Reklama

Reklama

VOD (1)

Dráma založená na živote futbalového hrdinu Ernieho Davisa, prvého Afroameričana, ktorý získal Heismanovu Trofej. (Tolf)

Videá (2)

Trailer

Recenzie (122)

Jeand´Boa 

všetky recenzie používateľa

Počátky profesionálního černošského působení v oblasti amerického fotbalu...nejen sport, ale rovněž i zbatečně utiskované minority potřebují svých hrdinů...a tento film o jednom z takových je...a je to snímek věru kvalitní, který příběh popisuje s uměním poctivého vypravěče...a ještě cítím nutnost vyzdvihnout Quaidův výkon. Perfektně ztvárněné rozličné charakterové vlastnosti a vnitřní pochody, které se vyvýjejí a střídají ve rozsahu od čisté vypočítavosti až po přátelství a obdiv... ()

YoZo8 

všetky recenzie používateľa

Pre mňa určite jeden z najsilnejších a najemotívnejších športových filmov, ktoré som videl. Strastiplný príbeh hráča amerického futbalu Ernieho Davisa. The Express je o bojovnosti a nezlomnosti mladíka čiernej pleti, ktorý si šiel naprieč úskaliam za svojim snom. Film plný rasovej neznášanlivosti a rasovej segregácie. Táto snímka poukazuje ako rasizmus za čias Martina Luthera Kinga, zasahoval do rôznych oblasti spoločenského života, šport nevynímajúc. The Expres sa trošku podoba na film Spomienka na Titanov (Remember the Titans), no ma lepši náboj. Mladý herec Rob Brown chytil svoju šancu pevne do rúk a predviedol výkon veľkých filmových hviezd. Denniho Quaida som mal vždy rád. Rola prísneho trénera mu neskutočne sadla a nebojím sa povedať, že to bol jeho najlepší herecký výkon za posledných 10 rokov, ak nie najlepší v celej jeho kariére. Režiséra Garyho Fliedera som nijak špeciálne nesledoval, no týmto filmom na mňa urobil dojem. Chválim prestrihy kamery, kde sa striedal farebný a čiernobiely obraz. Dodalo to dávku staromódnosti z minulých čias. The Express je síce športovo ladený film, no svojim spracovaním ma určite čo ponúknuť širšiemu publiku ako len športovým priaznivcom. ()

Reklama

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Mám celoživotný odstup od športu a pravidlám, ani obľube amerického futbalu nerozumiem vôbec. Mal som preto oprávnené obavy, či Expres vôbec dokážem dopozerať. Prekvapilo ma však, že to bol viac životopisný, ako športový film a celkom som si ho užíval. Životopisné filmy sa príbehom zvyknú dosť podobať jeden na druhý a záleží iba od ich spracovania, ako ich divák prijme. V Exprese boli hlavné ingrediencie namiešané tak, že žiadna z nich nepotláčala ostatné, ale vytvárala s nimi harmonický celok, či už to bola téma rasizmu v šesťdesiatych rokoch, keď sa to lámalo alebo téma pominuteľnosti úspechov, a v tomto prípade i krátkeho života. Nad štyrmi hviezdičkami zvyknem dosť rozmýšľať, ale v tomto prípade nemám obavy, že by som nimi film nadhodnotil. ()

Aky 

všetky recenzie používateľa

Sportovní filmy mají zpravidla výhodu předlohy skutečného příběhu a předem daného napětí plynoucího už ze samé podstaty těchto příběhů. Scénáristé tak mají usnadněnou pozici, a pokud jim práci nepokazí režiséři a herci, obvykle bodují. Expres je přesně ten případ, kdy tato šťastná shoda nastala. Obohacení o motiv rasové averze také vyšlo, jak asi bylo zamýšlené, a tak nevidím nic, proč bych neměl dát plný počet *. ()

Demon.N 

všetky recenzie používateľa

Další z působivých sportovních příběhů, který se ocitl na plátně. Vzhledem k mé slabosti pro sportovní snímky a zároveň díky více než kvalitnímu provedení nemohu jinak - dávám čtyři hvězdičky, protože to bylo milé pokoukání (na pět to bohužel není - nikde tam nebyl starej Klapzuba s šiškou v ruce místo balonu - Vítězové a poražení jsou pro mě totiž stále svým zpracováním nedotknutelní, byť se jedná o diametrálně odlišné snímky, mapující jiná období tohoto yankeeovského sportu). A vzkaz do historie: Velcí zlí běloši go home! ()

Galéria (31)

Zaujímavosti (5)

  • Číslo 44 syracuských Orangemanů bylo v roce 2005 oficiálně vyřazeno a žádné jiné číslo nemá v historii univerzitního amerického fotbalu takovou historii. Oblékali ho Jim Brown (1954-1956), Ernie Davis (1959-1961) a Floyd Little (1964-1966). (JOHN.NY)
  • Číslo 44 v "historii" univerzitního amerického fotbalu oblékal ještě jeden slavný hráč, a to Forrest Gump (Tom Hanks). (baribal)
  • Ernie Davis se stal prvním Afroameričanem, který byl jedničkou draftu do slavné NFL od roku 1962. (Koldyn)

Reklama

Reklama