Reklama

Reklama

Komorník

  • Česko Komorník (viac)
Trailer 3
USA, 2013, 132 min

Réžia:

Lee Daniels

Kamera:

Andrew Dunn

Hudba:

Rodrigo Leão

Hrajú:

Forest Whitaker, David Banner, Michael Rainey Jr., LaJessie Smith, Mariah Carey, Alex Pettyfer, Vanessa Redgrave, Aml Ameen, Clarence Williams III (viac)
(ďalšie profesie)

Príbeh Cecila Gainesa, ktorý v rokoch 1952 až 1986 pracoval ako komorník  v Bielom dome a obsluhoval siedmych amerických prezidentov. Prežil tam vojnu vo Vietname, boje hnutia za občianske práva, i atentáty na Martina Luthera Kinga a Johna F. Kennedyho. Snažil sa bojovať i za práva afroamerických zamestnancov Bieleho domu, najťažší však bol jeho súkromný boj na rodinnom fronte. (STV)

(viac)

Videá (42)

Trailer 3

Recenzie (289)

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $30miliónovTržby USA $116,632,095Tržby Celosvetovo $176,598,908Tržby za predaj Blu-ray v USA //počet predaných kusov Tržby za predaj DVD v USA //počet predaných kusov ║ dobrá dobová atmosféra a herecké výkony, daný prierez dekádami prezidentov zaujal, veru bohatý herecký ambasádel /60%/ ()

baribal 

všetky recenzie používateľa

Celkem působivé vyprávění se silnými momenty, škoda zbytečných rodinných příběhů, které odvádějí pozornost od Komorníka. Téměř kronika afroameričana ve druhé polovině minulého století, bohužel je film přesně takový jako má komorník být - velmi nenápadný. Whitaker je skvělý a ze všech prezidentů je překvapivě nejlepší Rickman jako Reagan. Kdo se chce nechat dojmout "komorničením" doporučuji Soumrak dne.. ()

Reklama

cukorek 

všetky recenzie používateľa

Zbytočne natiahnutá minutáž a vŕtanie sa vo viacerých problémoch naraz vyznelo príliš nudne. Namiesto dôkladného životopisného podania komorníka dej skáče hore dole od osudu syna k osudu otca, až sa z filmu stáva propaganda na odkaz M.Luthera Kinga. Ak to malo vyzerať ako film malo to mať podobnú formu ako film Divoký Django, alebo Farba citov. Nakoniec najtrápnejšie použitá fráza bola, keď černoch hovoril černochovi neger. 10% ()

Pepinec 

všetky recenzie používateľa

Kdo nechodí do kina pravidelně, ten snad ani nemohl zaregistrovat, že se jím nějaký Komorník prohnal. Trošku jsem doufal, že to zachrání ČSFD sál, ale nestalo se, a tak jsem kvůli Forestovi musel vstávat před polednem. On ale jakoby to věděl, lišák jeden ušatej, a odměnil mě tím, čemu já říkám příjemná selanka proložená kumštem. Jestli je otázka rasismu ohraná nebo ne se mně zeptejte, až budu černej; vytýkat kvalitnímu bijáku námět je stejná volovina, jako se zlobit na Andreu, že mě dostala na ty stejný kecy jako Nikča. Jednou mě to prostě bavilo a basta fidli. ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Ak si nezakladáte na presnom výklade histórie a ste uzmierení s tým, že tvorcovia niekedy upravia historické fakty tak, že sa úplne nezhodujú s dejepisnými detailami (v tomto prípade väčšinou), tak nemáte filmy čo vyčítať. Konieckoncov na začiatku je napísané "inšpirované" skuročnými udalosťami. Trošku zaspoilerujem, ale chcem povedať len to, že aj keď sa Cecil v skutočnosti volal Eugene, a jeho syn nezomrel vo Vietname, a jeho matka nebola znásilnená bielym mužom, a jeho otca nezabil ten istý biely buž, tak aj napriek týmto upraveným skutočnostiam mi prišiel film veľmi pestrý mnohými súvislosťami, ku ktorým sa ako mimoamerický divák len tak ľahko nedostanem. Zaujal pevný režisérsky dohľad, pretože prierez skrz celým komorníkovým životom je naozaj zaujímavý a konzistentný, zároveň však ponúka popri súkromnom živote pohľad do zákulisia bieleho domu, čo je divácky rozhodne atraktívna kulisa. Súčasne je film veľmi presvedčivo zahraný, okrem tradične herecky odovzdanému výkonu Foresta Whitakera prekvapila Oprah, ale hlavne Lenny Kravitz. 80%. ()

Galéria (45)

Zaujímavosti (12)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené