Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tóno Pánik (Attila Mokos) vychádza z väzenia. Po piatich rokoch sa konečne slobodne nadýchne. Radostné zvítanie sa s kamarátmi naznačuje, že sa preňho začína nový život. Napriek tomu, že manželka Mária (Helena Krajčiová) ho pred bránami väznice nečaká, Tóno sa teší, že sa vracia domov, do rodnej obce Čierny Hron. Už cestou autom v ňom dôverne známe miesta vyvolávajú spomienky na spoločné zážitky s kamarátmi z detstva Petrom (Robert Więckiewicz) a Marekom (Jan Vondráček), údolie, v ktorom žije, je rovnako prívetivé, ako keď odchádzal. Má svoj domov rád. Hneď ako sa Tóno objaví v obci, nastávajú problémy. Miestny policajt Rovniak (Jevgenij Libezňuk) ho legitimuje, chlapi v krčme sa vyhýbajú priamemu pohľadu do očí. Tóno je predsa zlodej, sedel v base za krádeže dreva, treba byť obozretný. Čo na tom, že aj iní majú na rováši, sedel iba Tóno. A niekto ho udal. Tóno dodnes nevie kto. Ako býva zvykom, najlepším prostriedkom na prelomenie ľadov je štamperlík na privítanie. Tóno platí rundu a hneď má plno známych. Nič sa za tých päť rokov nezmenilo. Tóno prichádza domov, kde ho víta jeho žena Mária a dlhoročný kamarát Štefan (Roman Luknár), miestny podnikateľ. Mária by chcela Tónovi toho toľko povedať, aj malý Miško sa na tatinka teší. Tóno však dá prednosť Štefanovi. Spoločne bilancujú až do noci. Štefan ponúka Tónovi možnosť zarobiť si. A keďže oboch mužov spája nielen priateľstvo, ale aj spoločná kriminálna minulosť, je jasné, že sa Tóno bude musieť rozhodnúť – vráti sa ku krádežiam dreva alebo skutočne začne nový život? Tóno cíti voči Štefanovi dlh, veď postaral sa o jeho rodinu, kým bol vo väzení, postavil mu dom, pretože si Tóno odsedel trest aj za Štefana. Bude to ťažké rozhodovanie. To, že sa z väzenia vrátil iný Tóno, než ten, ktorý doňho odchádzal, vie iba jeho žena. Mária sa snaží poskytnúť svojmu mužovi útechu. Tešila sa naňho a stále ho miluje. Napriek tomu sa medzi ňou a Tónom otvára čoraz väčšia priepasť vzájomného odcudzenia. Tóno sa pokúša nájsť si prácu. V lese ani na píle ho však nechcú, veď kto by zamestnal zlodeja? Napriek opakovaným Štefanovým návrhom sa Tóno bráni tomu, aby sa vrátil k starému spôsobu života – ku krádežiam. A tak stráca aj Štefana. Priatelia z detstva – podnikateľ Peter a farár Marek sa snažia Tónovi všemožne pomôcť, majú však svoje vlastné trápenia a problémy mužov po štyridsiatke a sami hľadajú cestu, ako sa vyrovnať s tým, že ich predstavy o živote narážajú na tvrdú realitu. Tóno sa cíti sám a zúfalo hľadá východisko. Šancu má nakoniec ako jediný dá majiteľ miestnej železnice, strojvodca Smejkal (Jaromír Hanzlík), ktorý ako jeden z mála netrpí predsudkami... (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (197)

klúčik 

všetky recenzie používateľa

Konečne som išiel do kina na slovenský film. Osobne som čakal, že to bude ovela horšie. Samozrejme, že aj ja som počul pesničku, ktorou nás naše rádiá kŕmili už dosť dlho, pieseň je naozaj pekná. Ale aj moc pekného niekedy prejde do niečoho čo otravuje. Prekvapilo ma vypredané kino. A prekvapil ma aj film. Tvrdo nám ukázal v čom to žijeme, pripomenulo mi to slová piesne inej kapely " kto je sviňa ten prežije". Naozaj je to tak?? Krásna príroda okolo Čierneho Balogu je balzam na duši. Celkom kvalitný film....80%. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Nepoznám tak dobre súčasnú slovenskú filmovú tvorbu, aby som si dovolil určiť miesto Pokoja v duši v nej. Ja som mal z neho neutrálny pocit. Mrzeli ma stereotypy, ktorými tvorcovia modelujú tzv. slovenskú povahu, slovenské pomery a vo všeobecnosti Slovensko. Mrzeli ma neprirodzené dialógy, dokonca aj zvuk slovenčiny, ktorá v bežnom živote znie úplne inak. Asi by bolo lepšie, keby v slovenských filmoch hrali iba neherci. Mrzelo ma tiež, zneužívanie prírody na zakrytie ostatných nedostatkov. Na druhej strane som bol celkom spokojný s príbehom, kamerou i hudbou. Výsledkom sú tri slabšie hviezdičky. ()

Reklama

triatlet 

všetky recenzie používateľa

Pokud je umění natočit film o ničem, pak je Pokoj v duši jedním z nejumělečtějších snímků. Nádherná písnička Jany Kirschner mi evokovala výpravný příběh ze života, ale dostalo se mi útržkovitých scén, v nichž se místy odráží Križanova lyrika, ale celkově mozaika obyčejných strarostí nefunguje - namátkou zcela vyčpělý motiv psíčka/ štěněte. ()

D28 

všetky recenzie používateľa

U mňa smútok v duši.Z toho,že hudba,kamera a herci nezachránili chatrnú formu nie najhoršieho príbehu.Z toho,že tento obraz Slovákov sa mi ani trošku nepáči a nechcem,aby sa problémy riešili alkoholom a podvodmi.A už vôbec nie tak,ako to urobil v závere hlavný hrdina.Bohužiaľ najsmutnejšie je to,že toto je realita a ja ju nezmením,ako nezmením nekonečnú priľnavosť slovenských filmových tvorcov k tragickým príbehom bez šťavy a originality.Takže čaute, odchádzam na Pandoru. ()

honajz2 

všetky recenzie používateľa

Nezačalo to úplně špatně, jenomže po asi půl hodině jsem se začínal nudit, později mě začal být celý osud hlavní postavy ukradený a konec je tak strašně klišovitý a laciný, že jsem skoro ani ty dvě hvězdy nedal. Filmu nijak nepomáhají ani herci, kteří bůhvíjak dobré výkony nepředvádí, kamera, která celou dobu pořád všechno divně zoomuje až to leze na nervy (popravdě leze to na nervy už ze začátku). A ani ta příroda moc nezabrala. Prostě to není nic odlišného od českých filmů, sice se tady toho děje víc než ve filmech od Krobota, ale i tak je to celé takové nijaké a nezanechalo to ve mě žádné emoce, maximálně tak to, že jsem se nudil. 2* ()

Galéria (16)

Zaujímavosti (23)

  • Na nakrúcaní sa podieľalo 65 členov štábu. V príbehu účinkovalo 32 hercov a 650 komparzistov. Štáb celkovo nakrútil približne 35-tisíc metrov materiálu. (Smok)
  • Attila Mokoš a Robert Wieckiewicz boli do slovenčiny nadabovaní, keďže ani jeden z nich nehovorí plynule po slovensky. (slavo_held)
  • Na režiséra Vlada Balka pri malej nezhode vytiahol jeden Róm hrdzavý nôž..Všetko sa v pokoji vyriešilo. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama