Reklama

Reklama

Najväčšie kriminálne prípady Slovenska

(seriál)
Slovensko, 2006, 15 h 20 min (Minutáž: 24–27 min)

Epizódy(36)

Obsahy(1)

Boli ich desaťtisíce. Od drobných prečinov až po tie najhroznejšie zločiny. Z toho množstva prípadov je však iba niekoľko takých, ktoré si zapamätali celé generácie. Súčasný pohľad na dvadsaťštyri najznámejších kriminálnych prípadov na Slovensku očami expertov, vyšetrovateľov, aj pôvodných svedkov. Tušili by ste napríklad, že v čase najhlbšieho komunizmu hrozil našej krajine teroristický útok priamo z Ministerstva spravodlivosti? Spomínate si ešte na krvavú vzburu väzňov v Leopoldove a ešte stále vám vlasy dupkom vstvávajú pri zmienke Causa Čubírková? Pôvodný dokumentárny seriál Slovenskej televízie vás v nasledujúpcich týždňoch oboznámi o tom najzaujímavejšom z policajných spisov...
Jednotlivé časti:  1.-Vietnamský masaker
2.-Škrtič žien
3.-Nočný vrah
4.-Čubirková
5.-Nedokončená modlitba
6.-Dvojnásobná poprava
7.-Krutý osud taxikára
8.-Vražda bezdomovcov
9.-Smrť prichádza z hôr
10.-Nemilosrdní
11.-Horehronský rozparovač
12.-Odsúdení na smrť
13.-Sedem rokov nestačilo
14.-Nenapravitelný
15.-Vraždiaci novinár
16.-Unínska lúpež
17.-Teror na Ministrestve spravodlivosti
18.-Vopred ohlásená vražda
19.-Vrah stopárok
20.-Otec
21.-Manžel a milenci
22.-Leopoldovská vzbura
23.-Smrť v plamenoch
24.-Liečiteľ
25.-Prípad Kaplná
26.-Medea
27.-Krvavé meniny
28.-Manipulovateľný
29.-Žena na balkóne
30.-Nikdy neprečítaná pošta
31.-Pištoľník z Považia
32.-Vražda v nočnom parku
33.-Rozsudok smrť
34.-Vinný, nevinný
35.-Zrodený zabíjať
36.-Neobjasnená smrť kurtizány (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (124)

Wormboy 

všetky recenzie používateľa

Najväčšie kriminálne prípady Slovenska. Skutočne veľmi výstižný názov relácie, ktorá nemá v našich končinách obdobu. Klobúk dole pred jej tvorcami, ako aj nad kompetentnými autoritami z Policajného zboru SR, ktorí spolupracovali pri zrodení tohto projektu a umožnili odtajnenie pôvodných vyšetrovacích spisov. Osobitne treba vyzdvihnúť prítomnosť prof. Heretika, ktorého komentáre sú exaktné, avšak pútavé a prístupné širšej verejnosti, čo sa nedá povedať o Mgr. Dančiakovej, ktorá z prípadu na prípad vyzerá byť unavenejšia a unudenejšia. Škoda len, že sa v relácii častejšie neobjavovali kriminalisti, ktorí sa podieľali na riešení daných skutkov. Pokiaľ ide o jednotlivé prípady, samozrejme treba povedať, že ako boli tie úvodné pútavejšie z obsahovej stránky, tak tie blížiace sa ku konci boli na podstatne vyššej audiovizuálnej úrovni. ()

Wacoslav1 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Čistokrevnej hardcore. Můžete mít nakoukaný stovky filmů o kanibalech, rozparovačích atd, ale dívat se na reálný fotky zamordovaných obětí a poslouchat do detailů a sebemenších podrobností převyprávěný rekonstrukce činů to je trochu jiný kafe. Nemůžu hodnotit jednotlivý díly, ale pouze seriál jako celek, tak aspoň vypíšu ty co mě nejvíc rozsekali a bez váhání bych jim udělil plný počet a to jsou tyto : Vietnamský masakr, Škrtič žen, Noční vrah, Kauza Čubírková, Nedokončená modlitba, Vražda bezdomovců, Smrt přichází z hor, Horehronský rozparovač, Vraždící novinář, Předem ohlášená vražda, Vrah stopařek, Otec, Případ Kaplná a Medea. Škoda, že ke konci už tomu trochu dochází dech a posledních 10 dílů nemá takový drajv, tedy z výjimkou toho který se věnuje mému oblíbenému případu Otýlie Vranské. Nicméně jako celek to nemůžu hodnotit jinak než 5*. K dokonalosti celého prožitku pak přispívá i podařený dobový hudební podkres a charizmatický hlas vyprávěče který tomu rovněž dodává atmosféru. Nářez kterej jenom tak nerozdejcháte.95% ()

Reklama

Real Tom Hardy 

všetky recenzie používateľa

"VIEM, ŽE MA NENÁVIDIA." ------------ Je vidieť, že dokument už má svoje roky, pretože dnes by takáto drsná vizualizácia zrejme neprešla televíznym schvaľovacím procesom. Tvorcovia sa s tým neserú, diváka nešetria a zobrazujú šedú realitu krajiny, kde sa našťastie ešte ľudia o svoj život neboja. Práve vďaka tej hrubej, necenzurovanej a otvorenej forme dokumentovania udalostí a faktu, že na toto naša verejnosť nie je zvyknutá, Najväčšie kriminálne prípady Slovenska u diváka veľmi silno rezonujú aj dlho po dopozeraní. Maštalírov hlas, opisujúci aj tie najmenšie hrôzostrašné detaily, dotvára celkovú atmosféru, ktorá je aj bez toho tak temná, že už nič viac nepotrebuje. ()

Djoker 

všetky recenzie používateľa

Přání, které jsem vyslovil po skončení české verze, mi překvapivě vyplnili bratři ze Slovenska. Vytvořili daleko rozsáhlejší dokumentární sérii a navíc několik let před námi, což jsem v době sledování nevěděl a byl bych zřejmě k naší variaci trochu přísnější. V obou případech platí, že je potřeba mít silný žaludek. Zatímco Češi se zaměřili především na 90. léta a největší případy, kde šlo hlavně o peníze a moc, tak Slováci mapují dobu mezi lety 1933 - 2003. Díky tomu můžeme vidět mnohem pestřejší paletu trestných činů. Vyčnívají epizody jako Leopoldovská vzbura a Teror na Ministerstve spravodlivosti. Prim však hrají klasické mordovačky a jistý fenomén, který může mít spojitost s minulým režimem. Kdo viděl celou sérii jistě chápe. Většinu případů spojuje alkohol. To asi není překvapení. Ovšem neustálá potřeba Slováků chlastat, zabíjet a znásilňovat (ano, pořadí je správně) je naprosto nechutná a jen potvrzuje, že komunismus je svinstvo. V takovém bordelu pak lítají tresty smrti jako na běžícím pásu. Prakticky každý díl je něčím zajímavý a děsivý. Ty nejbrutálnější zde vypsali ostatní. Každopádně vraždící ženskou v šátku můžou mít fakt jen na Slovensku. Já bych však vyzdvihl méně nápadný kousek Rozsudok smrť. Ten je o od začátku prezentován jako nějaká zamotaná povídka od Tarantina, kde absolutně nevíte, co se přesně bude dít, ale zároveň si moc dobře uvědomujete, že podobné akce se špatným koncem se mohou stát i ve vašem okolí. Hrané pasáže nečekaně neuráží. Škoda minimálního prostoru pro přímé či nepřímé účastníky, určitě by se jich ještě pár našlo. V tom jediném výrazně vedou naše Legendy kriminalistiky. ()

topi 

všetky recenzie používateľa

Naprosto ohromující seriál o vrazích na Slovensku. Z některých příběhů opravdu zůstává rozum stát a mráz běhá po celém těle. Snad v každém případě úřadoval jako hlavní podmět alkohol. Autentické fotografie z různých míst činu šokující zážitek jen umocňují. Musím říct, že jsem na leccos zvyklý, ale některé záběry se mnou pěkně zacloumaly. Bestiální vraždy a bestiální vrahové. V některých případech těžký masakry! Každý díl má kolem 25 minut a mezi autentickými záběry a výpovědmi tehdejších svědků je scénář kombinovaný hranými scénami, které dotváří kolikrát hodně stísněnou atmosféru. Hudební složku tvoří ambientní pasáže střídané s hudbou z filmů jako třeba The Thing, Halloween, Clockwork orange a podobnými, což je sakramentsky působivé! V každém dílu hovoří psychologové a kriminalisté, kteří některé případy sami vyšetřovali. Hlas vypravěče vás okamžitě vtáhne do děje a rozhodně nenechá klidnými. Dokumentární seriál bych přirovnal k českému třídílnému cyklu Hrdelní zločiny, které si v podobné působivosti určitě nezadají. ()

Galéria (4)

Zaujímavosti (40)

  • Po odpykaní si 25 rokov trestu môžu na doživotie odsúdení väzni požiadať o podmienečné prepustenie. Hauser a Matta pôvodne žiadali o prepustenie na slobodu už v roku 2014, súd vtedy ich žiadosti zamietol pre nesplnenie podmienok. Na slobodu sa chceli dostať aj v roku 2019, vtedy však svoje žiadosti po čase stiahli. V júli 2022 Viliam Hauser požiadal znovu o podmienečné prepustenie. Okresný súd v Trnave. Podľa vyjadrenia hovorkyne súdov v Trnavskom kraji Jany Kondákorovej súd verejné zasadnutie odročil na neurčito, pretože chce do konania pribrať znalca z odboru psychiatrie. [Zdroj: SITA.sk] (Raccoon.city)
  • Slovenský sériový vrah Juraj Lupták bol predposledným trestancom, ktorý bol popravený na území Československa. [Zdroj: Refresher] (Raccoon.city)
  • Jednej žene sa útok viacnásobného vraha podarilo prežiť. Šťastím v nešťastí pre ňu bolo, že po prvom údere sa páchateľovi zlomilo porisko, ktoré malo slúžiť ako vražedná zbraň. (Patrik200s)

Reklama

Reklama