vnitrozemí za ukradeným autem. Pearce hraje extrémně necharismatického a apatického mumlala, Pattinson zase mentálně retardovaného idiota, takže jestli je děj v podstatě o ničem, konverzační stránka filmu taky. Pokud nudí děj a tvůrci to nejsou schopni kompenzovat zajímavými dialogy, tak sorry, je to o ničem. Bohužel za nic nestála ani samotná pointa filmu, kterou se divák doví až v úplně poslední scéně filmu a vnitrozemí Austrálie stojí za hovno i dnes, takže fanda postapokalyptických filmů mého ražení si nemohl chrochtat blahem ani v této rovině. Pokud bych nedojížděl na vlně nadšení z Temného případu, mé pochopení pro tempo a styl vyprávění by u tohoto filmu bylo o dost menší a zjevně by se i odrazilo na celkovém hodnocení. 55% ()

Reklama

Bebacek 

všetky recenzie používateľa

Atmosférická pouštní odyssea postapokalyptické doby, při níž se toho moc nenamluví, ale zato se koná. Zda je to nejlepší role Roberta Pattinsona, s určitostí říct nedokážu, neb jsem ho vlastně jinde než v Twilight sáze neviděla, ale Guyovi Pearceovi rozhodně křoví nedělá. Tulák je v prvé řadě hereckým filmem a ti dva jsou přesní jak hodinky. ()

emma53 

všetky recenzie používateľa

Pattinsona bych nepoznala a Guy Pearce hrál Erica tak přesvědčivě pochmurně, téměř beze slov, že jsem na konci měla pocity bezmoci a beznaděje jako už dlouho ne. Opravdu velmi nekonvenční road movie, kde se za touhou vrácení svého auta skrývá něco zcela jiného, temnějšího a mrazivějšího, co se lidské povahy týká. Co se týká mě samotné, tak mohli vynechat tvůrci tu pasáž s pejskama, na to jsem dost háklivá i když její význam tady byl zcela jasný. Přiznám se, že je to asi jeden z těch zvláštních filmů, kde by pro mě platila ta známá cedulka " Nepovolaným vstup zakázán." ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Guy Pearce dokáže prekvapiť v akejkoľvek úlohe, nie je tomu inak ani v tomto snímku. Sledujeme tu príbeh tuláka zasadený do neurčitej postapo krajiny, ktorému ukradnú auto a on si s buldočou zaťatosťou ide poň. Nepochopil som síce prečo, pretože vlastne získal lepšie a vhodnejšie na tamojšie cesty, ale dobre. Príbeh je teda pomerne jednoduchý, ten tu však asi ani nie je nijak zvlášť dôležitý. Filmu totiž kraľuje perfektná, bezútešná a špinavá atmosféra. Všade samý hnus, pot (určite aj smrad) a deprimované tváre. Ľudský život tu už nič neznamená a smrť znamená zbožné vykúpenie. Je vlastne v takomto svete možné nájsť aj kúsok dobra? Ďalším prekvapením bol Pattinson, žeby konečne typ postavy pre tohto herca? Neviem, ale v úlohe mierneho retarda bol vážne skvelý. Jedno z poučení na záver - v takomto svete sa váhavosť vážne neoplatí, prežijú hlavne tí, u ktorých prevažuje horšia stránka, rozhodnosť a stvrdnuté srdce. Žiaľ, našlo sa tu aj pár negatív, tie ale skôr vychádzajú z mojich subjektívnych pocitov. Film bol na môj vkus až príliš "tichý" a hlavne hroooozne komótny, rozvláčnený a uťahaný. Keby nie toho slimačieho tempa, asi by som išiel s hodnotením vyššie. Tiež ten úplný koniec sa mi zdal zbytočný, posledné približne 3 minútky by som jednoducho ufikol. 70/100 ()

Galéria (45)

Zaujímavosti (8)

  • Scéna v motelu, ve které se na Reye (Robert Pattinson) střílí skrz okno, byla dle herce asi tou nejděsivější filmovou scénou, kterou kdy natáčel. (Ajjinka)
  • Většina "vedlejších" herců byla najímána přímo v den natáčení z řad místních obyvatel. (Ajjinka)

Súvisiace novinky

Filmaři z Austrálie nezahálí

Filmaři z Austrálie nezahálí

22.06.2014

Asi nejvýraznější australský režisér a scenárista současnosti David Michod má napilno. Jeho očekávaný Rover, který Quentin Tarantino označil za mistrovské dílo a nejlepší post-apokalyptický film od… (viac)

Reklama

Reklama