Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z najúspešnejších slovenských hudobných filmov režiséra Dušana Rapoša o prvých láskach a neláskach, priateľstvách i rozchodoch mladých ľudí. Príbeh veľkej lásky krásnej Zuzany (Eva Vejmělková) a skromného Olina (Jiří Bábek). Hrdinami príbehu sú 15-roční školáci, ktorí práve ukončili základnú školu a prežívajú svoje posledné prázdniny pred tým, než sa rozídu na rôzne stredné školy. Stredobodom všetkého je opustená vyschnutá fontána uprostred sídliska, kde sa všetci schádzajú. Hviezdami partie sú dve pekné dievčatá: Bela a Zuzka. Film však sleduje nielen ich osudy, problémy, pocity i chovanie v rôznych životných situáciách, ich lásky, omyly i uzmierovanie. Mozaiku dopĺňajú postavy ich rodičov, súrodencov a ďalších dospelých, medzi ktorými je výraznou postavou najmä starý pán Domorák (Miloslav Holub), ktorý mladých neustále kritizuje. Z partie sa najviac pozornosti venuje mladému budúcemu automechanikovi a muzikantovi Olinovi, ktorý sa z lásky k Zuzane rozhodne opraviť starú fontánu... (TV Markíza)

(viac)

Recenzie (192)

lobo87 

všetky recenzie používateľa

Výborný slovenský film. Za tým si stojím. Dejovo to síce nie je nič moc, ale malo to tú správnu atmosféru doby, ktorú som tesne minul. Ako som sa tu dočítal, tento film sa dá nazvať aj výpoveďou sídliskovej generácie. Krásna Vejmělková a famózna hudba, ktorá film posunula o * vyššie, si zaslúžia pozornosť. Nebyť toho, že je to SLOVENSKÝ film, hodnotenie by bolo trošku nižšie... 70% ()

runner85 

všetky recenzie používateľa

Socializmus z toho filmu cítiť na sto honov, nádherná hudba ale vie skvelo doplniť tie hluché miesta ktoré tam sú ... Síce bývam v paneláku ale takéto sídliskové časy som nezažil, už len preto, že bývam v malom meste ale aj preto, že sa zas nepotrebujem dajako moc združovať a vytvárať veľké tlupy ... a samozrejme ach ta láska, čistá, naivná a krásna ... krásne naštartovanie skvelej trilógie ! ()

Reklama

jondoe 

všetky recenzie používateľa

Ked tento muzikal bezi v telke a ja nan nahodou natrafim vzdy ma zaujme. Pribeh chlapca ,ktory sa chce stat muzikantom a zaroven sa zamiluje do svojej susedy je pekne napisany ale bohuzial rezisersky a scenaristicky zle prevedeny. Raz sa riesi jedna dilema raz druha a cele to akpsy posobi ze film neviem ktorym smerom sa ma skor pohnut. Co sa vsak vysoko hodnotim je hudba a kultove pesnicky dnes uz slovenskych legiend slovenskej popularnej hudby. Je mi najsne ze dnes by uz takyto film nezaujal ,ale v byvalom CSSR sa moc takychto filmov netocilo a da sa povedat ze toto bol hadam jediny teenegersky film o laske. Reziserovi sa sice cely film nevydaril ale zaver mu vysiel. Kazdy sa vybral vlastnou cestou tak ako to po kratkych letnych laskach chodi. ()

Lucbric 

všetky recenzie používateľa

První díl je z celé trilogie asi nejsnesitelnější :) řeší se tu hlavně vztahy mezi mladými kamarády scházející se u fontány uprostřed panelákového sídliště.. no a o tom je asi celý film :D nesmím opomenout také kultovní píseň "Ak nie si moja", která zazní ve všech dílech Fontány. Jiří Bábek byl v letech 1985 - 1986 sekáč, hrozně se mi tady líbil :D Evě V. to sluší všude, přijde mi, že vůbec nestárne a je pořád stejně mladá/krásná.. :) ()

Torgal 

všetky recenzie používateľa

Nebyť legendárnych piesní z filmy, tak by tento počin zrejme skončil v zabudnutí. Filmársky je to totiž strašne rozháraný mišmaš so šialeným strihom, nenadväzujúcimi zábermi a s primitívnym dejovým oblúkom. Postáv je na tak krátky film prepchaný pesničkami jednoznačne priveľa a tak sú len načrtnuté, rovnako ako aj vzťahy medzi nimi. Predabovanie postáv do slovenčiny bije do uší, čerešničkou na torte v tomto ohľade je to, že hlavná mužská postava spieva pesničky Patejdlovým hlasom. Celkovo potom film pôsobí dosť bizarným a diletantským dojmom. A to až tak, že na priemer toto nevytiahne ani tá hudba. 4/10 ()

Galéria (5)

Zaujímavosti (32)

  • Karol Hlávka pripravoval scenár asi tri roky a po premiére a zdrvujúcej kritike sa zaprisahal, že už nikdy nič nenapíše. (Raccoon.city)
  • Film je natočený podľa románu Eleonóry Gašparovej. (m.a.t.o.)
  • Film sa počas prvých šesť dní premietal vo vyše 40 kinách v Československu aj viackrát denne. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama