Reklama

Reklama

Matt Weston (Ryan Reynolds) síce pracuje v CIA, ale napriek tomu sa pekelne nudí. Jeho poverením je spravovať tajné väzenie v Kapskom meste, v ktorom doteraz nebol nikto „ubytovaný“. Hneď prvý hosť bude z kategórie VIP. Tobin Frost (Denzel Washington) je bývalý elitný agent americkej tajnej služby, ktorý začal pred rokmi pracovať proti materskej organizácii. Predával informácie každému, kto bol ochotný zaplatiť dostatočnú sumu, vraždil bývalých kolegov, dodával materiálnu podporu teroristickým režimom po celom svete a trvalo takmer desaťročie, kým sa ho podarilo chytiť. Táto veľká ryba sa za mrežami dlho neohreje, keď na utajený objekt zaútočia neznámi ozbrojenci. Doteraz nie príliš akčný Weston sa rozhodne chytiť príležitosť za pačesy a s Frostom utečie. Väzňa si nesmie príliš púšťať k telu, no musí ho za každú cenu chrániť. Navyše musí zistiť, kto a prečo sa snažil dostať jeho „chránenca“. Obom hrozí smrť, v pätách totiž majú nebezpečnú skupinku. (TV Markíza)

(viac)

Videá (35)

Trailer

Recenzie (449)

Payushka 

všetky recenzie používateľa

Stačí se zamyslet nad rozvržením obou hlavních postav. Reynolds hraje zoufalého agenta CIA, jenž by se rád něco naučil, jenže to by nemohl sedět na zadku v tajném vězení bez vězňů. Washington je pak bývalý agent, který roznáší špínu na své ex-kolegy a prodává ji za tučné sumy. Už teď tušíte, že Reynolds zřejmě k nějaké té praxi přijde a že Washington nebude tak špatný a zlý, jak se o něm tvrdí. Charaktery jsou jasně načrtnuté už v prvních momentech filmu a divák přesně ví, jak se budou jejich osudy dál ubírat. Neexistuje překvapení nebo originalita. Bohužel ale ani jakákoli chemie mezi oběma herci. ()

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Je to celkom dobrý akčný thriller s Denzelom Washingtonom. Má dosť dobrý príbeh o bývalom špičkovom agentovi CIA, ktorý časom odišiel zo služby a začal obchodovať s tajnými informáciami, kvôli čomu sa stal nepohodlným, ale nikto ho nevie dostať, až ho raz okolnosti prinútia prihlásiť sa sám. A tak je prevezený do utajeného domu tajných služieb, kde sa zoznámi so schopným, ale nevyužívaným a podceňovaným agentom a keď sa mu podarí uniknúť, mladý agent urobí všetko preto, aby ho chytil a ukázal svoje schopnosti. Spracovanie je ale skôr sklamaním, s úvodnou polhodinou som nadmieru spokojný, film je dynamický, dá priestor obom hlavným protivníkom a celé to pôsobí veľmi zaujímavo, obzvlášť všetko, čo súvisí s utajeným domom, takže na úvod viac než ideálne, ale únikom z domu sa to výrazne zhorší, síce stále sa na to dá bez problémov pozerať, ale už ma to až na pár výnimiek moc nezaujímalo, až príliš moc priestoru dostane práve ten nudnejší z dvojice, mladý agent, čo je škoda, až záverečná fáza dojem vylepšuje, ale už je dosť neskoro. Akcie mohlo byť aj viac, ale aspoň tá je v rámci svojej kategórie celkom slušná. Nájde sa tu pár súbojov v modernom štýle, takže jeden na jedného pri roztrasenej kamere, ale dá sa na to pozerať, trochu väčšinou nenápaditého strieľania, ale najviac priestoru dostanú rozličné naháňačky, či už v automobiloch alebo aj pešo a tie sú celkom vydarené. Najviac sa mi páči všetka akcia z prvej polhodiny, obzvlášť slušná situácia na toaletách a nasledovné prenasledovanie. Herecké obsadenie nie je zlé, najväčším a zároveň jediným záporom je Ryan Reynolds, jeho postava síce nie je zlá, ale on sa na niečo podobné vôbec nehodí a nanešťastie má aj najviac priestoru, neporovnateľne lepší je Denzel Washington, ktorý v prvej fázi takmer nezmizne z obrazu, ale potom už má menej priestoru, ako by som chcel a viacero slušných vedľajších postáv ako Brendan Gleeson, Vera Farmiga alebo aj Robert Patrick. Réžia a technická stránka nie sú zlé, síce mi tento štýl až tak moc nevyhovuje, ale nemám s ním väčší problém. Spočiatku som bol príjemne prekvapený, čo ale nanešťastie nevydrží, Nepriateľ pod ochranou určite nie je zlý film, na jedno pozretie ideálny, ale znovu by som to už nepozeral. 59% ()

Reklama

tron 

všetky recenzie používateľa

„Ľudia v dnešnej dobe nechcú pravdu. Majú z nej nočné mory.“ Solídna, veľmi (ale ozaj VEĽMI) nenáročná akčná jednohubka, ktorá nie je ani príliš akčná, ani príliš trilerová a naopak je dosť predvídateľná (od začiatku som tušil, kto je zradcom) a WTF (tím grázlov za pár desiatok sekúnd v safe house brutálne zlikviduje mnohopočetný, špičkovo vyzbrojený a vycvičený tím CIA, ale jeden týpek im odoláva celý film). O buddy movie ide len technicky. Film má dve protichodné osobnosti nútené spolupracovať, ale Denzel Washington i Ryan Reynolds sa každý hrajú na vlastnom piesku a snažia sa ukradnúť si priestor pre seba a o nejakú veľkú chémiu medzi nimi nejde, navyše namakanému Reynoldsovi rolu neúspešného agenta, pripomínajúceho skôr kancelársku krysu, neuveríte. Vlastne mi pripadalo čudné, že niekto kalibru Denzela Washingtona sa ako hlavná hviezda a zároveň producent upísal takémuto (pod?)priemernému filmu. O samotný safe house bohužiaľ veľmi nejde, čo je škoda, pretože téma bezpečných domov si zaslúžila lepšie spracovanie. Čo na Nepriateľovi pod ochranou stálo takmer 90 miliónov je mi záhadou. Žeby Denzelov honorár? ()

TheEvilTwin 

všetky recenzie používateľa

Sice neurážející, ale rozhodně nikterak zajímavý béčkový akčnák, ve kterém je známých herců tucet, ale samotni dobrý film bohužel neudělají. Průměrná akce, kostrbatý a stokrát viděný příběh v čele s Reynoldsem a Washingtonem. Žádný odpad, ale znovu bych si to už nedal a na poli akčních agent filmů je zde hromada lepších zástupců. ()

petero 

všetky recenzie používateľa

Denzel Washington opäť nesklamal. Po výborných The Book of Eli a Unstoppable je Safe House ďalšou vydarenou žánrovkou. A parádne akčnou. Čakal som viac thriller či drámu preto ma akčná stránka príjemne prekvapila. Pre fanúšikov Bournovej trilógie zatiaľ najlepšia voľba. I keď námet nie je ničím originálny, slušná réžia to spoľahlivo vynahradzuje. ()

Galéria (34)

Zaujímavosti (11)

  • V 36. minutě při pohledu do centrály CIA pronese Whitford (Sam Shepard) v českém dabingu větu "Musíme Westona a Frosta dostat z Jižní Ameriky." Film se však odehrává v Jižní Africe. (Adrai)
  • Písnička k traileru je od Jay-Z a Kanye West, jmenuje se No Church In The Wild a je z alba Watch The Throne. (montongery)
  • Ve filmu můžeme v přímé blízkosti fotbalového stadionu Kapského města vidět vlakovou stanici, která tam ve skutečnosti vůbec není. (Conspi)

Súvisiace novinky

Assassin’s Creed si našel režiséra?

Assassin’s Creed si našel režiséra?

25.01.2014

Když před sedmi lety vyšel první Assassin's Creed, málokdo tušil, že vyroste v obrovsky lukrativní značku. Vedle šesti hlavních her si můžete sehnat třeba comicsy nebo sadu románů, jež rozmanitě… (viac)

Wahlberg a Washington tasí bouchačky

Wahlberg a Washington tasí bouchačky

01.07.2012

Před několika dny padla první klapka akční krimi 2 Guns. Jde sice o komiksovou adaptaci, ale superhrdiny v teplácích a pláštěnkách byste v ní hledali marně. Relativně komplikovaná zápletka staví do… (viac)

RoboPolda zřejmě našel svou čelist

RoboPolda zřejmě našel svou čelist

01.03.2012

Natáčení pod taktovkou brazilského bouchače Josého Padilhy začne už zanedlouho, takže bylo načase, aby nový RoboCop našel svého představitele. Nejdřív se operovalo se zvučnými jmény jako Michael… (viac)

Reklama

Reklama