Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tóno Pánik (Attila Mokos) vychádza z väzenia. Po piatich rokoch sa konečne slobodne nadýchne. Radostné zvítanie sa s kamarátmi naznačuje, že sa preňho začína nový život. Napriek tomu, že manželka Mária (Helena Krajčiová) ho pred bránami väznice nečaká, Tóno sa teší, že sa vracia domov, do rodnej obce Čierny Hron. Už cestou autom v ňom dôverne známe miesta vyvolávajú spomienky na spoločné zážitky s kamarátmi z detstva Petrom (Robert Więckiewicz) a Marekom (Jan Vondráček), údolie, v ktorom žije, je rovnako prívetivé, ako keď odchádzal. Má svoj domov rád. Hneď ako sa Tóno objaví v obci, nastávajú problémy. Miestny policajt Rovniak (Jevgenij Libezňuk) ho legitimuje, chlapi v krčme sa vyhýbajú priamemu pohľadu do očí. Tóno je predsa zlodej, sedel v base za krádeže dreva, treba byť obozretný. Čo na tom, že aj iní majú na rováši, sedel iba Tóno. A niekto ho udal. Tóno dodnes nevie kto. Ako býva zvykom, najlepším prostriedkom na prelomenie ľadov je štamperlík na privítanie. Tóno platí rundu a hneď má plno známych. Nič sa za tých päť rokov nezmenilo. Tóno prichádza domov, kde ho víta jeho žena Mária a dlhoročný kamarát Štefan (Roman Luknár), miestny podnikateľ. Mária by chcela Tónovi toho toľko povedať, aj malý Miško sa na tatinka teší. Tóno však dá prednosť Štefanovi. Spoločne bilancujú až do noci. Štefan ponúka Tónovi možnosť zarobiť si. A keďže oboch mužov spája nielen priateľstvo, ale aj spoločná kriminálna minulosť, je jasné, že sa Tóno bude musieť rozhodnúť – vráti sa ku krádežiam dreva alebo skutočne začne nový život? Tóno cíti voči Štefanovi dlh, veď postaral sa o jeho rodinu, kým bol vo väzení, postavil mu dom, pretože si Tóno odsedel trest aj za Štefana. Bude to ťažké rozhodovanie. To, že sa z väzenia vrátil iný Tóno, než ten, ktorý doňho odchádzal, vie iba jeho žena. Mária sa snaží poskytnúť svojmu mužovi útechu. Tešila sa naňho a stále ho miluje. Napriek tomu sa medzi ňou a Tónom otvára čoraz väčšia priepasť vzájomného odcudzenia. Tóno sa pokúša nájsť si prácu. V lese ani na píle ho však nechcú, veď kto by zamestnal zlodeja? Napriek opakovaným Štefanovým návrhom sa Tóno bráni tomu, aby sa vrátil k starému spôsobu života – ku krádežiam. A tak stráca aj Štefana. Priatelia z detstva – podnikateľ Peter a farár Marek sa snažia Tónovi všemožne pomôcť, majú však svoje vlastné trápenia a problémy mužov po štyridsiatke a sami hľadajú cestu, ako sa vyrovnať s tým, že ich predstavy o živote narážajú na tvrdú realitu. Tóno sa cíti sám a zúfalo hľadá východisko. Šancu má nakoniec ako jediný dá majiteľ miestnej železnice, strojvodca Smejkal (Jaromír Hanzlík), ktorý ako jeden z mála netrpí predsudkami... (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (197)

JančiBači 

všetky recenzie používateľa

Nudný dej, priemerný scenár ale za to nadherná krajina a výborná piesen od Jany Kirschner.Práve ona môže za komerčný úspech filmu, pretože vela ludí išlo na film hlavne kvoli jej piesni..Je dobré, že pomaly za rok máme 2 ako také filmy a k ním 2 skvelé pesničky..Na mysli mám aj Katku Knechtovú a jej Muoj Bože k filmu Bathory..Len Jakubisko urobil chybu v tom, že ju do filmu nakoniec nedal.Vlado Balko bol chytrejší a má u mna velké plus..Do budúcna sa teším na všetky naše filmy, ktoré pôjdu ruka v ruke so skvelou hudbou k filmu 8)) ()

blackrain 

všetky recenzie používateľa

Film vám přinese silný emotivní prožitek, pokud se dobrovolně naladíte na jeho strunu a necháte se unášet příběhem muže právě propuštěného z vězení. Ten se samozřejmě těší domů, ale za těch pár let, kdy seděl ve vězení, se všechno v jeho rodné vesnici změnilo, hlavně lidé, kteří mu dávají znát, že ho neradi vidí. Snaží se začlenit zpět do normálního života, ale vydal se jen hořkou cestu. Bohužel, jsem se nedokázala naladit na tu správnou strunu a příběh u mě vyšel téměř naprázdno. V podstatě ve mě nic nezanechal. Jak přišel, tak odešel. Odsunula jsem ho až na druhou kolej a sledovala krásu hor. ()

Reklama

bari68 

všetky recenzie používateľa

Vzhľadom na reklamné bilboardy ,trailery a filmové články som sa pri očakávaniach od tohto filmu držal pri zemi.A aj keď sa mi film celkom páčil , spravil som dobre. Dramatický príbeh obyčajného muža , krátko pusteného z väzenia ,ktorý v dolinách svojho domu nenachádza veľa šťastia.Uvedomenia si životných chýb ,prítomných pokání a starostí všedného života .Dej filmu sa točí len v podstate okolo jedného človeka ,s primitívnou zápletkou ,ktorej koreň rovnice vieme už na začiatku .Herci nám tiež nepredvádzali nijak nadpriemerné výkony, avšak do tejto komornejšej drámy s nie prílišnou náročnosťou na diváka postačili.Na druhú stranu ,to ale bola celkom svižná podievaná okorenená krásnou prírodou Čierneho Balogu a hudbou so songom Jany Kirschner .Škoda len tej atmosféry,ktorej chýbalo ponorenie sa viac do hĺbky spolu so záverom, ktorý som pri neúplnom rozuzlení príbehu nečakal,ale pri spúšťaní záverečným tituliek s názvom ,,Pokoj v duši,, pochopil. ()

laik_60 

všetky recenzie používateľa

Scenárom aj réžiou kruto vzdialené od reality. Tí páni sa dívajú na slovenský vidiek a jeho obyvateľov odrhnuto od reality. Ako ministerskí pracovníci rezortu poľnohospodárstva čo riadia všetko zo stoličiek bratislavských kancelárií. Slovenskí chlapi a horali majú veru iného ducha a nie to, čo nám tu chcel režisér scenárista či Attila Mokos ukázať. Filmu urobila popularitu jedine Kirschnerka so svojim songom. slabé dva b. :( ()

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Ťažký život a ľudia, ktorí si nevedia poradiť s problémami a stratili iskru v živote, len sa motajú, nechcú svoj život riešiť alebo ho riešia len jednoducho a majú prázdno v živote a potom to končí ako na konci tohto filmu. Herecké výkony však podľa mňa občas amatérske. Scenár veľmi slabý a film sa skôr tiahne, vlastne ukáže, len zapadákov a zvrátenosť pováh ľudí a namiesto normálneho riešenia to skončí tak, ako môže urobiť len slaboch, ktorý by akoby toto nikdy nečakal a myslel si, že príde do raja. No ale pekne to ukázalo, že po časoch socializmu, kedy ľudia reptali na režim a vyhovárali sa na to, že nie sú slobodní a že ich drží v reťaziach, teraz namiesto slobodného života sa zdržiavajú tam, kde ich nič nečaká, reptajú na to, že už práce niet, že sa musia starať sami o seba a mnohí to nezvládajú a dokonca si ničia aj vzájomné vzťahy. Tento film bol skôr marketingovo nafúknutý, čakal som krásny film z Horehronia, z prírody, život na Slovensku a psychologický film o zmysle života, o duši, o krásach života, dokonca tomu spravili krásnu pieseň, ale obsah bolo jedno veľké nič, skôr mi prišiel občas až veľmi negatívne zveličený. Takýto film by som bol čakal v časoch natáčania Nevery po slovensky, Sváka Ragana ako kontrast ku vtedajšej dobe, lenže vtedy by to ideologicky neprešlo a toto možno len vyplnilo historickú medzeru vrátením sa v čase, aj keď sa to v tom čase už neodohráva. ()

Galéria (16)

Zaujímavosti (23)

  • Jan Vondráček (farár Marek) sa kedysi túžil stať farárom. (Raccoon.city)
  • Film mal na slovenské pomery nadštandardný rozpočet - 49 miliónov korún. (Smok)
  • Film mal premiéru 26.1.2009 v Brezne v kine Mostár. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama