Reklama

Reklama

Beczka Amontillado

všetky plagáty

Obsahy(1)

Mrazivý příběh o mistrně vykonané pomstě za způsobená příkoří odehrávající se během jedné jediné karnevalové noci podle povídky Edgara Allana Poea. Tři italští šlechtici Fortunato, Montresor a Franchesi jsou dlouholetí přátelé, jejich přátelství je však trochu nezvyklé. Fortunato si často z Montresora utahuje a veřejně ho zostuzuje. Pro tyto své žertíky často nachází pomocníka a přikyvovatele ve Franchesim. V ponižovaném Montresorovi pomalu ale jistě narůstá hněv, vztek a touha po pomstě. A tak jedné karnevalové noci přichystá Fortunatovi nemilé překvapení. (eraserhead666)

(viac)

Recenzie (2)

eraserhead666 

všetky recenzie používateľa

Asi největší slabinou filmu je, že nedokázal podchytit klasickou Poeovu tísnivou atmosféru, jíž si zrovna u této povídky (z větší části se odehrávající v temných sklepeních) dokážu živě představit, jak by při čtení působila. To ale naopak alespoň trochu vyvažuje naprosto výborný Franciszek Pieczka ve fakt humorném kostýmu. Jeho výkon (trochu podobný tomu v Díky za každé nové ráno) je vynikající a humorný. Již po prvních minutách vám je jasné, k čemu se schyluje, což jen více potvrzují krátké flashbacky, a jen čekáte, jak k tomu dojde. Když k tomu dojde, možná budete zklamáni (já trochu byl). Jednak proto, že podobný jev Poe použil již v jiné povídce, jednak proto, že dneska to asi už nemá ten kýžený efekt, jako ve své době (vzniku povídky). Ale i tak to je klasický Poeův mrazivý temný příběh, jen ne dokonale podchycen a zpracován. 2,5* ()

gumli 

všetky recenzie používateľa

Sfilmovaná veľmi známa poviedka z pera Edgara Allana Poea.Známy príbeh,známa téma-príprava na pomstu za poníženie.A smrť príde nečakane počas karnevalu,teda v čase,keď sa každý zabáva a nik nemyslí na smrť.Katakomby pod palácom a mokré tmavé chodby sú ale zaujímavé,kamera je neustále v pohybe,ale je nejaká netrpezlivá.Poviedky od Edgara Poea sa asi dosť ťažko filmujú,ťažko je asi navodiť tú špecifickú strašidelnú a tiesnivú atmosféru ,ktorou sa vyznačujú poviedky tohoto známeho spisovateľa. ()

Reklama

Reklama