Reklama

Reklama

UFO

(seriál)
Veľká Británia, (1970–1973), 20 h 42 min (Minutáž: 47–49 min)

Hudba:

Barry Gray

Hrajú:

Ed Bishop, Dolores Mantez, Michael Billington, Wanda Ventham, Vladek Sheybal, Harry Baird, Shakira Caine, Jean Marsh, Stephanie Beacham, Philip Latham (viac)
(ďalšie profesie)

Epizódy(26)

V roku 1980 ohrozuje Zem mimozemská rasa, ktorá unáša a zabíja ľudí a používa ich orgány. V nádeji proti tejto hrozbe je zriadená prísne tajná vojenská organizácia mimozemskej obrany s názvom SHADO, ktorá prevádzkuje flotilu stíhačov, ponoriek, satelitov a mesačnú základňu, pomocou ktorých deteguje a zneškodňuje nálety UFO. (majo25)

(viac)

Recenzie používateľa majo25 k tomuto seriálu (26)

Identified (1970) (E01) 

10 rokov v budúcnosti existuje tajný inštitút zameraný proti vpádom UFO. Rok 1980, hlavne vďaka interiérom budov a rôznymi bojovými a dopravnými prostriedkami, vyzerá tak futuristicky, že nie že skutočný rok 1980 môže žiarliť, ale ani skutočný rok 2040 tak vyzerať isto nebude. Je to sranda a zároveň zaujímavé, ako si vtedajší britskí tvorcovia predstavovali blízku budúcnosť. Hojne sa používajú modely dopravných prostriedkov a hoci vidno, že ide o modely, keď to porovnám s o 4 roky mladším japonským seriál Ultraman, Briti víťazia čo do kvality rozdielom triedy. Tajný inštitút zamestnáva v hojnom počte nežnejšie pohlavie, ktorého zástupkyne majú svoj vek nanajvýš 24 rokov, všetky sú štíhle a v minisukniach. Aj keď je úvodná epizóda viacmenej iba zoznamovacia, jej záver vyznel pekne dramaticky a zároveň mysteriózne, čo je prísľub do ďalších epizód. ()

Exposed (1970) (E02) 

Nábor nových pilotov je obtiažna záležitosť, viac sa mi ale páčila hra na zamlčovanie a intrigy. Úplne opačný pohľad, ako to v prípade zamlčovania UFO vo filmoch býva. ()

The Cat with Ten Lives (1970) (E03) 

Zaujímavý nápad s mačkou ako so sledovacím (bio)počítačom. Alexis Kanner si podobne ako v seriáli The Prisoner zahral iba epizódnu rolu. V epizóde sa objavia aj karate súboje. ()

Conflict (1970) (E04) 

Ako presvedčiť tvrdohlavého muža na tých najvyšších miestach - tak, že mu nahnať strach. ()

A Question of Priorities (1970) (E05) 

Atmosferická epizóda, ktorá má napätie i veľmi nečakaný záver. ()

E.S.P. (1970) (E06) 

Mimozmyslové vnímanie je síce sama o sebe zaujímavá téma, ale hlavnú tému seriálu nikam neposúva. Vek sa na seriáli podpísal v závere epizódy, keď dvaja skúsení vojaci si nedokážu poradiť s civilom držiacim pištoľ, ktorý od nich stojí sotva pol metra. ()

Kill Straker! (1970) (E07) 

Z dnešného pohľadu vyzerá príbeh o podprahovom vymytí mozgu s cieľom zabiť tuctovo, ale vo svojej dobe musel byť celkom originálny a netradičný. Netradičný je aj záver, ktorý dvíha epizódu. ()

Sub-Smash (1970) (E08) 

Záchranárska epizóda (úplne iná od doterajších), ktorá sa celá odohráva na palube ponorky SkyDiver síce zo začiatku nevyzerá nič moc, ale záchranárska akcia je zvládnutá nadmieru, s pekne dávkovaným napätím. Oceňujem aj dobré kulisy ponorky. ()

Destruction (1970) (E09) 

Trochu chaotický začiatok, ktorý sa neskôr prehupne do akčného záveru. Prvýkrát ostreľuje UFO niečo iné ako SHADO - konkrétne je to loď britského námorníctva. Škoda aj niektorých nedomyslení. ()

The Square Triangle (1970) (E10) 

Svojská epizóda, ktorá sa viac ako o UFO zaoberá činnosťou, či skôr nečinnosťou tajnej organizácie. Je síce pravda, že príbehová linka s pokusom o vraždu ma až tak nebavila, ale záver mala silný. ()

Close Up (1970) (E11) 

Až príliš veľa priestoru dostáva prípravná fáza experimentu, pri ktorej sa nič mimoriadne nedeje - všetko beží, ako má. Záver je síce zaujímavejší, ale v podstate odbočuje od hlavnej línie epizódneho príbehu. ()

The Psychobombs (1970) (E12) 

Jedna z najlepších epizód seriálu. Akčná, plná sabotáží, mŕtvol a originálnych nápadov. Záporáci - ľudské psychobomby - sú až nezvykle nebezpeční. ()

Survival (1971) (E13) 

Zaujímavá dramatická epizóda so stretnutím sa s emzákom, ktorý napriek tomu, že ľudom pomôže, je odstrelený. Zaujímavé sú aj mesačné transportéry. Chybička sa vlúdila do scény, v ktorej sa chlapík potkne a vrazí do mesačnej skaly a tá sa pohne. Už ani tie mesačné horniny nie sú, čo bývali. :-) ()

Mindbender (1971) (E14) 

Zatiaľ najlepšia epizóda. Psychologicky veľmi dobre vystavaná a príbehovo originálna. Až z toho pomaly išla husia koža. Komická scéna v úvode s mexickými vaqueros (kovbojmi) bola úžasná - musel smiať sa zasmiať nahlas - bravo. ()

Flight Path (1971) (E15) 

Jedno vydieranie, prešetrovanie vydierania, dvoje zostrelení UFA a v závere dve mŕtvoly. Aj keď sa to zo súhrn nezdá, trochu nezáživná epizóda. ()

The Man Who Came Back (1971) (E16) 

Námet s preprogramovaním jedného z členov organizácie SHADO už raz bol použitý, čiže nič originálne, ale lepšiaci sa záver tomu dodáva zaujímavú atmosféru. ()

The Dalotek Affair (1971) (E17) 

Epizóda sa točí iba okolo rušivého spojenia medzi Zemou a Mesiacom a takmer celá sa odohráva na Mesiaci. Chýbal tomu väčší náboj a zaujímavejšia zápletka. Ale sranda vidieť, že z pohľadu armády vadí súkromná vedecká spoločnosť operujúca na Mesiaci. V drvivej väčšine prípadov je tomu naopak. ()

Timelash (1971) (E18) 

Ak by zápletka nestála na manipulácii s časom, asi by to nebolo žiadne terno - polka epizódy je iba o naháňačke uprostred filmového štúdia. Ale ona stojí a to je na tom najzaujímavejšie. Napriek niektorým nezrovnalostiam. Konečne väčší priestor dostáva aj celkom chutnučká plukovníčka. Na margo toto mi nedá nespomenúť - v organizácii SHADO je plukovníkom skoro každá druhá osoba. ()

Ordeal (1971) (E19) 

Jedna z najslabších epizód. Úvod ako zo zlého sna - namiesto akcie a štartovacej zápletky sledujeme párty v štýle 60-tok s hroznou 60-kovou hudbou. Budúcnosť (rok 1980) je síce futuristická, ale čo sa týka hudby, tá (záhadne) ostala ešte v 60. rokoch. Aj keď zápletky s príchuťou zdania sa/snov vydávajúcich sa za skutočnosť nemám príliš v obľube (vždy obsahujú logické chyby, vždy), tu to aspoň tvorcovia zahrali s napätím. ()

Court Martial (1971) (E20) 

Téma so špionážou,krivým obvinením a následným vojenským súdom jednej z hlavných postáv síce nevyzerá ako žiadne terno, ale dávka originality i spracovania tomu opäť pridávajú na zaujímavosti i atmosferickej príchuti. ()

Reklama

Reklama