Reklama

Reklama

Epizódy(4)

Obsahy(1)

Prapodivné, šialené a fraškovité policajné vyšetrovanie sa zameriava na bizarné zločiny na predmestí malého mesta v severnom Francúzsku, v ktorom sa usídlil diabol, a na bandu mladých darebákov vedených malým Quinquinom a jeho milovanou Eve. (MFF Cinematik Piešťany)

Recenzie používateľa Radko k tomuto seriálu (5)

Malý Quinquin (2014) 

Napriek kolísavej kvalite scén a istej repetitívnosti táto miniséria má v sebe úžasnú atmosféru, neodolateľnú dvojicu vyšetrovateľov (ako užívateľ Marigold trefne vystihol: Temný prípad z chránenej dielne) a predovšetkým pointu, ktorú síce mnoho divákov nepoberie, ale je tak skvelá a výstižná, že lepšiu by som si k tomuto ani nevedel predstaviť . Alláhu akbar! ()

L'Bête humaine (2014) (E01) 

Názov úvodnej časti krimisérie o malom Quinquinovi je "Ľudské zviera". S dávkou drsného humoru popisuje situáciu, ku ktorej dôjde na francúzskom vidieku. V opustenom vojenskom betónom bunkri sa nájde krava, ktorá má v sebe časti ženského tela (ľudské zviera). Celú situáciu okolo udalosti sleduje skupinka miestnych detí na čele s nespratníkom Quinquinom. Medzi jeho záľuby patrí preháňanie sa na bicykli okolím, nezbedníctva nasierajúce dospelých (napríklad odpaľovanie petárd) a najmä nerozlučná kamarátka zo susedstva. Udalosť vyšetruje prešedivený komisár s neustálym tikom v tvári a jeho rovnako potrhlo pôsobiaci policajt-šofér. Komisára iritujú deti. Nenávidí ich a všemožne sa ich snaží zastrašiť, zdá sa, že na úkor vyšetrovania ho detské pestvá interesujú oveľa dôkladnejšie.Vrcholnou scénou prvej časti je omša pri pohrebe prvej obete, s viacerými komickými vsuvkami, do značnej miery vyplývajúcimi zo skutočnosti, že malý Quinquin je miništrantom a doplnená tým, že aj farár, kostolník a vlastne takmer všetci zúčastnení na obrade pôsobia jemne povedané neštandardne. Skvelé prepojenie vážnej a komickej stránky podčiarkuje autentické zobrazenie správania sa ľudí na vidieku. ()

Au coeur du mal (2014) (E02) 

Nadšenie prvej časti trochu ustúpilo. Šokujúco komický motív sa opakuje - druhá krava s rozkúskovanou mŕtvolou vo svojich útrobách - sa nájde na morskom brehu. Do príbehu vstupuje rasový motív - Quinquina serie prítomnosť v susedstve žijúcich malých černochov, ktorým túži dať riadnu nakladačku. Dvojka vyšetrujúcich policajtov sa správa čoraz podivnejšie, hnev komisára k deťom sa stupňuje. Ich dedukcie sú zmesou primitívne absurdných výplodov. Príklad: Komisár: "Ak by každá zo zmiznutých žien skončila rozporcovaná, nemali by sme tu ich toľko vcelku. Pobočník komisára: "Prepáčte, ale čo ste tým chceli povedať? Komisár: "Vlastne to, že podozrivý nemusel vraždu spáchať.". Ústrednou scénou je lokálna spevácka súťaž, ktorá ale nedosahuje tak tragicko-komického účinku ako scéna zádušnej omše z prvej časti. Epizóda je nazvaná "V srdci zla" Zlo sa, okrem ústredného motívu, prejavuje v šikanovaní imigrantov a mentálne postihnutých deťmi, ako aj v šikanovaní detí komisárom. ()

Le Diable en perchonne (2014) (E03) 

Tretia časť minisérie s názvom Stelesnenie diabla začína lokálnou oslavou Národného dňa Francúzska. Pochod slávnostného sprievodu, veteráni v uniformách, mažoretky kapela, miestna honorácia. A dvaja policajti, ktorí odparkujú auto na prechode s blikajúcim majákom. Nájdu svedka, pobočník komisára s ním vyčkáva, no komisár rozhodne ho prepustiť, lebo však je predsa štátny sviatok. K dvom mŕtvolám v tele kráv pribúda tretia, tentoraz hodená do žumpy. Komisár zmierňuje nenávisť ku Quinquinovi, pretože vďaka nemu sa dozvie, ako sa krava mohla dostať do bunkru. Zisťujú sa tiež ďalšie prepojenia mŕtvych a živých. Humor je prítomný, ale menej než v predchádzajúcich častiach. Z neustáleho šikanovania černošskému mládencovi v závere epizódy rupnú nervy. ()

Allah Akbar ! (2014) (E04) 

Vrchný inšpektor má v tom jasno: za všetko je zodpovedný diabol a to, čo zažívajú je peklo na zemi. Mŕtvoly pribúdajú a inšpektora najviac zaujíma, ako tá mŕtva na brehu mora pripomína obrazy flámskeho maliara. Neskôr mu aj biele kone na farme pripomenú nahú mŕtvu ženu. Druhá mŕtva je zjedená prasatami. Inšpektor múdro skonštatuje: Oni im ju neprehodili, ona bola zahubená, rozumiete? Zahubená! Hneď je všetko jasnejšie. Komika a tragika sa mieša v neodolateľnom mixe. A samozrejme, dôjde aj k pokynu na zatknutie podozrivého. No aby sme ostali v celkovej línii príbehu, hneď je to obrátené na žart. ()

Reklama

Reklama