Reklama

Reklama

Chobotnice z II. patra

(seriál)
  • Západné Nemecko Die Tintenfische aus dem zweiten Stock
Rodinný / Komédia
Československo / Západné Nemecko / Švajčiarsko / Rakúsko / Francúzsko / Portugalsko, 1986, 3 h 52 min (Minutáž: 56–59 min)

Réžia:

Jindřich Polák

Kamera:

Emil Sirotek

Hrajú:

Pavel Zedníček, Dagmar Havlová, Milan Šimáček, Žaneta Fuchsová, Jaroslav Moučka, Jiří Kodet, Nina Divíšková, Vlastimila Vlková, Vlastimil Bedrna (viac)
(ďalšie profesie)

Epizódy(4)

Čtyřdílný příběh autoři Ota Hofman a Jindřich Polák rozehráli v kouzelném prostředí pražské Kampy, kde o zázraky není nouze. Patří k televizním pořadům, k nimž rádi usedají děti i dospělí diváci.

V úvodní části se seznámíte s rodinou Holanových, maminkou, sboristkou Národního divadla, tatínkem, řidičem kamionu, a jejich dětmi Evou a Honzou. Uvidíme, jak dopadla jejich vysněná dovolená, co způsobilo, že výzkumná vědecká výprava přišla o slibný výsledek svého bádání a především, jak se zrodily dvě sympatické chobotničky – Zelená a Modrý. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie používateľa Anderton k tomuto seriálu (5)

Chobotnice z II. patra (1986) 

Sledovanie ďalšieho kultu z nášho (môjho) dávneho detstva na jednej strane prináša notnú dávku nostalgie, na tej druhej ju zase mierne rozbíja, keďže sa dospelý človek chtiac nechtiac zaoberá aj motiváciami či vývojom postáv a ich vzťahov a trochu premýšľa aj nad logikou. Manželská kríza nie je dostatočne zmotivovaná, deti sa ani za štyri časti nemali kedy poriadne zblížiť s chobotničkami, i keď nám ich zobrazujú ako nerozlučných kamarátov a poriadne ani neviem, kto o ich existencii nakoniec vedel. Séria je ale celkom uspokojivo ukončená, postavy sú sympatické a má to slušnú atmosféru. ()

Projekt IV. (1986) (E01) 

Na náš detský projekt prekvapivo výpravné a aj hneď od začiatku zdvíhajúce varovný prst nad ekológiou. Plávanie v ropnej škrvne nepôsobí síce ako z hororu, sme v detskom seriáli, avšak aj tak, ak si tento legendárny seriál/film z detstva už nepamätáte, táto scéna prekvapí. Inak sledujeme dve dejové línie a osobne by som dal prednosť stráveniu viac času s posádkou na mori, s našou rodinkou ešte nijaká zvlášť zábava nie je. ()

Blesky nad Čertovkou (1986) (E02) 

Zákutia starej Prahy svedčia tejto látke viac ako more. Tak je škoda, že sa musíme s deťmi sťahovať na prázdniny na "českou vesnici", kde to bude asi síce väčšia "taškařica", avšak už bez atmosféry. "Připomeň tatínkovi, že včera nezaplatil za dvě piva a dva myslivce" :). ()

Všechno napůl! (1986) (E03) 

Podľa mňa zatiaľ najslabšia časť. Manželia sa hádajú a chcú sa rozísť kvôli nejednoznačnému dôvodu, chobotničky robia v podstate iba zle a nie je to obzvlášť vtipné. No a medzi nimi a deťmi sa nevytvára na obrazovke žiaden hlbší vzťah, netrávia totiž spolu dostatočné množstvo času. Poteší napríklad sekvencia z opery, i keď aj tam sa mohlo diať niečo vtipnejšie a napínavejšie. ()

Veselé Vánoce přejí Zelená a Modrý (1986) (E04) 

Fajn zakončenie, ktoré je ale rozhodne lepšie si vychutnať na Vianoce, napríklad ráno na Štedrý deň. Potenciál ale ani zďaleka využitý nebol, Hofman s Polákom sa akoby zasekli v tom, že píšu pre deti a scenárom sa extra nezaoberajú. Opäť platí, že Chobotnice najlepšie fungujú v starej Prahe a tým pádom ani akčné finále neponúka nič špeciálne. Našťastie fungujú emócie pri štedrovečernom stromčeku, pardon, piáne a aj pri finálnom zvrate, kedy sa deti rozhodnú, že... ale aj tak to už každý videl. ()

Reklama

Reklama