Reklama

Reklama

Škůdci to jsou oni

všetky plagáty
Dokumentárny / Krátkometrážny
Československo, 1952, 13 min

Réžia:

Jindřich Ferenc

Kamera:

Oldřich Payer

Obsahy(1)

O zneškodnění padělatelů potravinových lístků. (oficiálny text distribútora)

Recenzie (3)

cariada 

všetky recenzie používateľa

Propaganda to je, ale i není veksláci byli už v té době jen se kšeftovalo s jídlem nebot ho po válce bylo málo a trest si zasloužili. ()

kebom 

všetky recenzie používateľa

Dokument o falšovateľoch potravinových lístkov z 50. rokov. Skončili...hádajte ako mohli skončiť za poškodzovanie zásobovania a ohrozovanie obyvateľstva. Mimochodom v očiach obžalovaných bolo vidieť naozajstný strach, väzenie v tej dobe asi práve ako dovolenka nepôsobilo. Dokument je výstižným príkladom pomerne jednoduchej propagandy, ktorý bol premietaný pravdepodobne pred filmom v kine (neviem, či by som mal po jeho zhliadnutí ešte chuť ten film vidieť). Podľa prípadu falšovateľov mala vzniknúť jedna časť seriálu 30 prípadov majora Zemana. ()

Reklama

klúčik 

všetky recenzie používateľa

Obyčajná zalepená obálka, ktorá stála 160 000 korún..... V každej dobe sa kšeftovalo, vtedy s potravinovými lístkami dnes s alkoholom.... 55% ()

Zaujímavosti (1)

  • Jedná sa o skutočný príbeh, kde skupina obchodníkov a tlačiarov sa pokúsila využiť situáciu na trhu a falšovať potravinové lístky. Hlava skupiny Jan Válek vyrobil 98 700 falošných potravinových lístkov. Svojim odberateľom predal potravinové lístky za 2 340 000 korún. Jan Válek investoval získané prostriedky do rekonštrukcie chaty vo Svojeticiach, modernizáciu pražského bytu, kúpu osobného automobilu a motocykla, ďalších približne štvrť milióna použil na nákup zlata. V deň procesu boli vynesených 11 tvrdých rozsudkov z toho 4 tresty smrti, jeden na doživotie a ostatné tresty od 25 rokov do 9 rokov odňatia slobody. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama