Reklama

Reklama

Emily Brontëová: Bouřlivé výšiny

(TV film)
  • Veľká Británia Wuthering Heights

Obsahy(1)

Sirota Heathcliff je vychovávaný bohatou rodinou Earnshawovcov z Yorkshire, no neskôr práve tejto rodine prisahá pomstu.
V prvej časti dvojdielneho snímku prichádza Catherine (Rebecca Night), napriek varovaniam svojho otca Edgara Lintona (Andrew Lincoln), aby neprekročila hranice šľachtického pozemku, do odľahlého sídla, kde sa zoznámi s očarujúcim, ale chorľavým bratrancom a mužným Haretonom (Burn Gorman). Obaja sú opovrhovanými a zneužívanými synmi bohatého Heathcliffa z Earnshawu (Tom Hardy). Heathcliff bol vychovaný ako najlepší priateľ Cathy (Charlotte Riley) jej milým a veľkorysým otcom, pánom Earnshawom (Kevin McNally). Po jeho smrti sa jeho syn a následník vrátil z internátu, oženil a Heathcliffa degradoval na úroveň chlapca zo stajní, len aby mohol zostať so svojou milovanou Cathy. Tá sa však po náhodnom stretnutí s elegantným gavalierom Edgarom Lintonom zamiluje a na Hindleyovo potešenie táto správa zdrveného Heathcliffa vyženie zo sídla.
V druhej časti uplynuli tri roky a Heathcliff sa vracia s dostatočným majetkom na to, aby mohol odkúpiť sídlo, práve deň potom, čo sa Cathy vydá za Edgara. Zaháji svoj plán pomsty, ktorý však namiesto uspokojenia prinesie všetkým iba utrpenie. Po smrti Cathy a neskôr Edgara jeho nenávisť zasiahne ďalšiu generáciu, ktorá sa však spojí za účelom bojovať za ušľachtilejšie a trvalejšie hodnoty. (Incantator)

(viac)

Recenzie (71)

EastWicka 

všetky recenzie používateľa

Velmi povedené, realistické, s výbornou Catherine a Heatcliffem Toma Hardyho, který se vymyká obvyklým démoničtějsím vyobrazením. Jen je to celé na můj vkus až příliš civilní, trochu hozené od syrovější romantičky Emily Brontëové směrem k lakonické pozorovatelce Austenové... Na původním příběhu totiž miluji právě ty ledové závany z blat a nádech duchařiny. Horrorromantiku. Ta mi tu chyběla. ()

Lucjen 

všetky recenzie používateľa

Kto by bol povedal, že po takej úlohe ako Bronson si Hardy zahrá v dráme z televíznej produkcie. Knihu od Emily som čítala niekoľko rokov dozadu a aj keď si pamätám iba minimum zo všetkých spletitých vzťahov a udalostí, očakávala som, že film to nezvládne všetko zapracovať, nie to ešte zachytiť atmosféru, ktorou celý príbeh dýcha a ktorá mi v pamäti utkvela zo všetkého najviac. Režisér so scenáristom sa pohrali s chronológiou, ktorá takto možno zrozumiteľnejšie vysvetľuje všetky spojitosti, ale hlavne robí celý príbeh ešte dramatickejším. Brontë napísala jeden strhujúci príbeh o pohlcujúcej, nenávistnej a pomstychtivej láske. Heathcliff je jedna z najzaujímavejších filmových aj knižných postáv a Hardymu dokonalo sadla. Búrlivé výšiny sú rozhodne o láske, ale tento film by som nenazývala romantikou...tej sa tu možno nedočkáte tak, ako by ste čakali. Ďalší kúsok, ktorý mi potvrdil. že nemusí byť kniha vždy jednoznačne lepšia. Produkcia itv sa jej rozhodne vyrovnala. Hviezdičku nedávam kvôli stvárneniu Catherine...do tak dôležitej postavy mi Charlotte Riley veľmi nesadla. Zaujímavá informácia na záver - pozerala som to s chlapom a mám pocit, že bol ešte nadšenejší než ja. Takže slečny - nebojte sa pritiahnuť svojich partnerov. ;) ()

Reklama

VenDulin85 

všetky recenzie používateľa

Za čtyři poctivé, na pátou mi chybí strašidelnější a pustější Hůrka a rovněž, při některých scénách, kdy Catherine běží do domu, bych zaškrtila její garderobiérku. Co to je, červený kabát a růžové punčochy?! V takové době?! Tyto nedostatky ale přebíjí všechno ostatní, v každém novém zpracování se mi výběr herců líbí čím dál tím víc. V této bych obzvlášť ocenila Andrewa Lincolna, jehož Edgar Linton nebyl takový suchopár a jež byl Heathcliffovi zdatným sekundantem. Tom Hardy JE démonický, při svých příkazech by ani nemusel mluvit, přesto jeho "Speak. --- Speak. --- Speak." zároveň s tím pohledem vydá za celé peklo. Vskutku, kvalita neklesá, jsem zvědavá na nejnovější verzi 2011, na kterou se chystám v nejbližších dnech, snad nebudu zklamaná. ()

kaylin 

všetky recenzie používateľa

Jako že na klasiku opravdu moc nejsem a nevěřil jsem tomu, že by Tom Hardy zvládnul takovou postavu, tak musí uznat, že jsem podcenil jak předlohu, tak i tohoto hereckého borce, protože tom Hardy mě přesvědčil o tom, že zvládne všechno a hlavně díky němu mě dokázala tahle verze klasického příběhu strhnout. ()

Socrates 

všetky recenzie používateľa

Tak trochu jiná romantika - zvláštně usoužená, drsná, zoufalá, ale hlavně šílená v pravým slova smyslu. Více méně žádný výtky plus vynikající hudba. Trochu ale musím pohanit maskéry. Z vlastní zkušenosti vím, jak je čas neúprosnej, během posledních zhruba patnácti let je ta tam moje dřívější chlapecká nevýslovná krása, tak proč ta kurva Hardy vypadá po dobu nejmíň dvaceti let pořád stejně? Unfair. ()

Galéria (20)

Zaujímavosti (9)

  • Alžbetínsky kaštieľ v Birstall, slávny Oakwell Hall vo West Yorkshire v Anglicku, poslúžil tomuto filmu ako sídlo. Sídlo bolo zvečnené aj v literatúre ako "Fieldhead" v slávnom románe Charlotte Brontëovej Shirley, ktorý bol však doteraz sfilmovaný len raz v nemej verzii z roku 1922. (Arsenal83)
  • Peter Bowker dúfal, že svojím scenárom "otvorí niektoré z iných tém, najmä príbeh o tom, ako sa poškodenie prenáša cez generácie, ako pomsta otravuje nevinných aj vinných, ako ničivá povaha nenávisti vždy hrozí prekryť vykupujúcu silu lásky". (Arsenal83)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu Emily Brontëové, který bývá překládán také jako „Na větrné hůrce“. (R´Hell)

Reklama

Reklama