Reklama

Reklama

Pesničkári po rokoch

(relácia)
všetky plagáty
? %
Dokumentárny / Hudobný
Slovensko, 2010, 6x15 min

Obsahy(1)

1.-Zuzana Homolová už roky patrí k najvýraznejším osobnostiam slovenskej folkovej scény. Od začiatku sa jej menom neodmysliteľne spája s ľudovou baladou, ktorú uvádzala v duchu najlepších folkových tradícií najskôr sama s gitarou.V sedemdesiatych rokoch sa stala členkou českého pesničkárskeho združenia Šafrán, neskôr spolupracovala aj s ďalšími pesničkármi, najmä z prostredia slovenského pesničkárskeho združenia Slnovrat. Subtílnosť a poézia – tak by sa dali charakterizovať interpretácia pesničiek v podaní Zuzany Homolovej. I keď doposiaľ vydala len 4 albumy, zoznam jej spolupracovníkov však pôsobí ako listovanie encyklopédiou slovenskej a českej folkovej, rockovej i džezovej hudby.

2.-Soňa Horňáková Začiatkom 80-tych rokov pôsobila ako speváčka a gitaristka vo folkrockovej skupine "STROM". S touto kapelou nahrala niekoľko desiatok štúdiových nahrávok pre rozhlas. V tomto období televízia odvysielala niekoľko hudobných recitálov Sone Horňákovej a skupiny Strom, a aj ďalšie, ktoré ju predstavili ako sólistku. Vydala tri malé platne so skupinou Strom a jednu ako sólistka.

3.-Peter Janků patrí k najvýraznejším osobnostiam súčasnej slovenskej folkovej scény. Hneď od začiatku zaujal svojou vyzretou pesničkárskou tvorbou, ale aj svojím suverénnym vystupovaním a zdravým sebavedomím. Vďaka príjemne melodickým a obsahovo zaujímavým pesničkám, plným invencie, dokáže si spontánne získať publikum. Komunikuje s ním s ľahkosťou sebe vlastnou, nič neskrýva, iba sympaticky zaodeje do metafory, trefne používa aj dialekt. Jeho štýl je akoby nadľahčený, pohybujúci sa medzi iróniou a satirou, komentujúci svet so svojským nadhľadom, pričom v podtexte zreteľne rezonuje vážnosť a smútok z mnohých javov súčasnosti, ktoré ho nenechávajú ľahostajným. Podobne ako niektorí iní pesničkári aj Peter Janků je človekom viacerých profesií – okrem skladateľa, textára a interpreta svojich pesničiek je aj divadelný režisér, scénograf a investigatívny žurnalista.

4.-Miloš Janoušek je človek mnohých aktivít – je pesničkár, spisovateľ, autor divadelných hier, scenárista, hudobný a literárny publicista... Spoluzakladal pesničkárske združenie Slnovrat, ktoré v osemdesiatych rokoch pôsobilo v bratislavskom Divadle u Rolanda a dodnes patrí k najdôležitejším kapitolám histórie slovenského folku. Po inštrumentálnej stránke patrí k najlepším fingepickingovým gitaristom na Slovensku a v jeho repertoári majú zákonite svoje miesto popri spievaných aj inštrumentálne skladby. V hudobnej zložke Janouškovej tvorby sa preplieta množstvo hudobných vplyvov – od renesančnej hudby cez ľudovku, country, blues až po rock – všetko hudba, ktorú zažil a vyskúšal, či už ako hudobník alebo skladateľ.

5.-Dušan Valúch je jedným zo zakladateľov združenia pesničkárov Slnovrat, ktoré v osemdesiatych rokoch pôsobilo v bratislavskom Divadle u Rolanda. Hral – či už ako sólista alebo ako člen skupiny Jednofázové kvasenie - na väčšine najvýznamnejších folkových, rockových alebo bluesových akcií predovšetkým v osemdesiatych a deväťdesiatych rokoch (Koncert Populáru, Folkfórum, Martinské folkfórum, Blues na Dunaji, Poetická lýra, Ostravský folkový kolotoč, Porta, Zahrada a i).. Od začiatku osemdesiatych rokov pôsobí spolu s Milošom Janouškom a Karolom Svozilom v skupine Jednofázové kvasenie, ktorá dnes už patrí k legendám slovenského folku. S Jednofázovým kvasením nahral 5 albumov, na ďalších albumoch sa podieľal ako člen združenia Slnovrat.

6.-Edo Klen Od začiatku upútal publikum predovšetkým nekompromisnou snahou nazývať veci pravým menom, bez skrývania sa za inotaje a podobenstvá. Samozrejme, keby bol Klenov imidž postavený len na otvorenom konštatovaní bez ďalšej umeleckej nadstavby, bola by to pomerne krátkodobá popularita. Edo Klena však počas krátkeho času rozvinul svoj výraz do pomerne veľkej šírky a pestrosti, pričom i naďalej ostáva sám sebou. V jeho spôsobe hry na gitaru a speve sa miešajú folkové vplyvy s rockovým drajvom a bluesovým cítením. Ďalším darom je Klenova „závideniahodná schopnosť napísať naozaj chytľavú pesničku s výrazným hudobným aj textárskym nápadom, pesničku, ktorá má šťavu, drajv. V športovej terminológii sa tomu tuším hovorí ´priamy ťah na bránku´, chytľavosť si v tomto prípade však netreba mýliť s polopatizmom. Jednoducho má človek chuť vziať gitaru a sám si pesničku zahrať“ píše pesničkár a publicista Miloš Janoušek v knihe Folk na Slovensku. Edo Klena doteraz vydal 4 CD, posilnený svojou skupinou Klenoty výrazne pritvrdil smerom k rocku a naďalej si upevňuje post jednej z čelných osobností slovenskej pesničkárskej scény. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Reklama

Reklama