Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Florence je vzdělaná mladá žena, jejíž rodiče zemřeli po útoku lvů v Africe, když byla ještě dítě. Sama byla zachráněna jedním vesničanem. Po studiích se zabývá odhalováním šarlatánství a "lovením duchů", na něž nevěří. Roku 1921 přijíždí do chlapecké internátní školy, kde panuje strach kvůli duchovi, který zabil jednoho z žáků. Nejprve vše racionálně vysvětluje, avšak postupně zjišťuje, že ne všechno je tak, jak se zdá, a že ve školní budově už kdysi dávno byla. (Bolldar)

(viac)

Videá (3)

Trailer 2

Recenzie (116)

ricci.s 

všetky recenzie používateľa

Nedá sa povedať, že Awakening je dokonalá či originálna duchárina, pretože už počas úvodnej polhodiny ma napadlo viacero kúskov, ku ktorým by sa ten námet dal pekne prirovnať (napr. El Espinazo del Diablo či Fragile - tieto dva ma napadli ako prvé), aj keď nájsť nejakú originálnu pecku je už v dnešnej dobe poriadne obtiažne. Ja mám však takéto báchorky celkom rád, takže mne vlastne k šťastiu úplne stačila pekná kamera, desivá hudba, atmosféra, sympatická hlavná hrdinka a niekoľko podarených ľakačiek, pri ktorých som si fajnovo podskočil. Ako je tu už spomenuté, ten záver je aj na môj vkus až príliš prekombinovaný, ale aspoň sa to pokúsilo o nejaký nečakaný zvrat. Ja som spokojný, je to také akurátne postrašeníčko na dobrú noc. ()

Morien 

všetky recenzie používateľa

Hihihi, tak to bylo hodně vtipné. Škoda, že to nerežíroval opravdový blázen, aby se freakovství tak nějak víc rovnoměrně rozprostřelo celým filmem, protože potom by to bylo ještě vtipnější. A to, co teď působí jako vykrádačky jiných filmů, by získalo punc autorské zručnosti. Takhle to zůstalo příliš uhlazené a příliš v krabici, přitom by stačilo několik klíčových formálních změn (hlavně doprovodná hudba - žádné dojemné housle, způsob snímání - trošku to rozhýbat, kruci, a když už máme kupříkladu postřelenou matku, tak ukážeme její tvář, ukážeme její prsty, jak svírají šaty) a mohlo to být zároveň děsivé jak bič i osobité jako autorský (artový - i když toto zařazení už mi dnes trochu smrdí) snímek. Protože potenciál pro vymazlené epizodické šoky je nashromážděn a herci jsou rovněž velmi roztomilí. A aby to nevypadalo, že se mi nezdá nic vyloženě špatně a že hodnotím jakýsi potenciální film, který mohl vzniknout, místo toho skutečného, tak nutno zmínit, že dramaturgické řešení posledních asi dvaceti minut je v této podobě a návaznosti na předchozí stylizaci filmu velmi nešťastné. (A když už vidím, že to lidé srovnávají s Ženou v černém - ta na mě působila jako práce na zakázku, sterilní, bezduchá, škatulkovitá. V tomto filmu vidím mnohem větší, i když nedotaženou, snahu udělat věci jinak, což přirozeně hodnotím mnohem výš.) ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

Veľmi jemná ducharinka skôr pre ženy a deti, ako pre mužov, ktorí očakávajú niečo "živšie". Príjemné prostredie 20 rokov začiatkom 20 storočia je ideálna doba na takýto príbeh, kedy sa ľudia chytajú každej slamky aby videli svojich príbuzných po smrti aspoň ako "tiene". Mladá ambiciózna lovkyňa duchov prichádza na internátnu chlapčenskú školu aby vyriešila prípad jedného zo žiakov, ktorého mal na onen svet dopraviť práve duch jedného zo študentov. Podarí sa jej vyriešiť danú záhadu ktorá je pre ňu samotnú veľkou výzvou, alebo objaví niečo viac? Práve pre dôvod rozuzlenia príbehu a samotného konca som sa rozhodol dať tri hviezdičky. Škoda, že film neobsahuje skutočné hororové prvky v podobe lakačiek a pochmúrnejšej atmosféry, ktoré by držali diváka rozhodne viac v napätí, ako tá komorná atmosféra. Mohla to byť pecka .. ()

raimi 

všetky recenzie používateľa

Nečekal jsem, že mě Procitnutí takhle sejme. Donedávna jsem o něm ani nevěděl. Byla to pro mě jedna z těch mnoha generických duchařin, kterých se v tý době objevily mraky, a úplně mně proplula pod radarem. Jenže teď jsem objevil Stephena Volka. Britskýho hororovýho scénáristu, kterej má na triku osmdesátkovou podivnost Gothic a Friedkinovu Chůvu. Já ho teda začal registrovat až teď, když mně udělal radost kanadským Polibkem a stylovým Oktanovým kultem. Navíc taky napsal kultovní televizák Ghostwatch a populární sérii Afterlife. Moc pěkný portfolio, řekl bych. Standardní kvalita udržovaná přes třicet let, to neumí každej. Takže jsem si sehnal i Procitnutí, nenechal se odradit totálně podstřeleným hodnocením a šel do toho. A film mě naprosto pohltil. Ze začátku jsem byl nedůvěřivej, ale Volk je suverénní tvůrce, a Murphy jako režisér odvedl špičkovou práci. Na to, že je film poměrně delší, tak mu nikdy nespadne řetěz, ba co víc, ke konci pekelně graduje a já napětím ani nedýchal. Herci jsou skvostní, charaktery a jejich motivace uvěřitelný, atmosféra perfektní, kamera úchvatná a hudba víc než výborná. Tohle se zkrátka povedlo. ()

BadoXXII 

všetky recenzie používateľa

Veľmi chaoticky natočený príbeh, ktorý veľmi nedáva ani zmysel. Záverečná pointa nepresvedčivá a nešokujúca. Celé je to len taká zmes priemernosti, samá šeď a pocit, že niektoré scény už človek videl v iných hororoch natočené oveľa lepšie. Pár zaujímavých nápadov (dom pre deti), asi 2 lepšie lakačky a inak nuda. Tohtoročná Žena v čiernom má podobnú tému a je o úroveň kvalitnejšia. ()

Galéria (82)

Zaujímavosti (1)

  • Malba, na níž jsou zobrazeny dvě ženy vraždící muže a která je ve filmu nazvaná chlapci jako oblíbená, se jmenuje "Zavraždění Holoferna". Pochází z roku 1612-1613 a autorkou je italská barokní malířka Artemisia Gentileschi. (Mrs.Blue)

Reklama

Reklama